Как да се подготвя за писане на статии и текстове за уеб

В статията „Какво е това копирайтър” ти споменах, че има различни видове копирайтинг. Понеже предполагам какво най-силно те вълнува ще започна с писане за уеб. То включва писане на статии, писане на съдържание за сайтове, текстове за банери, etc. и се подчинява на малко по-различни правила от тези за писане на текстове за хартиени издания.

Структура
Когато пишеш статия за списание, което излиза на хартия, структурата му обикновено прилича на пясъчен часовник. Имаш увод, теза, изложение (доказателства) и заключение. Когато пишеш статия за блог или съдържание за сайт, структурата представлява обърната пирамида. Започваш с най-важното и оставяш най-маловажните неща за финал.

Добре е да предположиш какво биха искали да разберат от твоята страница, конкретно твоите потребители, и да го изведеш на максимално челна позиция. Помисли си само как ти преглеждаш някой сайт, за да намериш каквото ти е нужно. Не четеш всичко наред, сигурна съм. По-скоро сканираш, за да намериш нужната ти информация. Това правят и твоите потребители. И ако не намерят каквото търсят в първите един – два абзаца, и ако нямаш подзаглавия, които да ги ориентират какво има по-надолу в статията, просто натискат close и продължават нататък.

Въпроси и отговори
Сигурно имаш GoogleAnalytics на сайта си, а също така ползваш GoogleWebmastersTools. Ако ги разглеждаш достатъчно често, та дори и не толкова внимателно, сигурно си забелязал как търсят твоите потребители. В повечето случаи те задават на търсачките въпроси. Сякаш срещу тях стои жив човек. Дори и да не намират сайта ти през търсачка, те пак имат формулиран въпрос, на който търсят отговор.

„Как се пише оферта”
„Как се прави презентация”
„Как да започна работа като фрийлансър”

Затова и ще спечелиш, ако им даваш отговори. Откъде да знаеш какво точно питат? Използвай инструментите за анализ, а също и акъла си, за да разбереш.

Опознай потребителите си, за да знаеш какво да им кажеш
Написването на един текст е сравнително лесно нещо. По-трудната част е да измислиш какво точно да кажеш на тези, които ще го четат. Да проверяваш по какви ключови думи те намират е само малка част от нещата, които трябва да направиш преди да решиш за какво да пишеш.

Опознай потребителите си. В дебелите книги за писане за уеб е подробно обяснено как да направиш няколко различни профила за различните потребители, които ще посещават сайта ти. В книгите за реклама също. Почети по темата.

Нямаш толкова време? Все ще намериш, но дотогава просто прояви съобразителност. Ще пишеш например за сайт за скъпи детски колички с много екстри и допълнителни функции:

  • помисли какво вълнува всички майки;
  • после стесни кръга – какво е важно за майките, които нямат финансови затруднения; ще е глупаво да акцентираш върху „евтини детски колички”, трябва да е нещо друго – прецени какво;
  • иди в истински магазин за скъпи детски колички, наблюдавай клиентите; как говорят с продавачите, как се държат помежду си, какво обсъждат.

Използвай всичките си анализи и изводи, за да напишеш текста. Ако си се подготвил добре, ще нацелиш и тона на комуникацията, и ще акцентираш върху важните за конкретната потребителска група неща.

Бъди полезен
Това сигурно си го чел сто пъти, но ще повторя и аз. Не изтъквай предимствата на продуктите, които предлагаш, не се хвали колко много знаеш. Достатъчно е да кажеш на твоите потребители как ще решиш конкретни техни проблеми. И те сами ще ти станат клиенти.

Намери своя глас
Дори да пишеш по много изтъркани теми, защото такава ти е нишата – вече твърде разработена – или просто такава поръчка са ти възложили, намери начин да добавиш нещо ново; да дадеш по-интересна гледна точка; да направиш текста по-забавен. Тогава потребителите ти ще те четат и ще очакват нови публикации.

Засега толкова по темата. Струва ми се достатъчно за начало. По-конкретни съвети за самото писане очаквай следващата седмица. И не забравяй, най-добрият начин да се научиш да пишеш е като четеш. И пишеш. Много.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *