Фрийлансъри пишат писмо на колега

Ако си начинаещ фрийлансър, начинаещ копирайтър (дизайнер, програмист, etc.) фрийлансър и търсиш съвет от колега, когото не познаваш, този пост е специално за теб.

Ето няколко съвета как да напишеш мейла си, за да получиш отговор, който наистина ще ти е полезен.

1. Пиши грамотно. Особено ако обясняваш на колегата си копирайтър, че искаш да се занимаваш с писане на статии и рекламни текстове. Все пак първо трябва да те вземат насериозно.

2. Не започвай с предложения за съвместен бизнес и намеци, че искаш да ти възложат поръчка. Не забравяй, че човекът на когото пишеш, чува за теб за пръв път. Няма представа какво можеш. И може би изобщо няма нужда от подизпълнител в момента. Ако си спомняш, ти му пишеш, защото имаш нужда от насока и съвет.

3. Изложи ясно въпросите, които те вълнуват. Ако има нещо друго, за което искаш помощ, кажи го директно. Така спестяваш време и на двама ви, а възможността наученото да ти е полезно, се повишава.

4. Не искай да получиш тайните на колегата. Просто следи внимателно принципните положения, които ти обяснява. Те ще ти свършат повече работа.

5. Не му изпращай по 15 мейла на ден. Рискуваш да те сложи в спама.

Работя като копирайтър вече 6 години. И не минава седмица без да поискам помощ или съвет от колега – копирайтър или дизайнер. Допитвам се често и до колеги фрийлансъри как да постъпя в една или друга ситуация. Затова и не отказвам да отговоря, когато някой ми зададе въпрос. Защото ако не си помагаме, всичко става много по-бавно и много по-трудно. А всеки ден се сблъскваме с достатъчно трудности.

И все пак колегиалните отношения се изграждат дълго и ако в основата им не стои доверие, уважение и съобразяване със задълженията и времето на другия, нищо не излиза.

Ако почукаш твърде тихо на една врата, няма да ти отворят, защото няма да те чуят.
Ако почукаш твърде силно и настоятелно, ще ти отвори някой, който се дразни, че го притесняваш.
Прецени силата си. И действай. Успех!

п.с. Заглавието на поста е препратка към “Запорожките казаци пишат писмо на турския султан” на Репин. Може би историята ще ти е интересна.

5 comments to “Фрийлансъри пишат писмо на колега”
 1. Много добре ми се отрази, благодаря. 🙂

  п.п. Такъв тен хванах, че не знам кога ще го пусна. Но този път Несебър ми се изплъзна.

 2. Чудесна статия! 🙂
  бих искала да попитам как ти би излязла от ситуация, в която гореописаните съвети са до един нарушени? аз напоследък съм обект на доста такива писма 🙁 не знам дали е, защото съм мила и все гледам да помогна на всички с каквото мога, но това предразполага хората да ми се качват на главата… и напоследък все попадам в ситуации, в които “колеги ми чукат много силно на врата” и не се съобразяват с гореописаните от теб неща… уж деликатно излизам от ситуацията, но не може да няма по-лесен начин и за двете страни – хем отсрещната страна да разбере, че трябва да се съобразява, хем да не се наранят ничии чувсвта и его… ти какво правиш в такива ситуации?

  Благодаря, че написа и сподели статията 🙂

 3. Целият номер е да си цениш времето. Щом някой колега не го осъзнава това, значи и толкова copywriter и не знае какво е по цял ден да пишеш текстове на различни теми.

 4. @Diana: На мен също ми се случва често и затова реших да публикувам горните съвети. Да, има хора, които не ги спазват.

  В такива случаи предпочитам достатъчно тактично и все пак максимално директно да обясня с какво мога да помогна, с какво не мога (и защо) и какво все пак, като начало, може да направи колегата според мен.
  С това приключвам въпроса. В повечето случаи казването на нещата в прав текст (без грубост) е най-доброто, което може да се случи и на двете страни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *