Кога да искаш заплащане за срещите с клиент и кога не

Какво предпочиташ – да се срещаш с клиентите лице в лице или да си говориш с тях по скайп? Можеш ли да обуздаеш бъбривостта на клиент, който те държи вече втори час в офиса си, въпреки че споделената от него полезна информация се събира в по-малко от 30 минути?

Понякога тези срещи са полезни и за двете страни, но в повечето случаи са чисто губене на време, което поне за фрийлансъра със сигурност значи и загуба на пари.

Как да се справиш с този проблем? Сведи срещите на живо до минимум (припомни си статията „3 начина да не се срещнеш с клиент – и пак да работиш по негова поръчка“) или искай да ти се заплащат. Разбира се платеният вариант трябва да е добре обмислен и няма как да се приложи към всеки клиент и за всяка среща. Виж в какви случаи е удачно да го използваш, как да се аргументираш и как да таксуваш.

Кога НЕ е добра идея да искаш заплащане за среща с клиент

1. Когато наистина се налага да се видите на живо. Например, за да ти бъдат показани мостри, да присъстваш на демонстрация как работи даден продукт, etc.

2. Когато клиентът се съобразява с теб и предлага или съгласява да се видите на удобно и за двама ви място, в подходящо и за двама ви време.

3. Ако стар клиент има нужда от помощ, работите добре и подобен тип срещи са рядкост.

4. Ако се срещате, за да договориш с нов клиент условията по поръчка за голяма сума.

При всяко положение е добре тези неплатени срещи да не надвишават час, час и половина.

Кога спокойно можеш да поискаш срещите с клиента да са платени

1. Когато клиентът настоява да се виждате по няколко пъти седмично в неговия офис или на определено от него място. Независимо дали това е каприз, или е наистина необходимо за работата, най-добре е предварително да договорите заплащане за тези часове.

2. Ако за проекта е необходимо да се направи едно дълго интервю – на живо или по скайп – или поредица от интервюта. Това е част от работата ти по поръчката на този клиент. Нормално е тя да бъде заплатена.

3. Когато клиент настоява да отидеш в неговия офис, който е на другия край на града или в съседно село. Особено ако още не сте започнали работа, не сте подписали договор и той не дава смислено обяснение защо трябва да се срещнете задължително на живо, но пък ти дава ясно да разбереш, че срещата ще продължи дълго.

Платените срещи са и един от най-бързите начини да откажеш клиент от желанието да се запознаете очи в очи и да си бъбрите дълго и приятно на кафе. Добре е да знаеш, че в този случай рискуваш изцяло да отблъснеш клиента. За да не се получи така, предложи му алтернатива – безплатна скайп среща или разговор по телефона в удобно за него време.

Кога да таксуваш срещите с клиент и кога не

Как да се аргументираш, че искаш заплащане за срещите

С истината.

Поредиците от срещи, свързани с дадена поръчка са част от работата по тази поръчка и е съвсем нормално да се заплащат.

Разходките за удоволствие на клиента до офиси в отдалечени места и разточителните срещи пък изяждат от работното ти време и ако не се заплащат, ти си на загуба. Затова предлагаш два варианта – или срещата да е платена, за да можеш спокойно да отделиш цялото си време и внимание на клиента, или да се уговорите за безплатна скайп среща.

Как да таксуваш срещите

Най-чисто е, особено при поредица от интервюта или посещения в офиса на клиента, да се договорите за цена на час и да определите предварително колко часа ще трае една среща или колко часа общо ще ви трябват. (Броят им може да претърпи промени в процеса на работа, но те едва ли ще са големи, а е добре и ти, и клиентът да знаете предварително за каква сума приблизително става въпрос.)

Другият вариант е да разбереш от клиента колко часа общо ще траят срещите и да размиеш сумата за тях в цялата си оферта, т.е. те нямат обявена в офертата ти цена, но сумата за тях си включил в цената за писане на статии, изработка на софтуер, etc.

Към момента това мога да споделя с теб по темата, ако имаш да добавиш нещо, пиши в коментарите, ще е полезно за всички.

Ако пък ти предстои да работиш с фрийлансър и затова си попаднал в този блог, прегледай статията „Какво печеля, ако не настоявам за среща с фрийлансър, а работим дистанционно“.

Успешна седмица!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *