Питай видео специалист #5

Консултирай се с експерт как да направиш видеа за своите продукти и услуги и къде и как да ги разпространяваш, така че да привлечеш с тях посетители към сайта си и да ги превърнеш в клиенти.

Теди Петрова е режисьор, оператор и изпълнителен продуцент с опит във всеки етап от измислянето, реализирането и разпространението на видеата. Задай ѝ въпроса си в коментарите под този пост. Тя ще отговори на първите 4 до неделя вечер (15. 11. 2020).

===

Теодора Петрова, безплатни видео консултации, фрийланс, свободна практикаТеодора Петрова е дипломиран режисьор, оператор и изпълнителен продуцент с над 8г. опит в създаването на фирмени и уеб видеа, реклами, документални филми и други.

През годините работи както директно с клиенти по техните видеа и канали в социалните мрежи, така и с продуцентски къщи. Специализира в различните формати и видове уеб видеа, които вдъхновяват зрителите, показват истински хора и истории. Този подход помага на потенциалните клиенти да видят, да опознаят и да се свържат с човека/хората зад дадената свободна професия или бизнес, да се изгради доверие дори още преди първия реален разговор.

Най-много харесва в работата си възможността да създава чрез визии и истории, да опознава отвътре различни дейности, професии и бизнеси, да комуникира с разнообразни, цветни хора и да помага на полезните и стойностни услуги и продукти да достигат до все повече хора.

Тук можете да видите портфолио с реализираните проект през годините.  Ако ви се гледа вдъхновяваща история или ви е любопитно да научите повече за някой от филмите ѝ – разгледайте 🙂

mail: tea.petrova@abv.bg

Facebook профил: Tedi Petrova

9 comments to “Питай видео специалист #5”
 1. Здравейте, Теди,
  Имам блог. Опитвам се да докарам трафик от Инстаграм и от You Tube. От Инстаграм рядко, но докарвам. От Тубата нито едно. Нямам възможност за инвестиция при професионалист на този етап. Как да направя така, че видеата да са гледаеми и да кликват потребителите на сайта? Е, това сигурно е Вашето нохау, но да споделите някакво информация, ако решите.
  Блогът не е комерсиален към клиента. Не продавам нищо. Доставям пътуване, преживяване и приключение.
  Благодаря Ви.
  С уважение: Мария Радева

  • Здравейте!

   Прегледах вашия канал в Ютуб и виждам, че е нов. Първата стъпка е да се развие каналът в Ютуб, гледаемостта и последователите. Следваща стъпка е да ги насочите към вашия блог. Видях, че също имате Фейсбук страница и Инстаграм профил. Добре да изберете един основен канал, който да развивате, а останалите да са второстепенни.

   В сучай, че изберете Ютуб за основен канал е добре да имате предвид, че конкурекцята там е много голяма. Гледаемост и последователи се натрупват много по-бавно спрямо Фейсбук и Инстаграм. Трябва да се заредите с търпение и постоянство в качването на нови видеа регулярно.

   Важно е да имате таргет група – кои са зрителите ви? Какви видеа гледат те? Какви теми ги вълнуват? Когато създаваме съдържание, независимо дали е текст или видео – ние го създаваме за аудиторията си. Да бъде за тях интересно и/или полезно. Прегледах канала ви. Според вас видеата, които сте качили с какво привличат вниманието на зрителя? Как го задържат? Вълните и облаците са красива гледка, но как зрителят да разбере, че сте на о.Мадейра? С какво е по-различна тази визия от кадър на вълните на нашето море? За да се изчисти стила на видеата ви има значение какъв подход сте избрали вие. Един от работещите варианти, когато показваме пътешествието си е да заснемем самото преживяване. Да има емоция, красиви гледки, преминаване през различни и типични за района природни или градски забележителности, разговори с местни, други типични активности. Тогава зрителя съпреживява и има усещането, че самият той обикаля из съответния район. Важно е видеото ни да има начало, среда и край. Да има динамика в кадрите и монтажа. Динамиката помага да завържим вниманието. Мога да ви дам повече и по-конкретни насоки в тази посока ако имате желание да направим консултация.

   Разпространена работеща практика е пътешественикът да заснеме преживяванията си по време на пътуването, гледките и тн., след което да изпрати заснетия материал на монтажист, който да подбере добрите кадри, да ги обработи и оформи в интересно за гледане видео, с нужната динамика в картината и звука. Един от най-важните параметри за Ютуб е колко време зрителя задържа вниманието си на вашето видео. Ако по-малко на брой хора гледат голяма част от видеото ви – Ютуб ще го приеме за по-интересно, от колкото видео, което е достигнало до повече хора, заради броя абонати в съответния канал, но те са изгледали съвсем малка част. Същият пример с цифри – в канал с 500 абоната се пуска ново видео, 12 минутно (Ютуб толерира видеата над 10 минути). Видеото достига до 400 души, 300 от тях гледат над 75% от видеото. В същото време канал с 1000 последователи пуска ново видео, приемаме че ключовите думи и темата са сходни, пак 12 минутно. Видеото достига до 800 души, 80 от тях гледат над 75% от видеото. В този случай алгоритъма на Ютуб ще помогне с разпространението на първото видео.

   По темата може да се говори много – както с насоки за създаване на интересно и гледаемо видеосъдържание, така и за разпространението му. Ако имате интерес да направим консултация – оставам на разположение.

   Успехи!
   Теодора,
   тел: 0899 10 72 72
   мейл: tea.petrova@abv.bg

   • Сърдечно Ви благодаря, Теодора Петрова, за изчерпателното и професионалното напътствие. Обезателно ще се свържа с Вас, малко да набера скорост… Желая Ви здраве и се пазете.
    Искрено Ваша: Мария Радева

    • Много благодаря! Надявам се информацията да ви е била полезна 🙂

     Пожелавам здраве и на вас и, разбира се, успехи в начинанието!

 2. Здравейте, и аз имам сходен въпрос, опитваме да съберем зрители на канала BGNOVOST, но …
  https://www.youtube.com/watch?v=MvIoexuRFjk&t=228s
  Пропускам нещо ….Дали бихте коментирали вашата гледна точка за предаването ни “Неделен брънч с Бети”, бихме искали да го популяризираме в интернет .

  • Здравейте!

   Въпросът е доста общ, затова ще спомена само няколко неща, а ако имате желание – повече детайли може да обсъдим в лична консултация.

   Когато стартирате канал в Ютуб е много важно да се заредите с търпение и постоянство. Конкуренцията там е огромна, а алгоритъмът не толера особено канали, които скоро са стартирали или са малки. Препоръчвам да направите кратки Фейсбук версии на видеата, които да разпространявате във Фейсбук – тази платформа е по-благосклонна към новите страници.

   Виждам, че има движение в кадрите. Това е добре, държи зрителя малко по-ангажиран. В същото време има доста трептене и клатене на телефона или камерата – опитайте да намалите клатенето, то може да е неприятно за някои хора и само заради него да спрат да гледат видеото.

   Споменахте, че информация за играта е имало и в другте ви канали. В Ютуб каналът ви на “Информация” те не са въведени. Добре е да добавите информация за тях, както и в другите ви канали – за Ютуб.

   Създаването на видео и разпространеието са две широки и различни теми. И от двете зависи дали ще привлечем зрители (и то точните зрители), колко време те ще се задържат на нашето видео, ще продължат ли да следят съдържанието ни. Ако имате желание да поговрим повече – оставам на разположение.

   Успехи!
   Теодора,
   тел: 0899 10 72 72
   мейл: tea.petrova@abv.bg

 3. Здравейте, имам два въпроса, ако е удобно:
  1. Как можем да правим запис с уеб камера и да прекъсваме за малко снимането и след това да продължим от същото място? Има ли някаква подходяща програма/ приложение, което може да се ползва безплатно?
  2. При запис с уеб камера накъде е най-добре да е насочен погледът ни, за да изглежда за зрителите, че гледам към тях? Може ли някакви съвети в тази насока? Как да изглежа максимално естествено и все едно сме на живо пред хората?
  Благодаря предварително!

  • Здравейте,

   Имам опит в заснемане на видеа най-вече с професионални камери, включително и ако заснемаме уеб предаване или онлайн обучение на наш клиент. Отговорът ми ще се базира на този опит.

   По-скоро няма камери, с които да записвате, да прекъснете и да продължите от същото място. Когато прекъсвате спира и записът. Следващият запис е нов кадър. В Тикток съм виждала подобна опция на тази, за която питате, там решението е софтуерно. Вариант е да потърсите подобе софтуер или ако видеата, които искате да заснемате са кратки – да опитате през софтуера на Тикток като си сваляте записаните видеа от там. Мога да препоръчам безплатна програма за видео монтаж, която и аз използвам и съм много доволна – DaVinci Resolve се казва. Обикновено съветвам клиентите, които сами си снимат видеата да възложат монтажа на професионалист, за да може да се подобри поне малко качеството на видеото и звука и да се получи приятен за зрителя резултат.

   За да изглежда, че гледате към зрителите – гледайте към камерата. Естествено ще изглеждате с повече изяви пред камера – с времето полека-лека ще ви става по-комфортно. Записвайте видеото с нагласата, че сте на живо пред хората, че ви гледат. Можете да извикате някой близък или приятел за публика.

   Ако имате нужда от по-детайлна консултация, насоки или друго – оставам на разположение.

   Успехи,
   Теодора

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *