Още един начин да генерираш повече поръчки или ползи от мобилния маркетинг за твоя бизнес

Знаеш ли, че има още един бърз начин да общуваш с настоящите си клиенти, да подобриш обслужването им и да генерираш повече продажби за кратко време? Нарича се sms маркетинг. Съотношението цена – ефективност, което предлага е доста добро и голяма част от кампаниите човек може да пусне сам при това за минути.

Някои от основните ползи от употребата на текстови съобщения за реклама и общуване с клиенти ти представя екипът на ProTexting – фирма, която се занимава с sms маркетинг от 2000 година.

Отговори на въпросите за кого е подходящ мобилния маркетинг и при какви случаи може да се ползва кампания с текстови съобщения, както и копирайтинг съвети относно съдържанието им, ще получиш от мен.

ProTexting: 4 ползи от мобилния маркетинг за вашия бизнес

34 пъти на ден, средно, проверяват телефоните си повечето хора. 

80% носят мобилния си телефон навсякъде, където отидат. 

До 18% от хората, които получават рекламни sms-и, кликват върху тях.

По-голямата част от нас реагират автоматично, когато чуят сигнал за ново съобщение. Просто вадим телефона си и отваряме sms-a. Често се случва да сме го прочели преди още да сме осъзнали от кого е и какво е. По-предпазливите и осъзнатите от нас също отварят рекламни или бизнес съобщения на телефона си – любопитството обикновено надделява.

Ако казаното дотук не ви е убедило в ефективността на sms маркетинга, представяме ви 4 основни ползи от него.

 

  1. Текстовите съобщения, като форма на реклама, са много рентабилни

Колкото повече sms-и изпращате, толкова повече намаляват общите ви разходи, т.е. стигате до повече хора за по-малко пари. А така или иначе, един sms струва стотинки. Създаването и стартирането на SMS кампания е доста рентабилно, особено в сравнение с цените за създаване и стартиране на рекламни кампании по другите онлайн и традиционни канали.

Месечният абонамент, с който можете да правите sms кампании и да се грижите за своите клиенти обикновено е на много добра цена. А и високият процент на клиенти, които реагират на съобщенията ви определено помагат да приемете този инструмент за реклама и маркетинг като ефективен и достъпен.

                2. Привличате повече клиенти с интерактивни приложения

Може да си направите мобилни приложения, които да представят продуктите ви по оригинален начин. Добър пример в това отношение е ИКЕА. Преди години марката създаде приложение, което позволява на клиентите да преценят как избраните от тях мебели ще стоят в жилището им. Идеята бе доста успешна с отчетени 6,2 милиона изтегляния.

                   3. Получавате незабавен резултат

Както казахме, повечето хора проверяват телефона си автоматично, щом чуят сигнала за получено съобщение. Това означава, че го прочитат на момента и ако са заинтересувани, могат веднага да предриемат желаното от вас действие.

Ако например имате заведение, достатъчно е да пуснете съобщение на клиентите си, за да ги подканите да поръчат хапване от обедното ви меню и обажданията ще завалят. При това ще са повече отколкото ако не предприемете никакво действие. Със сигурност едни от клиентите си сте подсетили, че предлагате прясно приготвена храна, други сте изкушили с конкретно предложение от деня, въпреки че са били твърдо решени да не хапват нищо на обяд, трети са ви благодарни, защото улисани в работа, биха забравили да поръчат, ако не е вашето напомняне.

 

                    4. Достигате до по-тясно таргетирана целева аудитория

Мобилният маркетинг ви позволява да достигнете до силно таргетирана аудитория и да провеждате директна маркетингова комуникация с различни групи клиенти. Може да се възползвате и от предимства като геолокация и изпращане на конкретни съобщения според местоположението на потребителите, благодарение на GPS и Bluetooth. Колкото по-специфично и подходящо за аудиторията е изпратеното съдържание, толкова по-голяма е възвръщаемостта за вашия бизнес.

За кого е подходящ и при какви случаи може да се ползва мобилният маркетинг

Оттук-нататък със съветите и препоръките отново продължавам аз.

Честно казано, подходящ е за бизнес от всякакъв тип и всякаква големина, включително и за фрийлансъри.

Използваш го, когато правиш промоция, когато искаш да популяризираш марката си, да ангажираш повече клиентите си, да увеличиш регистрациите за дадено събитие или сайт.

Автоматичното разпращане на sms-и, тип напомняния, са особено ефективни. Вършат ти отлична рабора, ако имаш клиенти, които:

  • ползват твоите абонаментни услуги и им предстои подновяване на абонамента;
  • все още се колебаят дали да се възползват от изтичащата промоция на твоите продукти;
  • трябва да поръчат услугите ти предварително.

Игри, куиз, анкети, потвърждения, сигнали за проблеми – това са още варианти за приложение на sms-маркетинга.

 

Копирайтинг съвети за по-ефективни текстови съобщения

1. Както винаги, най-важното е да знаеш кой ще те чете, на кого пишеш, и какво искаш да му кажеш. Така ще можеш да се възползваш максимално от тези 160 знака, с които разполагаш. А също и да прецениш кога ще е най-добре да разпратиш съобщенията си.

2. Разговаряй. Sms-ът, много повече от съдържанието на сайта, е част от разговор. Човекът, който го чете е отворен, поне докато не осъзнае, че му пращаш рекламно или бизнес съобщение. Имаш секунди да спечелиш доверието и интереса му и да го накараш да направи каквото искаш.

3. Започвай с най-важното – кажи на отсрещната страна какво ще получи, какво ѝ предлагаш. Използвай простичък език, спестявай си метафорите, сложните изрази, дълбоките идеи. Изпращай директни и конкретни послания. Избягвай абревиатурите, твърде многото емотикони и писането изцяло с главни букви.

4. Ползвай глаголи и простички, кратки призиви за действие. Ако слагаш линк в съобщението, не забравяй да напишеш преди това „Кликни за повече подробности“; „Кликни, за да се регистираш“. Когато казваш на някого какво да направи, най-добре е да му обясниш защо. Така увеличаваш вероятността да те послуша.

5. Ако ще ползваш ключова дума за промоция, например „Напиши „искам“, за да получиш 10% отстъпка.”, постарай се тя да е къса, лесна за запомняне и писане и по възможност да убягва от своеволията на аутокоректа.

6. Когато призоваваш за участие в промоция например, непременно кажи докога е валидно предложението ти. Ако ще напомняш за изтичащ абонамент, задължително кажи кога най-късно трябва да се поднови. Дори можеш хитро да използваш момента, за да създадеш усещане за спешност, неотложност и да се възползваш от импулсивността на клиента.

Все още имаш време да тестваш ефективността на мобилния маркетинг до края на годината. Ако не, използвай времето между празниците, за да разучиш по-добре възможностите, които той ти дава, да си направиш акаунт, да разгледаш инструментите, с които разполагаш, да се подготвиш и да включиш sms-кампаниите в своя план за привличане и задържане на клиенти.

 

Остава само да ти кажа малко повече за ProTexting, които подготвиха част от материала. Ето как се представят те:

ProTexting е създадена през 2000 г. Екипът ни е в бизнеса с текстови съобщения и мобилен маркетинг в продължение на почти две десетилетия, обслужвайки над 9000 марки чрез нашата платформа за съобщения. ProTexting предлага изчерпателен набор от интерактивни маркетингови инструменти за текстови съобщения, предназначени да улеснят създаването, доставянето и наблюдението на всички видове SMS кампании.

Успешна седмица от мен! Върни се отново в блога в сряда, когато ще публикувам последната статия за годината с линк към коледния ти подарък, в случай, че си го пропуснал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *