Питай счетоводител #50

Всяка заплетена счетоводна ситуация има решение. Всеки твой счетоводен въпрос има отговор. Помогни си сам, за да ти помогне и добър счетоводител.

Включи се в безплатната счетоводна консултация за фрийлансъри и собственици на малък бизнес.

⇒  Остави въпроса си в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до сряда, 22 февруари, 2023 година.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

11 comments to “Питай счетоводител #50”
 1. Искам да опитам продавам дигитални продукти в Etsy, но нямам представа дали ще ми потръгне. Нямам капитал за разходите по фирми и осигуровки но имам голяма нужда от допълнителен доход. Има ли възможност да започна някак?

  • Здравейте,
   Редно е да регистрирате дейността си и да имате регистрация по ЗДДС, също така да декларирате пред НАП, че имате дейност и да заплащате осигурителни вноски и данъци.
   Иначе винаги има начин да работите без да правите всички тези неща, но рискът е голям.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте,
  Имам отново няколко въпроса.
  1. Какво значи дейци на образованието? Кога мога да се квалифицирам като такава? Ако правя някакви обучения като СОЛ мога ли да се считам за такава?
  2. Ако си изтегля сумата събрана в задължителното доброволно пенсионно осигуряване преди да съм се пенсионирала дължа ли осигуровки и/или данък и колко?
  3. За даренията на книги (нови, закупени през предходната година) към дадена библиотека може ли да се ползва данъчно облекчение? Какви документи са необходими?
  4. Има много кампании за помощ на лекуващи се хора и деца. Ако родителите на дадено дете набират средства за лечение в чужбина и направя дарение към него, за това дарение може ли да се ползва данъчно облекчение?
  Не мога добре да разбера закона – директно на НЗОК ли трябва да преведа пари, за да ползвам облекчение или на всяко дете, което се лекува през НЗОК мога да дарявам пари?
  Бихте ли пояснила? Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   1. Можете да се регистрирате като СОЛ – в графата други свободни професии има дейци на образованието;
   2. Не, няма да дължите;
   3. За даренията на книги не може да ползвате данъчно облекчение;
   4. За даренията за болни деца можете да ползвате данъчни облекчения;
   Парите се превеждат в обявена сметка от създателите на дарителската кампания, а не в сметката на НЗОК.

 3. Още един въпрос забравих.
  При придобиване на акции таксата, начислявана от борсовия посредник, включва ли се по някакъв начин към покупната цена като съпътстващ разход съгласно чл. 33, ал. 3, 4, 5, 6 от ЗДДФЛ?
  Благодаря предварително

  • Здравейте,
   Таксата, начислявана от борсовия посредник не се включва към покупната цена.

 4. Здравейте,
  За предната година имам доходи само като СОЛ.
  Въпросът ми е относно Образец 2004 от ГДД. Когато се изчислява сумата на колона номер 5 от цялата сума на получения доход се махат нормативно признатите разходи, нали така? А изваждат ли се и данъчните облекчения?
  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   В образец 2004 се декларира само получения доход. Нормативно признатите разходи се махат при попълване на проложение 3.

 5. Здравейте. Искам да попитам дължат ли се данъци в конкретния случай. Гледам реклами в няколко приложения и ми плащат центове след като ги прехвърля в paypal и си закупя нещо и го получа по куриер дължат ли се данъци? Смисъл парите не ги прехвърлям в дебитна карта а направо плащам с тях от paypal. Благодаря предварително.

 6. Здравейте,
  Искам да продавам ръчно изработени стоки в собствен онлайн магазин или в българската платформа крокодил.бг, както и чрез обяви в базар.бг и olx.bg.
  Фирмата, чрез която ще се осъществяват продажбите няма касов апарат. Плащания ще се приемат само по банков път и комбинацията от наложен платеж с ППП чрез Еконт.
  1.Трябва ли в този случай да се подава одиторски файл към НАП всеки месец?
  2. Може ли средствата от наложения платеж с ППП да се получават от Еконт в брой или е задължително и те да се получават по банковата сметка на фирмата?
  3.Мога ли да използвам за обявите и платформите личен профил / защото нещата са авторски / а да изпращам продадените стоки през фирмата, която е на съпруга ми и аз работя на трудов договор във нея?
  4.Трябва ли онлайн магазина да се регистрира в НАП ако приемаме плащания само по описаните по горе начини и нямаме задължение да издаваме касови бележки.
  5.Ако отворим магазин в платформата Etsy, трябва ли да се пускат касови бележки / на хартиен носител или електронни/, да се подава одиторски файл всеки месец и задължително ли е да се регистрира Etsy магазина в НАП.

  Благодаря ви много за отделеното време!

  • Здравейте,
   1. Само ако приемате плащания в брой или с дебитни/кредитни карти и нямате касов апарат, трябва да подавате одиторски файл;
   2. Трябва да постъпват в банковата сметка на дружеството;
   3. Смятам, че профилът трябва да бъде фирмен, но трябва да се допитате до самите платформи дали е възможно. Законово профила трябва да е фирмен.;
   4. Регистрацята в НАП на електронен магазин се прави само, ако приемате плащания в брой и с карти;
   5. Ако продавате през платформата Etsy не трябва да имате касов апарат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *