Ще замени ли копирайтърите ChatGPT

И как да го ползваш, ако си копирайтър или пишеш сам текстовете за твоя сайт

Появата на ChatGPT разтревожи много колеги и хвърли в трепетна възбуда доста клиенти, които се надяват да спестят пари от копирайтинг. Няколко човека ме питаха притеснявам ли се, ще се преквалифицирам ли, как смятам да се боря с чатбота, който ще ми вземе хляба, маслото и ще ми остави ненужно много свободно време.

В последните две седмици си играя редовно с програмата, посетих една спешно организирана онлайн международна копирайтърска конференция по темата и изчетох завидно количество обяснения, теории, анализи, прогнози и резултати от експерименти. И преди това имах своите отговори, но сега вече съм сигурна в тях и съм готова да ги споделя с теб.

Ако се страхуваш, че заради тази нова технология ще останеш без поръчки или ако нямаш търпение да възложиш всичките копирайтинг задачи на чатбота, чети нататък, тази статия е специално за теб.

ChatGPT, копирайтинг, съдържание за уеб, рекламни текстове, копирайтър

Какво представлява ChatGPT, обяснено на разбираем език

Няма как да прескочим този въпрос, нищо, че сигурно вече си чел доста по темата.

ChatGPT е езиков модел, който отгатва наистина много добре как да подреди думите, така че да се доближават максимално до човешката реч. Той помни за какво си си говорил с него няколко реда по-нагоре, но НЕ мисли, НЯМА рефлексия и саморефлексия, НЯМА въображение. Няма и контекста, с който разполага копирайтърът, когато пише своите текстове. Просто той има други задачи. 

 

Ще замени ли копирайтърите ChatGPT

Не, поне засега.

Технологиите се развиват бързо, така че може да се окажем изненадани в обозримо бъдеще. Но към настоящия момент този езиков модел не може да замени копирайтъра, стига той да си разбира от работата. Причината за това, най-общо казано е, че копирайтингът не се изчерпва само с умело подреждане на думички.

Какво има копирайтърът, което липсва все още на чатбота

 • Въображение

Когато работи върху рекламни концепции, копирайтърът трябва да анализира цялата информация за продукта/услугата/марката/конкуренцията и на тази база да синтезира въздействащо основно послание. После трябва да измисли как да го предаде на целевата аудитория така, че рекламата да постигне целта си.

Въпреки че може да избълва няколко слогана за по-малко от минута и колкото си поискаш сценарии за рекламни видеа за още няколко минути, ChatGPT не може да избистри посланието и идеите за предаването му, които ще са ефективни точно в дадената ситуация, точно за твоя бизнес, конкретно за твоята аудитория. Всичките му предложения са твърде общи, а някои са и доста изтъркани.

 • Специфичен стил и умело боравене с езика

Всяка марка има свой тон на комуникация, всеки копирайтър има специфичен стил на писане. Програмата поддържа чудесния неутрален тон на персона, глътнала един вагон енциклопедии. Текстовете, които създава са много прилични (на английски), но и монотонни, и лишени от емоционално въздействие. Липсва им ритъм. Няма го и живия, образен език, който възбужда сетивата, рисува картини, вълнува въображението и сърцето, създава емоционална връзка между марката и потребителя.

Текстовете, генерирани от чатбота, са по-опростени от човешките, а изреченията са с приблизително еднаква дължина, което е и една от причините за монотонното им звучене и липсата на емоция. Наблюдението е на създателя* на GPTZero, инструмент, който разпознава дали даден текст е писан от човек или е машинно генериран. (*Едуард Тиан е специалист по компютърни науки в Принстънския университет в Ню Джърси.)

 • Способност да си проверява фактологията

Езиковият модел е захранен с огромни количества информация, но не може сам да провери фактите, които ползва. Освен това има халюцинации – така специалистите наричат случаите, в които чатботът създава „убедителен, но напълно измислен текст”. Подробно обяснение за този страничен ефект ще намериш в статията Hallucinations, Plagiarism, and ChatGPT . По-долу виждаш и резултата от подобна халюцинация – машинно генерирано есе, в което се обяснява защо майонезата е расистки продукт.

 • Способност да създаде текстовете за един сайт от нулата, заедно с всички вътрешни връзки и призиви за действие

Да, да, знам, че може да създаде текст за страница „За нас“, описания на продукти и услуги, etc. Те обаче страдат от същия проблем, от който и рекламните послания и сценарии за видеа, генерирани от ChatGPT – толкова са общи, че едва ли ще могат да задържат интереса точно на вашите посетители/потенциални клиенти.

Ефективното съдържание на сайт отговаря на въпросите на конкретна група потребители и ги води към извършване на конкретно действие, независимо на коя страница ще попаднат. Това значи, че копирайтърът предварително си е направил стабилно проучване на сферата, марката, продукта, целевата аудитория и е преценил в коя страница каква информация трябва да включи, какъв език и какви призиви за действие трябва да използва, къде да сложи линкове.

Всички тези неща чатботът все още не може да свърши сам, така че да са направени само и единствено за твоя бизнес и твоите потенциални клеинти.

 • Умение да разказва увлекателно 

Да, езиковият модел може да генерира приказки. При това някои са доста интересни. Но не може сам да подбере парчета от личната или бизнес историята на един човек/фирма и да ги разкаже на аудиторията, така че да я вдъхнови, да я разтърси емоционално, да я подтикне към конкретно действие.

ChatGPT, копирайтинг, съдържание за уеб, рекламни текстове, копирайтър

ChatGPT, копирайтинг, съдържание за уеб, рекламни текстове, копирайтър

Как да използваш ChatGPT при създаването на копирайтинг текстове

Да, той не може да замени добрия копирайтър, но може да облекчи работата му. Може да е полезен и на всеки, който се опитва сам да пише текстове за своя сайт и блог. Пак с уговорката, че не бива да очакваш да получиш от програмата готов за публикуване материал.

 

Ползвай го, за да преодолееш блокажа „не знам откъде да започна“

Той е чест гост, както на опитни копирайтъри, така и на хора, които имат някаква идея какво искат да напишат, но не са наясно откъде да подхванат цялата работа.

ChatGPT може да ти предложи няколко варианта за начало на текста. Успокоен, че трудната част вече е премината, или ще измислиш още по-добър вариант, или ще преработиш някой от вече генерираните, за да пасне на твоята идея/стил/целева аудитория.

Черпи от него идеи за блог/влог постове

Най-добрият източник на идеи за блог/влог постове са читателите/клиентите ти. От техните коментари, отзиви, въпроси, проблеми извличаш най-безценния материал за своя блог или влог.

Но! Всеки, който поддържа подобен канал за комуникация с аудиторията в един момент е страдал от липса на теми. ChatGPT е страхотен помощник в това отношение. Молиш го да генерира теми за блог за фрийланс например и той ти пуска 5 броя. Подканваш го да даде още 5 – прави го веднага.

Остави го да генерира повечко теми. След това ги изчети, зачеркни тези, по които си писал, отдели останалите и ги адаптирай към твоята аудитория. Непременно редактирай и самите заглавия, така че да е съвсем ясно с какво и за кого ще е полезен текстът.

 

Взимай за основа генерирани от него текстове

Ако си копирайтър, можеш да забързаш работния процес като използваш генерираната от чатбота статия за основа. Задължително е да я доразработиш и да не я даваш на клиента преди да си направил следните неща:

 1. проверка на фактологията и добавяне на още факти, ако са необходими;
 2. адаптация на текста към конкретния проблем на конкретните клиенти на твоя клиент, за които пишеш;
 3. добавяне на подходяща история, ако е необходима;
 4. стилова редакция, така че текстът да е написан на езика, който използват клиентите на клиента ти; да има ритъм и образност;
 5. проверка за пунктуационни грешки – на български ChatGPT определено пропуска запетаи или се случва да ги сложи не точно там, където им е мястото.

Ако нямаш опит с писането, но и не можеш да си позволиш копирайтър, опитай се да направиш следното:

 1. провери коректна ли е фактологията – познаваш продукта си, познаваш клиентите си, няма да ти е трудно; помисли си има ли факти, които можеш да добавиш и които биха убедили твоите читатели да направят каквото искаш, след като прочетат текста;
 2. отбележи местата, на които ти се струва, че губиш нишката и ги пренапиши така, че да са ясни; тъкмо, нали си човек, ще използваш и различни по дължина изречения, за да придадеш на текста някакъв ритъм; редактирай навсякъде изкълчения словоред и нелепиците, заради които написаното звучи като много лош превод от английско-руско-македонско-сръбки;
 3. пробвай се да замениш всички кухи фрази и изтъркани прилагателни, с думи, които възбуждат сетивата и предизвикват образи и наистина описват точно проблем/ситуация/продукт – ето какво имам предвид: ако трябва да избираш дали една торта да е „уникална” или „сладко-киселичка на вкус заради комбинацията от бял шоколд и пресни вишни“, заложи на второто;
 4. провери за пунктуационни грешки, а ако правописът и пунктуацията не са ти сила, използвай софтуер за проверката им.

Редактирането изглежда по-лесно от писането само за хора, които нямат достатъчно опит в тези две дейности.

За да редактираш един текст за уеб, така че да е ефективен, трябва задължително да познаваш добре темата му и аудиторията, за която е предназначен. Хубавото е, че ти би трябвало да си на „ти“ и с двете, защото пишеш за своя бизнес. Другото хубаво е, че ChatGPT ще ти е предложил текст, структуриран достатъчно добре за четене в уеб.

Трудността за теб ще дойде от следното: 

 • най-вероятно ще трябва да сложиш сам подзаглавия, които да са достатъчно ясни, конкретни и кратки и да подсказват какво може да прочете читателят в абзаците под тях;
 • задължително е да направиш стилова редакция на текста; да изчистиш всички общи приказки; да конкретизираш; да разкажеш история; да се отървеш от бъбривостта там, където си дописвал; да подбереш подходящите думи за описание на продукти/услуги/проблеми, така че да направиш текста емоционално въздействащ.

Ако и занапред смяташ да ползваш компютърно генерирани текстове, препоръчвам ти да минеш кратък курс по редактиране на текстове за уеб. Мога да ти изготвя индвидуална програма, според твоите цели и опит в сферата на писането и редактирането. Пиши ми на mogilska/at/gmail.com или на i/at/mogilska/dot/com/.

ChatGPT, копирайтинг, съдържание за уеб, рекламни текстове, копирайтър

Какво можеш да направиш, за да не ти изяде хляба и хайвера ChatGPT

Както споменах в началото на статията, програмата не може да замени копирайтърите засега. Какво ще се случи след няколко месеца или година-две, никой не знае.

Прогнозите са, че от професията ще отпаднат всички пишман копирайтъри, които:

 • пишат никоскачествени текстове;
 • не си проверяват фактологията;
 • не се отличават с особен стил;
 • не умеят да разказват увлекателно.

В общи линии всички, които пишат на ниво изкуствено генериран текст.

Дори да си казваш „Аз не съм от тях“, препоръчвам ти да не се успокояваш прекалено. Използвай част от времето си, за да:

 • развиеш копирайтърските си умения; в писането за уеб винаги има още нещо, което можеш да научиш, полираш, направиш по-добре;
 • обогатиш професионалните си умения – учи SEO, дизайн, UX – намери нещо, с което можеш да предложиш на клиентите си по-пълна и добра услуга;
 • разясняваш на потенциалната си аудитория как/с какво твоите услуги допринасят за развитието на нейния бизнес. Това е особено важно. Много хора смятат, че е достатъчно на сайта им да има просто някакъв текст. Затова и са склонни да ползват компютърно генерирани текстове, вместо да плащат за професионални копирайтърски услуги.

В случай, че решиш да подобриш копирайтърските си умения, мога да ти помогна. Вече 5 години провеждам индивидуални копирайтинг обучения. Прочети повече за тях и ми пиши. 

С някои неща няма смисъл да се борим. По-разумно е да се научим как да ги използваме, така че да ни улесняват живота и да се подготвим за всички промени, които носят със себе си. Запази спокойствие и действай. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *