Колко начина на плащане да поддържам и как да ги избера

„Трябва да поддържам много начини на плащане и ми излиза много скъпо“ – периодично някой колега фрийлансър ми пише с подобно оплакване. И аз напълно го разбирам.

Знаеш ли колко начина на плащане поддържах в началото на моята свободна практика? Три.

Колко са сега? Един.
Не смятам, че това е довело до отлив на клиенти.

Ако предлагаш услуги, няма нужда да поддържаш много начини на плащане.
Ако предлагаш продукти, нещата стоят малко по-различно, но пак можеш да ползваш препоръките в тази статия, за да избереш най-работещите за теб начини и да си намалиш разходите. Прочети как.

начини на плащане, свободна практика, фрийланс

Стъпка 1: признай си защо поддържаш максимален брой начини на плащане

  1. Искаш на клиентите ти да им е удобно – те наистина ползват всички начини, които им предлагаш и получаваш доста плащания по всичките канали.
  2. Страх те е да не изпуснеш клиент – притесняваш се, че ако на някого не му е удобно да ти плаща по определен канал, ще се откаже от работа с теб.

 

Стъпка 2: зависи от отговора на въпроса от стъпка 1

Ако клиентите ти наистина използват всички начини на плащане, ти реално нямаш проблем. Просто, когато ценообразуваш включи в цената и разходите за поддръжка на съответните канали за плащане. Другият вариант е да пишеш в офертите си, че таксите са за сметка на клиента. За мен, включването им в крайната цена е по-приемливият вариант.

Ако просто те е страх да не изпуснеш клиент, фокусирал си усилията си на грешното място. Не казвам, че не трябва да се постараеш на клиентите ти да им е удобно. Но определено има по-разумни начини от това да плащаш за неща, които не се ползват. Препоръчвам ти да направиш следното:

  • постарай се с теб да се работи лесно като цяло – създай лек и приятен работен процес, в който клиентът е наясно какво се случва на всяка стъпка;
  • погрижи се за документалната част – повечето клиенти ще оценят високо, че можеш да им издадеш фактура например; възползвай се от безплатната счетоводна консултация, за да си изясниш какво, как;
  • предлагай на клиентите си услуги и ползи, които да ги накарат да искат да работят точно с теб, без значение по какъв начин ще ти плащат. Или казано по-директно – не гледай на начина на плащане, като на конкурентно предимство.

 

Стъпка 3: следи кои начини на плащане използват най-често клиентите ти

Свали си таблицата от статията „Как да следя кой какво има да ми плаща и кой какво е платил“ (ще я намериш в края на текста) и започни да я попълваш редовно. След максимум шест месеца ще си съвсем наясно кои са предпочитаните от клиентите ти начини на плащане. Ще имаш и куп други ползи – яснота колко пари изкарваш всъщност; по-ефективно планиране на поръчките; по-точна преценка кога е време да увеличиш цените, etc. 

 

Стъпка 4: извади в отделен файл предпочитаните от клиентите ти канали за разплащане

Закрий всички други.

Сметни какви разходи имаш, за да поддържаш тези, които остават. Включи таксите за поддръжка в крайната цена, която оферираш на клиента.

Това е.

Какво да правиш, ако клиент се колебае дали да работи с теб, защото не поддържаш определен начин на плащане

  1. Припомни им какви са ползите от работата с теб, накарай ги да виждат точно в теб специалистът, който ще изпълни поръчката им най-добре.
  2. Обсъдете варианти и компромиси, които можете да направите и двамата.
  3. Примири се, че е възможно клиент да се откаже от работа с теб поради неудобен начин на плащане веднъж на 2-3 години. Ежемесечното плащане на такси за неща, които не ползваш ти носи много по-големи загуби. А ако пък клиентът е толкова голям, важен и интересен, ще си направиш акаунт в съответната система за разплащане специално заради него. Но това последното се случва наистина, наистина рядко.

Възползвай се от безплатната счетоводна консултация за месеца.

Сподели статията с колеги, приятели, партньори – те може да се борят със същия, лесноразрешим проблем. А и помагаш на блога да стигне до хората, на които може да е полезен.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *