Питай счетоводител #51

Над 500 фрийлансъра са се възползвали от безплатната счетоводна консултация със Стефка Василева до момента.

Включи се и ти – изясни си как е най-добре да упражняваш твоята свободна практика, като фирма или самоосигуряващо се лице; как можеш да издаваш фактури; кога трябва да се регистрираш по ДДС, ако работиш с чуждестранни клиенти; как стои въпросът с парите за майчинство и осигуровките, ако си фрийлансър.

Питай Стефка Василева по всеки счетоводен въпрос, който те тревожи. Тя работи с множество фрийлансъри и малки фирми и знае какво да ти отговори.

Започна безплатната счетоводна консултация за фрийлансъри за месец март. Задай въпроса си в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до 21. 03. 2023, вторник. 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

15 comments to “Питай счетоводител #51”
 1. Здравейте и благодаря за възможността!

  Започвам лична консултантска практика в сферата на услугите. Освен индивидуални консултации, ще провеждам групови такива, както и лекции на различни теми (онлайн и офлайн), ще имам и онлайн магазин за продажба на физически продукти. Искам да имам възможност да издавам фактура при нужда, както и ако работя в партньорство с помощници или подизпълнители да мога да сключвам с тях договор.
  Въпросите минса следните:

  Самоосигуряващо се лице или ЕООД е по-добре?
  Самоосигуряващото се лице може ли да сключва договори?
  Ако се регистрирам като самоосигуряващо се лице, какво е нужно, за да се регистрирам като деец на културата? (Имам написано няколко малки книжки, засега са само в дигитален формат и не са издавани до момента).
  Има ли минимален и максимален праг за осигуровките за СОЛ?

  • Здравейте,
   Мое мнение е, че в самото начало би било рентабилно да направите регистрация като свободна професия и да работите по този начин. При изчисляване на дължимите данъци при свободната професия можете да намалите данъчната основа с 25 или 40%, което е значително при стартираща дейност.
   Относно деец на културата и ползването на 40% нормативно признати разходи за авторски труд, можете да направите такива договори с клиентите Ви и по този начин за обезпечите ползването на 40% НПР.
   Самоосигуряващото се лице (лицето на свободна практика) може да сключва договори.
   Осигурителния доход, на който се осигурявате може да бъде авансово минималния осигурителен доход, а когато подавате годишната данъчна декларация, ако дохода, който сте получила е по-висок от дохода, на който сте се осигурявала, правите изравняване на осигуровките.
   Поздрави!

   • Здравейте и благодаря за отговора!

    Може ли да помоля за пояснение относно договорите с клиенти, чрез които да се възползвам от тези 40% НПР? Какво трябва да включва един такъв договор? С всеки клиент ли се сключва? Какво отношение има клиента към въпросните 40%?

    • Здравейте отново!
     Това са договори за авторски труд, положен от Ваша страна. Трябва да опишете работата, която извършвате за клиентите си. С всеки клиент трябва да имате сключен договор, за да пожете да подкрепите ползването на 40% НПР.
     Клиентът няма никакво отношение към Вашите разходи, за Вас е важно.
     Поздрави!

 2. Здравейте!
  Благодаря за предоставената възможност да задам въпроса си към Вас!

  1. Самоосигуряващо лице съм, свободна професия и до момента осъществявах дейността от дома си. Но тъй като клиентите започват да искат присъствени срещи, а и на моменти обстановката вкъщи ме разконцентрира, реших, че ще потърся помещение, което да ползвам за дейността си.
  Наясно съм, че ако наемодателят е ЮЛ, то издава фактура, по която плащам.
  Но доста от офисите, които гледам са в жилищни сгради и собственост на едно или няколко физически лица. Наемната цена, която бих им платил се явява доход, който подлежи на облагане.
  Като СОЛ аз се явявам платец на доход и следва да приспадна авансовия данък и да го внасям всяко тримесечие. Не е вариант да сключа договора в качеството ми на ФЛ, тъй като ще посоча адреса в сайта си и ще е ясно, че се ползва за извършване на дейността.

  Въпросът ми е: Има ли възможност във втората хипотеза да изплащам цялата наемна сума на лицето (ФЛ), а то да е длъжно само да си декларира и внесе данъка и аз да не подлежа на санкция от НАП?
  А ако имотът е собственост на две ФЛ – и на двете ли следва да внасям данък съобразно притежаваните от тях части?
  Благодаря Ви!

  • Здравейте,
   По закон при сключване на договор за наем, вие сте длъжен през първите три тримесечия на годината да удържате, декларирате и внасяте авансов данък. За четвъртото тримесечие може да го внесете Вие или наемодателя.
   Ако имотът е собственост на две или повече физически лица, трябва да се удържа и декларира поименно изплащането и на двете лица.
   Поздрави!

 3. Здравейте и благодаря предварително за възможността!
  Осигурена съм, работя на пълен работен ден с трудов договор.
  Искам да използвам платформата Етси във връзка с мое хоби.
  По образование съм инженер.
  Мога ли като такъв да се регистрирам като самоосигуряващо се лице и съответно по чл.97А от ЗДДС?

  • Здравейте,
   Относно продажбите в Etsy, можете да се регистрирате като занаятчия и да продавате по този начин. За да направите такава регистрация, Ви е необходим нужния ценз или сертификат.
   Когато работите в платформата, задължително трябва да имате регистрация по чл. 97а от ЗДДС заради фактурите за комисионните, които ще Ви издават от самата платформа.
   Поздрави!

 4. Здравейте, имам оферта да работя за чуждестранна фирма, базирана в Латвия. Доколкото разбрах, достатъчно е да се регистрирам като самоосигуряващо се лице, за да мога да работя от България с латвийската фирма. Въпросът ми е, задължителна ли е регистрацията по ДДС, знам, че има определен минимален праг на доходите, но ако той се надвиши, регистрацията по ДДС задължителна ли е?
  Надомната работа е в сферата на услугите, ръководител на екип, административна работа, международен екип, фирмата няма седалище в България.
  Интересува ме как лесно да калкулирам разходите си, включително и потенциално ДДС, за да мога да договоря нужното възнаграждение на годишна база. Ще бъда благодарна, ако мога да получа отговор в най-скоро време. Благодаря!

  • Здравейте,
   За да издавате фактури към данъчно задължено лице от държава от ЕС, задължително трябва да имате регистрация по ЗДДС. Облагаемия оборот няма нищо общо със задължението Ви да се регистрирате по ЗДДС при предоставяне на услуги в ЕС.
   Нормативно признатите разходи, които можете да ползвате при изчисляване на данъка, са в размер на 25%.
   Поздрави!

 5. Здравейте, когато имаме вече OSS регистрaция, но оборотът на продажбите към крайни клиенти в Европейския съюз падне под 10000, как става дерегистрацията?

  • Здравейте,
   И регистрация по OSS и дерегистрацията се правят с подаване на необходимите документи в сайта на НАП. От там изпращат искане за представяне на документите и на тази база правят регистрацията/дерегистрацията.
   Поздрави!

 6. Здравейте!
  Работя на трудов договор и отделно съм СОЛ, регистрирано по чл.97а.
  1.Ако през даден месец нямам приходи като СОЛ, трябва ли да внасям осигурителни вноски, след като съм осигурена по трудов договор?

  • Здравейте,
   Ако през съответния месец сте подала декларация в НАП, че упражнявате дейност, то трябва да подавате декларация за осигурителни вноски и трябва да правите плащане. Ако работодателя по основното трудово правоотношение Ви осигурава на максималния осигурителен доход, не трябва да внасяте осигурителни вноски.
   Поздрави!

 7. Здравейте, ако работя на трудов договор към фирма и в същото време желая да стартирам фрийланс първо трябва да приключа отношения с компанията и да се регистрирам като СОЛ предполагам,че не мога да съм на трудов договор, и в същото време да упражнявам фрийланс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *