Как да използваш позитивната обратна връзка, за да създадеш рекламна кампания

Fitbit – Рекламни истории #9

Често съветвам курсистите и клиентите си да търсят отговори и решения за своя бизнес в обратната връзка, която им дават техните клиенти. В отзивите на доволните и недоволни клиенти, в техните допълнителни въпроси и споделени истории има всичко: от подсказка какво отличава теб и твоя бизнес от конкуренцията, през езика, който трябва да използваш, до идеи за подобрение на продуктите и услугите, които предлагаш.

В днешната статия от рубриката „Рекламни истории“ Нели Средкова ти разказва и показва колко умело използва позитивната обратна връзка от клиентите си Fitbit – известният производител на фитнес тракери и смарт часовници. Чети, гледай и прегледай с нови очи отзивите и мейлите от твоите клиенти.

===

В началото на всяка нова година си обещаваме да се грижим повече за здравето си – да се храним по-балансирано, да спим по-дълго и да тренираме по-често. Спазваме ли тези обещания? Не, поне повечето от нас. Необходимо ни е нещо отвън, което да ни подтикне да променим навиците си – човек или обстоятелство.

 

Fitbit създава фитнес тракери и смарт часовници. Марката е наясно колко важна е мотивацията за личния напредък. Ето защо в кампанията #MyReasonIs тя споделя няколко вдъхновяващи истории на свои потребители, успели да променят живота си.

рекламни истории, рекламна кампания, fitbit

Име на кампанията

Fitbit – #MyReasonIs; #FindYourReason

 

рекламни истории, рекламна кампания, fitbit

Проблемът

Основната цел на компанията е да накара клиентите си да използват активно устройствата, които произвежда. Fitbit знае, че именно мотивацията е от основно значение за изпълняването на дългосрочния ангажимент към себе си. Затова създава кампанията #FindYourReason и призовава потребителите си да открият своята лична причина да спортуват.

Фокусът на бранда е върху постигането на целта. Положителните резултати са естествено следствие от целенасочените действия. Всичко това води до позитивна обратна връзка, а оттам се засилва и доверието в марката.

Каква е ролята на устройствата? Те отчитат ежедневно личния напредък и така насърчават хората да се състезават сами със себе си, за да подобряват постиженията си. Игровият елемент е ключов. Брандът знае това, ето защо добавя редица състезателни функции (геймфикация):

  • събиране на скрити съкровища по пътя;
  • уикенд предизвикателства, в които участват приятелите или семейството;
  • възможност резултатите да бъдат споделяни автоматично в социалните мрежи.

рекламни истории, рекламна кампания, fitbit

Идеята

Ядрото на кампанията е секцията в блога, в която са събрани множество автентични и вдъхновяващи лични истории.

Идеята за създаването на рекламата е резултат от десетките разкази за физически и емоционални предизвикателства, които хората са преодолели с помощта на тракерите като способ за поддържане на мотивацията.

Fitbit Stories: Linnea Finds Balance

Вместо да насърчава хората да тренират, марката осветява личните, дълбоките причини, които ги карат да търсят промяна и така подтиква последователите си да се замислят за своите.

рекламни истории, рекламна кампания, fitbit

Реализацията

Видео частта на кампанията е съставена от два елемента:

  • #FindYourReason – пет кратки филма за пет отделни личности, успели да преодолеят трудностите си с помощта на Fitbit.
  • #MyReasonIs – 30-секундно видео, обобщаващо разказите на трима от героите.

Историите въздействат, защото са автентични и показват преминаването отвъд физическите бариери в името на една по-висша цел. Например:

  • Kaiwiola осъзнава, че за да съумееш да спасиш нечий живот, трябва преди това да се погрижиш за себе си.

  • Rachel оставя диабета в миналото си и продължава да спортува заради своята дъщеря.

  • Sandile не просто заживява пълноценен живот въпреки тежък инцидент и парализа впоследствие, но и открива причината за своето съществуване.

Марката споделя видеата в YouTube канала си и ги адаптира към Facebook, Instagram и Twitter. След това оставя потребителите да разширят органично кампанията като ги призовава да споделят своята причина да се грижат за здравето си с хаштаг #MyReasonIs.

Fitbit Stories: Kiyoshi Finds His Breath

 

Резултатите

Някои от видеата имат 30 000 преглеждания в YouTube, а други – 8-10 000. В социалните мрежи се включват хиляди хора. #MyReasonIs е употребен около 2000 пъти в Instagram, а #FindYourReason започва да се използва от фитнес индустрията и до момента присъства в над 42 000 публикации в Instagram.

Статистките сочат, че активните потребители на Fitbit през 2017 година са били 25.4 милиона, а през 2019 г. – 29.6 милиона. Самата кампания е създадена през 2018 г. Ако се вгледаме по-детайлно в графиките обаче ще забележим, че цифрата нараства равномерно всяка година (2016-2020). Затова е трудно да се отчете и реалното влияние на рекламата.

 

Какво научаваме

На първо място, важно е да се вслушваш в клиентите си. Ако обратната им връзка е позитивна и си сигурен в качеството на продуктите си, можеш да използваш мнението им, за да допринесеш за изграждането на положителен образ. Автентичните истории подтикват и останалите да споделят мнения, впечатления и преживявания. А това със сигурност води до по-високо ниво на доверие в твоя бранд.

===

Нели Средкова, фрийлансър, копирайтърНели Средкова е копирайтър фрийлансър в началото на своя професионален път. Пише блог статии и текстове за уеб и подхожда към темите и клиентите си съвестно и сериозно, като малък войник, който се бори до нас да стига само наистина полезно и интересно съдържание.

Тя води рубриката „Рекламни истории“, в която ти разказва за проблемите, провокирали идеите и реализацията на класически и по-нови рекламни кампании. Разгледай портфолиото ѝ sredkova.net.

Следи публикациите в рубриката. Най-добрият начин да се научиш ти самият да генерираш работещи идеи за реклама е да виждаш как е създадена една кампания и какъв е ефектът от нея.

2 comments to “Как да използваш позитивната обратна връзка, за да създадеш рекламна кампания”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *