Как да се върнем към работен режим след дълга почивка

За всички е ясно, че първият работен ден, след повече от два почивни, е време за адаптация, проверяване на пощата, пиене на кафе, разсеяно отговаряне на имейли и обсъждане кой къде и как е почивал.

Ти си фрийлансър и нямаш колеги, на които да разкажеш какво точно ти се е случило, къде си бил и колко е лошо обслужването в новия бар на еди-коя-си-улица. Разсейваш се с Фейсбук, Туитър, любимите си блогове. Успокояваш се, че за деня имаш само няколко поръчки от редовни клиенти, с които се чувстваш спокоен. Няма да излизаш и имаш време да свършиш всичко, което си планирал.

Не позволявай това да се случва. Не цитирай дори на шега поговорката „Не оставяй днешната работа за утре, ако можеш да я свършиш вдругиден.“ Знам колко е трудно. Затова споделям с теб няколко номера, с които превъзмогвам мързела и липсата на концетрация.

 

1. Използвам следобеда на последния почивен ден, за да прегледам задачите, които имам за предстоящата седмица

Отнема ми около 5 – 10 минути. Не отлагам това за вечерта, защото тогава оставам с усещането, че изобщо не съм почивала.

 

2. Правя си план за цялата седмица

Не наум. Пиша го. Отнема ми около 7 до 10 минути.

 

3. Преглеждам писмата, на които имам да отговарям

Понякога, ако съм в настроение, нахвърлям черновите на имейлите, така че да мога на следващата сутрин само да ги редактирам и изпратя. 30 минути са ми достатъчни.

 

4. Ако имам висящи срещи, насрочвам ги за първия работен ден след почивката

Така се самопринуждавам да се подготвя предварително и да съм в кондиция. Без значение дали става въпрос за онлайн или за офлайн среща, трябва да съм свежа, концентрирана и да изглеждам прилично, за да мога да съм полезна на клиентите си.

 

5. Избягвам да променям обичайния си работен режим

Ставам навреме и правя нещата, които обикновено правя в другите дни от седмицата. Опитвам се да не удължавам пиенето на кафе под предлог, че преглежам пощата или обмислям как да подхвана някоя от задачите си.

 

6. Лека-полека се настройвам на работна вълна. Това ми помага да се концентрирам по-лесно на следващия ден

Доколкото си спомням служителите на трудов договор използват последния почивен ден, за да се подготвят за първия работен. Не прекаляват с алкохола, приготвят си дрехи, лягат си рано, знаят какво точно трябва да свършат на следващата сутрин. Аз правя същото. (Не ми е задължително, което ме кара да се чувствам чудесно.)

Приложи тези 6 препоръки към твоя последен почивен ден. Ще ти отнемат около час и ще ти помогнат да превключиш на работен режим много по-плавно и ефективно.

Не си мисли, че ако си отпуснеш само първия работен ден за разтакаване, на следващия ще ти бъде по-лесно. Няма. Само ще загубиш и него. След това следващия. Ще изостанеш с графика, поръчките, парите. Към края на седмицата клиентите – тревожни и ядосани – ще ти изпращат мейли, а ти ще си мислиш, че след 5 минути се стягаш и почваш. Само да дочетеш тази статия, да изиграеш тази игра, да напишеш този коментар. Не се самозалъгвай. Колкото повече отлагаш, толкова по-трудно ще ти бъде. После идва чувството за вина. После ставаш много недоволен от себе си. В крайна сметка се натрупват толкова негативни мисли и емоции, че по-добре би било да не си почивал изобщо.

Помисли си, че всеки почивен понеделник обикновено се превръща в работна събота. После лъсни доспехите, приготви оръжието и атакувай проклетата седмица пръв!

п. с. Комиксът е на N. C. Winters.

2 comments to “Как да се върнем към работен режим след дълга почивка”
  1. Ех, мадам, сякаш си била с мен в понеделник 🙂

    Досега не ми беше хрумвало да използвам неделята, за да се настроя. Изключително добра идея! Благодарско!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *