Питай програмист #3

Да се справиш сам с всички технологични проблеми около сайта си не е лесно. А от функционалността, скоростта му, и куп други, неясни за теб неща, зависи бизнеса ти. Потърси помощ от специалист.

Възползвай се от безплатната консултация с програмиста Марио Пешев. Задай му въпросите в коментарите под този пост. Първите 7 ще получат отговор до края на седмицата.

Приятно питане и ползотворно прилагане на отговорите!

п. с. Сподели публикацията с колега, партньор или приятел, който има нужда от помощ от програмист. Благодаря ти!

========

Марио Пешев, Devrix, Питай програмист, свободна практикаМарио Пешев е собственик на DevriX, една от водещите топ 20 агенции за комплексни WordPress решения в световен мащаб.
Той започва да се занимава с програмиране още в ученическите години и изгражда първия си статичен сайт през пролетта на 1999. Година по-късно продължава със софтуерни апликации за учебни проекти по физика и химия. От 2006-та година започва да води технически обучения в софтуерни фирми и университети в страната.

Марио (разгледай и личния му LinkedIn профил) е ръководил разработката на проекти за множество индустрии, включително автомобилостроене и банкиране. Води активно блога mariopeshev.com за бизнес развитие, маркетинг и технологии, както и странични проекти като No-BS Engineering подкаста за кариерно развитие на софтуерни инженери, съвместно с един от най-отличителните PHP инфлуенсъри Кал Еванс.

14 comments to “Питай програмист #3”
 1. Привет, страхотна инициатива. Имам въпрос относно сайта, който администрирам. Достатъчно бърз ли е? Заглавието се чупи, когато го гледам през някои телефони, как бих могъл да го оправя?
  Поздрави 🙂

  • Привет, Георги,

   Тествах го на две устройства и изглежда окей, може би шрифтът не се зарежда на някои устройства и това създава проблем (или резолюцията е твърде ниска). Трябва да се тества на конкретно устройство.

   Относно бързодействие, като цяло е окей, тук има повече детайли – https://gtmetrix.com/reports/smalltheatrecompany.com/PNu9sX2f

   Темата е тежка и зарежда доста скриптове, което не е идеално, но ако е относително любителски и без бюджет, става. Някои от картинките са твърде големи като резолюция/размер и според мен може да се компресират и забърза сайта. Има услуги като NitroPack, които могат да помогнат за цялостното компресиране.

  • Здравей,

   Самата миграция може да е доста сложна, така че ми трябват повече детайли. За стандартни сайтове има един популярен плъгин, който работи добре за самото съдържание – https://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-move-your-site-from-joomla-to-wordpress/

   Можеш да го тестваш безплатно на тестов (стейджинг) сайт, за да видиш какви ще са резултатите. Ако съдържанието е ОК, останалата част е функционалното прехвърляне и визуалния изглед на сайта. За второто има безброй WordPress теми, които могат да ти помогнат да адаптираш дизайна (ако нямаш бюджет за дизайнер и фронт-енд програмист), а функционално е добре да направиш разбивка на всички екстри, които има Joomla сайта, и да намериш съответните плъгини за целта.

 2. Здравейте,

  Обмислям идеята да направя блога си excel-do.com двуезичен – основните менюта и страници да са преведени на английски

  Как най-лесно може да стане това?

  • Привет,

   Най-бързото решение е WPML – най-популярният плъгин за многоезичност. По принцип е платен, но включва най-много опции за различни казуси.

   Има и безплатна алтернатива – Polylang – която решава повечето проблеми и може да ти свърши работа. Ако имаш тестова версия на сайта (т.н. “стейджинг”) и можеш да експериментираш там, може да пробваш с Polylang и евентуално да вземеш копие на WPML, за да се настрои правилно.

   Не е трудно като операция, но често излизат допълнителни изисквания – от сорта на визуализиране на правилните страници в съответните преведени категории, които може да са различни и различен брой, където WPML се справя по-добре.

 3. Здравейте,
  работя в софийско читалище и искам да създадем простичък, но привлекателен сайт, в който да има информация за школите, клубовете, библиотеките и с какво се занимаваме като цяло. Планираме да направим хубави снимки и да ги използваме като фон за различните менюта. Ще правим снимките с преподавателите по рисуване, които са завършили дизайн на книга и предпечат. Ориентирали сме се към WordPress платен темплейт, за да мога в последствие да поддържам сайта. Бихте ли ми дали някъкви съвети, пропускаме ли нещо важно

  • Привет,

   По принцип идеята е добра. Платените темплейти много често за тежки, което води до по-бавен сайт и потенциални рискове от гледна точка на сигурност (при липса на регулярно обновяване на сайта или забавяния от автора на темата).

   С навлизането на Gutenberg – новият визуален редактор в WordPress – става по-лесно създаването на динамично съдържание дори с по-проста тема, стига визуално да ти допада. Някои колеги непрограмисти в офиса си направиха сайтове по сходен модел, като сглобяват страницата с определени плъгини с блокове като Ultimate Blocks или Ultimate Addons for Gutenberg.

   Иначе идеята е правилна и с правилната категоризация, концепция за съдържание и снимки, резултатът трябва да е добър. Оразмеряването и компресирането на снимките е важно, за да не се получи много бавен сайт накрая.

   Като финал, във фирмата имаме инициативи за charity проекти на всеки 2-3 месеца и може да ви помогнем безплатно, ако си организирате съдържанието. Можеш да ме потърсиш и да ми пишеш на лично, ако искаш да се включиш в инициативата, стига да имаме капацитет.

   Успех!

 4. Кой стандарт за HTML ще препоръчаш, за да направя сайт видим на всеки browser?

  • Привет,

   HTML стандартите нямат толкова голямо значение за рендването на различни браузъри. Сайтовете използват CSS и JavaScript за позициониране и визуализации, където се получават основните проблеми.

   Последният HTML стандарт (HTML5) е от 2014-та година и надгражда HTML 4, XHTML и DOM Level 2 HTML (т.е. включва всичко и се поддържа навсякъде, освен на IE6 примерно).

   Повечето проблеми са в специфични CSS селектори или модерен JavaScript, който не се поддържа в браузърите. По тази причина съществува и jQuery, който е стар и дървен, но пести доста работа за писане на съвместими селектори навсякъде (както и препроцесори за CSS като Sass и LESS).

   • Благодаря ти, Марио!

    Последно пишех web приложения на XHTML 1.0 Strict. Използвах валидатор за код от W3C, мисля. С минимални CSS всичко вървеше прекрасно и разбирах от целия код.

    Все пак, това беше през 2009 г. Благодаря ти, че ми каза за преобладаващата технология в момента!

 5. Здравейте,
  Ако не е късно, да задам и аз един лаишки въпрос за моя блог, който е направен с безплатна тема (Dosislite). Мога ли да направя така, че публикациите ми от началната страница да се показват по категории в другите страници на сайта?

 6. Привет, Антония. Консултацията с Марио Пешев за февруари ще започне утре и ще преместя въпроса ви под новия пост, за да ви отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *