Питай програмист #4

Да се справиш сам с всички технологични проблеми около сайта си не е лесно. А от функционалността, скоростта му, и куп други, неясни за теб неща, зависи бизнеса ти. Знаеш, че има и приложения, които могат да оптимизират работния процес, но не си сигурен кое да избереш, как да го използваш. Потърси помощ от специалист.

Възползвай се от безплатната консултация с програмиста Марио Пешев. Задай му въпросите си в коментарите под този пост. Първите 7 ще получат отговор до понеделник, края на деня.

Приятно питане и ползотворно прилагане на отговорите!

п. с. Сподели публикацията с колега, партньор или приятел, който има нужда от помощ от програмист. Благодаря ти!

 

========

Марио Пешев, Devrix, Питай програмист, свободна практикаМарио Пешев е собственик на DevriX, една от водещите топ 20 агенции за комплексни WordPress решения в световен мащаб.
Той започва да се занимава с програмиране още в ученическите години и изгражда първия си статичен сайт през пролетта на 1999. Година по-късно продължава със софтуерни апликации за учебни проекти по физика и химия. От 2006-та година започва да води технически обучения в софтуерни фирми и университети в страната.

Марио (разгледай и личния му LinkedIn профил) е ръководил разработката на проекти за множество индустрии, включително автомобилостроене и банкиране. Води активно блога mariopeshev.com за бизнес развитие, маркетинг и технологии, както и странични проекти като No-BS Engineering подкаста за кариерно развитие на софтуерни инженери, съвместно с един от най-отличителните PHP инфлуенсъри Кал Еванс.

8 comments to “Питай програмист #4”
 1. Здравейте,
  Ако не е късно, да задам и аз един лаишки въпрос за моя блог, който е направен с безплатна тема (Dosislite). Мога ли да направя така, че публикациите ми от началната страница да се показват по категории в другите страници на сайта?

  • Привет,

   Не съм сигурен, че разбирам правилно целта на занятието. На началната страница има архив от последните статии, а отделните страници са по-скоро единични публикации.

   Ако става въпрос за “свързано” или “препоръчано” съдържание в края на постовете, има различни външни решения за целта, например https://blog.hubspot.com/website/best-wordpress-related-post-plugins

   Така могат да се вкарат различни постове от същата категория под всеки пост или вътре в самото съдържание. Има доста решения наистина.

   Ако не съм разбрал правилно, може да пишеш допълнително.

   • Здравейте, благодаря за отговора Ви! Питането ми е дали публикациите (освен на началната страница, където са показани от всички категории спрямо датата на публикуване), могат да се показват и на отделните страници на сайта. Публикациите на теми за психология – на страница “Психология”, по бизнес теми – на страница “Бизнес и мотивация” и т.н. Тоест отделните страници да не са статични, а да са един вид и архив на публикациите по съответните теми.

    • Привет отново,

     Единият вариант остава related posts от предния ми коментар, но е доста по-лимитиран като опции.

     Има две други предложения, които би трябвало да свършат работа.

     Първото е линкването към категория, вместо към страница. Категориите обичайно имат архивни шаблони, които визуализират всички публикации от категорията в някакъв вид. От админа на сайта и менюто Категории трябва да можеш да дадеш преглед на някоя, за да видиш как изглежда, както и дали темата предлага други визуални опции. Така новите постове ще се показват отгоре например.

     Втората възможност е използване на Gutenberg блокове в самата страница. Не знам дали Gutenberg блок редакторът е активен на сайта, но редакторът се появи през 2018 година и включва редица блокове, включително такива за визуализация на постове. Така може да се включи блок в самата страница, който тегли въпросните постове по категории.

 2. Здравейте, имам 2 сайта на WordPress. Когато копирам URL адреса на единия сайт и го поставя в текст на другия излиза Начало за главната страница, а страниците с публикации се появяват със снимка, заглавие на поста, име на сайта и бутон за споделяне/ последните 2 не са активни/. Това се случва само на отделен ред, ако ги поставя след текст си излиза нормален линк / site.com. Как да коригирам това – да си излиза само url адреса.

  • Привет, предполагам става въпрос за т.н. “embeds” в WordPress, т.е. зарежда се основната картинка и SEO заглавие/описание на всеки един линк, който може да се разчете.

   Има различни начини да се изключи тази функция – https://kinsta.com/knowledgebase/disable-embeds-wordpress/

   Важно е да се отбележи, че може да афектира и други разчитания – например YouTube видеа и подобни, но ако цялостно не се налага да се използва, това е добро решение.

 3. Здравейте, имам идея, която искам да реализирам – за финансирането й смятам да кандидатствам в няколко фонда. Но за целта вероятно трябва им я представя поне като проект. И тъй като тя е за 2 онлайн портала, свързани с app-ове, които да могат да стриймват и live видео съдържание – моля помогнете ми? Какви са стъпките и къде да потърся добър и бюджетен програмист, който да може да направи тези портали/app-oве на ниво проект и после да ги довърши и модерира?

  • Привет, Искра,

   С програмистите винаги е сложно и търсенето е огромно. За жалост нямам конкретни препоръки, тъй като е достатъчно да се препратят 1-2 проекта и да се ангажират за месеци напред 🙂

   Има група WordPress България във Фейсбук, в която има фрийленсъри, които потенциално могат да помогнат. Има и отделни групи за фрийленсъри, разбира се. В България се организират т.н. “meetups” (сбирки на WordPress) всеки месец + организират се 3 WordCamp-a годишно (в София, Пловдив и Варна), а тези места са чудесен повод да срещнеш специалисти в бранша и да откриеш доставчик на услугата.

   Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *