Как да поставиш граница между работа и всичко останало, когато работиш от къщи

Един от най-честите проблеми при начинаещи, а понякога и при напреднали, фрийлансъри е невъзможността да разграничат времето за работа от времето за всичко останало – почивка, хоби, забавления със семейството. Някои го решават като си наемат офис или си намират удобно споделено работно пространство. Други така и не го решават и се мъчат като грешни дяволи. Трети се отказват от фрийланса изцяло, защото имат усещането, че непрекъснато работят, а резултатът – финансов и всякакъв друг – все е незадоволителен. Познавам това усещане – лепкаво, изтощаващо, засмукващо. Каквото и да правят другите, ти все работиш, все си уморен, всички са ти сърдити, защото не им обръщаш внимание, а ти се чувстваш несправедливо обвиняван и неразбран.

В днешната статия ти предлагам простички, изпитани съвети как да поставиш ясни граници между работа и почивка. Важат за всеки, който работи от къщи, независимо дали е на свободна практика, или на трудов договор.

Важно! Ако вече прилагаш първите четири точки и не виждаш особен резултат – не се отказвай, на прав път си, мини директно на точка 5 и прояви упортство в следването ѝ. Ще се справиш. 

 

1. Започни с постигането на правилната нагласа и грижа за външния си вид

След разговори с един куп колеги, минали като мен през срамния период на „не ставам от леглото, не се мия, не се реша, просто седя и работя“, написах статията „Мръсните тайни на един фрийлансър“. Прочети я, в нея ще намериш практични, тествани съвети, как да изгазиш през този етап и да заприличаш отново на човек. Това е стъпка първа към поставянето на граници между работа и всякакви други занимания, когато правиш всичко в къщи.

 

2. Обособи си работно място

Казвала съм го и преди, но в случай, че си пропуснал – направи си работен кът. Той може да заема цяла стая, а може и да е просто поставка за лаптоп и две възглавници, на които се подпираш, когато сядаш да работиш в любимия си фотьойл. Важното е да е едно място. Заемеш ли го, вече ще си се настроил за работа. Напуснеш ли го, знаеш, че работният ден е свършил.

 

3. Определи си работно време или колко часа на ден ще работиш

Фрийлансърът не е момче за всичко или момиче на повикване, определи от колко до колко часа ще работиш. Може да е от 9 до 17 часа, може да е 14 до 20 или 22 часа – нагласи си работното време така, че да ти е удобно.

Ако си от тези петлета, дето скачат наежени щом се споменат думи като „планиране“, „рутина“, „дневен режим“, успокой се. Наричай както искаш схемата, която следваш всеки ден, съзнателно или не. Дори, за твое успокоение, не си слагай работно време, ако то ще те накара да се чувстваш ограничен. Просто си определи колко часа на ден искаш да се трудиш – 4, 6, 8.

 

4. Научи се да спазваш това, което си определил в т. 3

Ако работното ти време свършва в 18 часа, положи специално усилие да си приключил до 18:15 най-късно. Ако си решил, че ще работиш по 6 часа дневно, бъди готов в края на шестия час да изключиш компютъра.

За целта не започвай важни и тежки задачи час-два преди края на работния ден. (Тях по принцип е добре да ги работиш, докато си още свеж и отпочинал.) Измисли си ритуал, с който да приключваш. Може да е планиране на задачите за следващия ден. Може да е преглед на всичко свършено за деня и задраскване на всяка една задача. Може да е „затварям компютъра, ставам, преобличам се, започвам да правя (нещо друго)“.

В началото ще трябва да проявиш усилие на волята, за да успееш. След третия, четвъртия месец вече ще ти е автоматично – краят на работния ден наближава, ти минаваш на последната, възможно най-лека задача, приключваш я, изпълняваш ритуала си и вече си се прибрал от офиса в къщи.

 

организация на времето, дистанционна работа, баланс между работа и личен живот, фрийланс, свободна практика

5. Промени начина, по който приемаш нещата. Научи се да си спокоен

За повечето фрийлансъри невъзможността да поставят категорична граница между работата и останалата част от живота си е породена от страх. Страх, че няма да имат достатъчно задачи, което автоматично приемат, че означава, че няма да имат достатъчно пари. Много често фрийлансърът се затрупва със задачи – понякога скучни, понякога излишни, почти винаги зле платени – защото усещането за постоянна заетост му дава нещо като спокойствие, че ще има постоянен приход.  Ако и ти си на този етап, разбирам те напълно. Това, което искам да ти кажа е, че насочваш усилията си в грешната посока – може да се утрепваш от работа и пак да нямаш достатъчно пари.

Другото нещо, което трябва да си напомняш периодично е, че всичко изброено до момента са патерици, външни лостове за промяна на нагласата ти. За да постигнеш постоянен баланс между работа и всичко останало, когато се трудиш дистанционно, трябва да промениш начина си на мислене. 

5.1. Прочети статията „Как да си умерено активен и суперефективен фрийлансър“. В нея ще намериш практически насоки, които ще ти помогнат да работиш по-малко за повече пари. (Като помниш, че клиентите винаги дават повече пари за нещо, което не могат да намерят другаде – по-кратки срокове, майсторски изпълнени проекти, умението да разбираш от половин дума какво им искат и да си достатъчно честен и смел, за да предложиш каквото наистина ще им свърши работа, etc.) Започни да прилагаш тези насоки.

5.2. Пусни се! Ако щеш, визуализирай си всеки ден как се държиш за своите нелюбими, досадни и/или нископлатени задачи. Под теб е разбунтувано море, пълно с чудовища, които се казват „безпаричие“, „неудовлетвореност“, „ще остана на улицата“ и т.н. Представи си детайлно цялата картина. Усети как са ти изтръпнали пръстите от стискане, ръцете ти са отмалели, мишниците те болят от напрягане. Така и така не можеш повече. Пусни се! Остави се да паднеш и си представи как плуваш. Засега чудовищата не са те настигнали. Плувай! Плувай и се огледай какво има около теб. Сал? Кораб? Остров?

Не съм фен на визуализациите, но точно тази е ефективен начин да се успокоиш и лека-полека да променяш нагласата си към работата на свободна практика. Не съм я измислила, не съм я прочела. Появи се пред очите ми неволно точно, когато исках да внеса някои промени в работата и живота си. Работи.

5.3. Полагай целенасочени усилия да разчистваш проектите, клиентите, задачите, които не ти носят никаква полза, но ти ядат от времето. Само с визуализации не става. Трябва да преминеш към категорични действия. Не зачиствай всичко наведнъж. Намери начин деликатно да премахнеш от програмата си, едно по едно, всички, изброени по-горе неща. След това остани твърд пред страхливия порив да ги заместиш с нови. Ако ги разчистваш едно по едно, ще усещаш по-ясно как нищо страшно не се случва и с облекчение, и по-уверено ще действаш нататък.

5.4. Спирай се съзнателно всеки път, в който се изкушиш да поработиш в извънработно време (онова от точка 3). Това няма да е никак трудно, ако запълниш свободните си часове с неща, които обичаш да правиш – да лежиш на плажа, да играеш с децата, да четеш книга, да рисуваш, да излизаш  с приятели, да гледаш филми, да спортуваш, да правиш сладкиши. За всеки път, в който си помислиш дали да не поработиш извънредно; винаги, когато ти хрумне дори да приемеш непривлекателна поръчка за всеки случай или да свършиш бърза задачка, докато си в отпуска, си напомняй, че всъщност в момента те чака нещо много приятно и любимо. И като отпъдиш изкушението да се трудиш допълнително, награди се – наистина отиди и свърши това хубаво нещо, което си си обещал, дори то да е „ще седя и ще гледам в точка“.

Опитай се да вършиш всичко, изброено по-горе, съвсем съзнателно, дисциплинирано и последователно в следващите 3 до 6 месеца. Първо ще се увериш, че корабът ти не потъва, ако не блъскаш непрекъснато, после ще се успокоиш, ще ти хареса да ставаш по-добър в работата си и да печелиш повече за по-малко време, ще се усетиш щастлив, че можеш да правиш неща, които обичаш, да се развиваш, близките ти ще спрат да се цупят. След това вече границата между работа и всичко останало ще е прокарана и ще ти остане само да я поддържаш.

Ако смяташ, че имаш нужда от повече насоки, във всяка област на свободната практика, прегледай програмата на онлайн, видео курса „Как да успеем на свободна практика“ и го поръчай. Той съдържа практически насоки и съвети, тествани лично от мен, които можеш да приложиш веднага в твоята работа като фрийлансър.

Прегледай и статиите: 

 

2 comments to “Как да поставиш граница между работа и всичко останало, когато работиш от къщи”
  1. Ехаа, точно моите мисли напоследък. Но, разбира се, много по-добре структурирани и облечени в спретнати думи.

    Благодаря за поредната чудесна статия! Започвам да работя по нея. Поздрави 🙂

  2. Радвам се, че съм те намерила в точното време, Таня. 🙂 Ако откриеш допълнителни трикове, докато си търсиш и поставяш границите, каня те да ги споделиш с нас. В коментар, в статия – както си избереш. Споделяне на допълнителни въпроси и неясни ситуации, които възникват и не съм засегнала, също са добре дошли.

    Темата е голяма, но тези неща, които изредих – особено точка 5 – ми се виждат основополагащи. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *