Как да не се разочароваш от клиентите и работата си

Защо изобщо трябва да разглеждаме тази тема? Защото фрийлансърът, особено начинаещият, е крехко същество. При него всичко е на кантар – ще има ли клиенти, няма ли да има; ще си плати ли сметките този месец, няма ли; ще работи по интересни поръчки или ще се съгласява на каквото и да е, за да изкара някакви пари; ще продължи ли да се занимава с професията си на свободна практика или ще се върне на трудов договор. Затова и вълненията в този период са доста. Емоциите се люшкат от „Ураааа!“ до „Ега ти тъпотията! В какво се наврях!“ и то понякога в рамките само на няколко часа. А това много пречи на адекватното общуване с клиентите и ефективното изпълнение на поръчките – препречва пътя ти към успешната фрийланс работа.

Затова днес ще разгледам именно тази тема – как начинаещият фрийлансър може да се предпази от работни разочарования.

1. Дай си сметка какво значи да си фрийлансър

Да, това ти дава свобода – можеш да работиш откъдето поискаш, когато поискаш, колкото поискаш и с когото поискаш. Само че със свободата идват и съответните отговорности. Ти определяш какво да си поискаш и как да го направиш така, че да имаш пари и време за сметките, пътувания, семейството си и каквото друго ти е важно. Обикновено, за да постигнеш мечтания от теб живот на свободен професионалист, който прави каквото си ще, трябва да се бъхташ доста и то дълго време. В секцията „Начинаещ фрийлансър“ има много материал по темата. Отваряй и чети.

Препоръчвам да започнеш със статията „Как да се справим с тъмната страна на фрийланса“ тя ти подсказва как да се справиш с най-честите грешки, оплаквания и разочарования на начинаещия фрийлансър.

 

2. Когато някой ти предложи голяма поръчка, първо изчисти подробностите около нея, финализирай преговорите и чак след това се радвай

Еуфорията от това, че ще имаш работа за дълго време лесно ще замъгли трезвата ти преценка и ще ти попречи да си договориш добри условия. А това, след като отмине вълнението отмине и останеш лице в лице с нископлатена задача, която трябва да предаваш в непосилни срокове, бързо ще се превърне в разочарование. Не казвам да не се радваш, просто отложи емоциите за подходящото време.

Междувременно прочети „Два въпроса, на които да си отговориш преди да поемеш голяма поръчка“ и „Как да се подготвя за преговори за голяма поръчка“.

 

3. Подготви се добре, не само технически

Имаш страхотен компютър, спестявания за няколко месеца, достатъчно знания и умения, подходящ имейл, портфолио, базова оферта. Всичко това е предпоставка за успешна работа, безспорно. Но е важно да определиш и своите фрийлансърски принципи, които ще ти позволяват да се справяш с неочаквани ситуации. Прочети статията „Защо трябва да имаш фрийлансърски принципи и каква ти е ползата от тях“ – ще ти помогне да изградиш своите.

фрийланс, фрийлансър, копирайтинг, копирайтър, свободна практика

 

4. Примири се, че за да продължиш да правиш това, което искаш, понякога трябва да се справяш с не много приятни задължения

То е като да свириш на пиано, много часове и години упражнения ти трябват преди да започнеш да свириш Fantaisie Impromptu на Шопен например.

Като фрийлансър ще трябва да се научиш да се занимаваш с много други неща, освен с основната си професия. Някои от тях няма да ти харесват особено, но пък без тях със сигурност няма да можеш да стигнеш до нивото – работя откъдето си поискам, когато си поискам, колкото и с когото си поискам. Припомни си статията „Как да избегна неприятните задължения“, тя ще ти даде по-подробна информация и идеи по темата.

 

5. Винаги помни, че клиентът не ти е приятел

Колкото и да ти се струва, че се разбирате, че сте се сближили, независимо от колко време работите заедно и какво сте правили един за друг в критични моменти – докато ти работиш по поръчка, възложена от него, вие сте клиент и изпълнител. И всеки има своите цели и интереси. Това ще ти спести много професионални и чисто човешки разочарования. Важно е да не бъркаш ролите. Прегледай статията „Къде е границата между професионализма и твърде личното отношение“, може би ще ти помогне.

 

6. Приеми, че не всеки проект, в който участваш ще бъде шедьовър

Това, че работиш сам у дома не значи, че всичко зависи от теб. Понякога участваш в големи проекти, заедно с куп други фрийлансъри, или подизпълнител на рекламна агенция и работиш с нейните служители, подчиняваш се на нейните правила. Важно е да можеш да отстояваш своята гледна точка, да знаеш кое е най-добро за клиента и да се бориш той да го получи, но когато работиш с много хора невинаги крайният резултат зависи от теб. Да не говорим, че има клиенти, с чието твърдо мнение, че само те знаят кое е добро за бизнеса им, никой не може да се пребори. Ще срещнеш такива и независимо колко си добър в общуването, защитаването на проекти, каквито и суперсили да имаш, няма да успееш да се пребориш с тях. Те ще развалят проекта, по който си работил с толкова усърдие и доволно ще си го ползват.

Обобщение:

фрийланс е начин да упражняваш своята професия, не го идеализирай или очерняй излишно. Подходи към работата и клиентите, както би го направил, ако създаваш малък бизнес – предпазливо, инфомирано, премислено, планирано, с мисъл за крайната цел (реши този тест, за да начертаеш план за професионалното си развитие за следващата година).

Предлагам ти да си забраниш изцяло негативните емоции по време на работа и да си разрешиш позитивните в подходящите за тях моменти – когато си приключил преговори, когато клиент те хвали за добре свършена работа. Това ще ти помогне да напреднеш по-бързо във фрийланса.

п.с. Абонирай се за блога – научаваш първи за безплатните консултации със специалисти от различни области. Получаваш достъп до безплатен копирайтинг курс за начинаещи и всяка нова статия пристига директно в пощата ти.

Успех и хубава седмица от мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *