Питай програмист #11

Какъвто и проблем да имаш със сайта си: скорост, функционалност, сигурност, хостинг, желание да направиш промени и незнание откъде да ги захванеш – задай въпроса си в коментарите. Марио Пешев ще отговори на първите 7 до събота вечер.

Ако има човек, който може да ти помогне и ще отдели време да го направи, той е. Питай го. Успех!

========

Марио Пешев, Devrix, Питай програмист, свободна практикаМарио Пешев е собственик на DevriX, една от водещите топ 20 агенции за комплексни WordPress решения в световен мащаб.
Той започва да се занимава с програмиране още в ученическите години и изгражда първия си статичен сайт през пролетта на 1999. Година по-късно продължава със софтуерни апликации за учебни проекти по физика и химия. От 2006-та година започва да води технически обучения в софтуерни фирми и университети в страната.

Марио (разгледай и личния му LinkedIn профил) е ръководил разработката на проекти за множество индустрии, включително автомобилостроене и банкиране. Води активно блога mariopeshev.com за бизнес развитие, маркетинг и технологии, както и странични проекти като No-BS Engineering подкаста за кариерно развитие на софтуерни инженери, съвместно с един от най-отличителните PHP инфлуенсъри Кал Еванс.

5 comments to “Питай програмист #11”
 1. Здравейте. Научих за Вашата инициатива “Попитай програмист” от социалните мрежи и бих желала да получа професионален съвет. Имам блог в Blogger, за който се колебая дали да преместя към WordPress. Предстои ми оптимизация на статиите (досега такава не е правена), имам активиран Adsence профил с действащи реклами. Въпросът ми е, ако направя оптимизацията в Блогър и остана там, мога ли на следващ етап да преместя съдържанието, без да загубя трафика и SEO, както и евентуалните приходи от Adsece?

 2. Привет,

  За приходите от Adsense – те не се губят при минаване към различен акаунт. Може да се наложи да се регистрират отделни скриптове, ако има някакво ограничение по домейн, но иначе самите приходи си стоят в акаунта, а един акаунт може да работи едновременно на няколко сайта.

  Относно миграцията, доколкото виждам, Blogger акаунтът не е на собствен домейн. За жалост, blogspot.com поддомейните няма как да се насочат към отделен сайт извън платформата, поради което добрата практика е да се използва уникален домейн навсякъде, така че да могат да се мигрират платформите, без да се губят линкове и стари адреси.

  Така че е силно вероятно старите статии да не се прехвърлят със същата сила.

  Има компромисни варианти за частично пренасочване на старите адреси към новия сайт – https://www.thewayoftheweb.net/how-to-redirect-a-blogspot-blog-to-another-site/ . Няма да има 100% отразяване на резултатите, но ще има частичен прогрес за евентуален нов сайт.

  Като цяло, това е един от основните проблеми на безплатните платформи онлайн, тъй като дори съдържанието да може да се премести, платформите заключват и с други методи – в този случай домейн адреса.

 3. Здравейте,

  какви са стъпките, според вас, за изграждане на кариера в IT сектора? От къде бихте започнали и как бихте впечатлили най-желания от вас работодател?

  Бихте ли коментирали това портфолио, съвети и обратна връзка биха били много полезни: https://www.vasilnaydenov.eu/

  Благодаря предварително!

 4. Привет,

  От гледна точка на кариерни съвети, имаме записани 15-тина епизода за кариера в IT с един от лидерите в PHP света Cal Evans – https://nobsengineering.com/ . Определено препоръчвам на нови кандидати да се запознаят и да съберат идеи, които са от полза.

  Относно портфолиото, няма особени детайли за свършената работа, както и линк към код (GitHub/Bitbucket). Трудно е да се валидира самата работа, не е ясно кой какво е вършил (например дизайни или съвместна работа), така че има доста подобни портфолио сайтове онлайн, но няма много конкретика за свършената работа.

  Добър старт е, но трябва по-подробно обяснение и евентуално достъп до код, за да се преценят уменията.

  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *