Питай фотограф #4

За всяко нещо си има тънкости. За позирането и за продуктовата фотография – също. Колкото по-наясно си с тях, толкова по-добре ще изглеждаш на снимките от предстоящата ти фотосесия, толкова по-примамливо ще представяш продуктите си.

Павлина Иванова е професионален фотограф и е готова да отговори на въпросите ти.

Опиши проблема си в коментарите, тя ще помогне на първите трима до сряда вечер (30. 09. 2020). Приятно питане!

===

Павлина Иванова, питай фотограф, фрийланс, свободна практика, бизнес фотгорафия, бизнес портрет

Аз съм фотограф Павлина Иванова. Една от моите специализации е да правя професионални снимки за бизнес и портфолио. Работя с хора, които сега изграждат бизнес модела си и често за първи път застават пред камера. За да внеса повече блясък и увереност в снимките по време на вашата фотосесия, ви помагам през целия процес. От планирането до позирането.

Занимавам се с фотография от 5 години. Имам професионални интереси в областта на дигиталния маркетинг и social media. Това ми дава различен поглед над фотографията и аз гледам на нея не само като метод за съхраняване на образ, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя.

Преди фотографията натрупах богат опит в печатния дизайн и в сферата на услугите. Изучавала съм моден дизайн, компютърни системи и технологии.

Тук е мястото, където всеки твой въпрос ще получи отговор, за да изглеждаш блестящо на снимки всеки път!

4 comments to “Питай фотограф #4”
 1. Здравейте, с приятеля ми много искаме да превърнем фотографията в постоянна наша професия и бизнес. Имаме известен опит в заснемането на портрети и семейни събития и интереси в сферата на рекламата и видеозаснемането. Това, обаче, което ни притеснява е, че конкуренцията в момента е голяма и е много трудно да се отличиш и да привлечеш вниманието на клиентите. Въпросът ми е дали можете да ни дадете съвет като стартиращи в бранша как да бъдем по-атрактивни и търсени? До колко е важно да имаш собствен сайт, в момента поддържаме профили в социалните мрежи, но като, че ли не е достатъчно? Благодаря предварително!

 2. Здравейте, Моника! Това е една любима моя тема и с голямо удоволствие ще ви отговоря. За съжаление в един коментар не може да се обхване абсолютно всичко, но ще се опитам възможно най-точно да маркирам основните елементи.
  Ще започна с това да не гледате на останалите фотографи като на конкуренти, а да извлечете най-доброто от техния опит за себе си. Малко по-долу ще се върна пак на това.
  Да се създаде фотографски бизнес е също толкова отговорно, както да се създаде какъвто и да е друг бизнес. Масово се гледа с романтичен поглед на това да извършваш дейност, която ти доставя удоволствие, но работата е наистина много и работното време е по всяко време.
  Всъщност, снимането е едва 10% от това да бъдеш фотограф. 90% е планиране, маркетинг, учене, изготвяне на концепции и още десетки неща. Ангажираността е 100%.
  Хубавото е, че в момента фотографската услуга е много популярна и търсена. Затова и пазара е презалят от предлагащи. Но това само означава, че трябва да се положат малко повече усилия и в никакъв случай да се отказваме.
  • Първо и най-важно – знайте, че вие не продавате само снимки. Вие продавате преживяване. Ако клиентите останат доволни от комуникацията с вас и изживяването преди и по време на фотосесията, вашия клиент ще ви се довери, ще направите наистина страхотни снимки и ще получите препоръки.
  • Разпишете бизнес план. Нека това да не ви стряска, няма нужда документа ви да е от 46 страници. Има много безплатни уроци онлайн как да създадете бизнес план в 1 страница. Важно е да организирате мислите си на хартия и да не губите фокус.
  • Оценете разходите си за стартиране. Имате ли всичко налично като техника, студио, счетоводител и др? Включете и комуналните разходи.
  • Изгответе ценовата си стратегия. Това е сигурно най-трудното за всеки начинаещ фотограф. Photoworld изготвиха подробен калкулатор на български, може да започнете от там. Ако не ви се занимава с калкулатори, ето един лесен начин за оценяване: Разберете колко струва един час от вашето време. Да предположим, че за всеки час снимане ще отделяте по 3 часа за редактиране, затова включете и тях в цената. Също, непременно разгледайте колеги във вашата категория и град на какви цени снимат. В никакъв случай не се подлъгвайте да продавате труда си евтино! Ниската цена не продава, само привлича клиенти, които ще ви губят времето.
  • Организирайте портфолиото си и го актуализирайте регулярно. Няма нужда да обяснявам защо това е важно. По-скоро ще насоча въпроса към едни от първите клиенти на всеки фотограф:
  • Приятели и семейство. Тези хора вероятно ще бъдат едни от първите ви клиенти, както и постоянни такива. Не забравяйте обаче, че това вече е вашия бизнес, с който плащате сметките си и слагате храна на масата. Затова не се изкушавайте да снимате безплатно за тях. Аз ходя при приятелка да ми прави маникюра и при друга приятелка на фризьор, но си плащам всеки път. Така, че в никакъв случай не подценявайте труда си, времето си, парите които сте вложили в техника и обучение и не работете безплатно дори за най-близките си. Може да създадете специални цени за тях, както направих аз.
  • Създайте собствен бранд и запомнящо се име. Гаранция за провал е да правиш всичко за всички. Създайте своята уникална марка и стил, за да изпъкнете от останалите. Започнете от там, като определите своя идеален клиент. Например, ако снимате портрети, значи вашия идеален клиент е човек, който се нуждае от портрет. Разберете какво ви прави уникални като фотографи и го използвайте. В моя сайт съм написала много статии защо бранд фотографията е важна за бизнеса, ако ги прочетете между редовете, ще разберете защо бранда е може би най-важното нещо в бизнеса.
  • Стигнахме до уебсайта. Аз лично ви препоръчвам да имате собствен сайт и да не разчитате единствено на социалните мрежи. Ползите от собствен сайт са цяла отделна галактика, която не мога да опиша тук, но най-малкото ще се покажете като професионалист, когато вложите в сайт и ще ви разграничи от аматьорите. Това е вашата витрина, затова го направете добре организиран и лесен за навигация.
  • Социалните мрежи. Задължително присъствие навсякъде, където е вашия идеален клиент. Дори и да сте най-добрия фотограф на света, никой няма да ви наеме, ако не е чувал за вас. Ако вашия идеален клиент е в Instagram или Tik-tok – бъдете там. Ако вашия идеален клиент е в LinkedIn или Google – бъдете там. Присъединените се в тематични групи във Facebook и бъдете готови да помагате, а не да продавате. В началото бъдете навсякъде, докато изградите име и хората започнат да ви търсят и препоръчват. С времето ще видите кой е вашия канал и съсредоточете усилията си само в него. Аз съм забелязала, че при мен от Facebook идват един вид клиенти, а от сайта ми търсят друго заснемане. Имам колеги, които споделят, че през последните 2 години основния им поток клиенти идва от Instagram.
  • Маркетинг. Това е най-добрия начин за развитие на бизнеса. Освен платените реклами във Facebook, Instagram, Google, ето още малко идеи за безплатна популяризация:
  Снимайте благотворително. Аз снимам бездомни животни за календара на местна организация. Също се включвам в набиране на средства за болни хора и подобни, когато мои познати организират събития;
  Посещавайте тематични събития, където може да се открие вашия идеален клиент и винаги носете визитка със себе си. Това могат да са изложения или групи по интереси;
  Забравете скромността и винаги говорете за вас като фотограф. Аз лично много продавам по този начин, тъй като съм доста общителна. С това съм продавала фотосесии във фитнеса, продадох фотосесия на масажист, при който не съм ходила от 2 години, но като имаше нужда от фотограф се сети за мен, а точно вчера продадох ваучер за фотосесия на една гримьорка, с която се познаваме от предишен ангажимент, тя от своя страна подари ваучера на нейна близка и така веригата се разраства. Мисълта ми е винаги да посявате семенцето навсякъде, личните контакти са най-добри!
  И разбира се – поддържайте блог. А най-добре – влог.
  • Питайте. Винаги говорете, разпитвайте и изслушвайте вашите клиенти. И им продавайте това, което те искат да купят, а не това, което вие си мислите, че ще се продава.
  Бях си маркирала още неща да пиша, но текста стана огромен, затова спирам до тук. Пожелавам ви успех и ако имате други конкретни въпроси, с радост ще ви отговоря отново!
  Поздрави,
  Павлина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *