Какво е важно за успеха на твоя електронен бюлетин

В началото на седмицата ти припомних няколко начина да се позиционираш като експерт в своята област без да поддържаш блог. Един от тях беше да подготвяш и разпращаш електронен бюлетин. Както ти обещах, днес ще ти разкажа повече за това какво е важно за успеха му.

 

Какви видове електронен бюлетин има

Лично ноу-хау – споделяш своите професионални знания, наблюдения, изводите, до които си стигнал.

Полезни материали от твоята професионална сфера – подбираш най-интересните линкове към статии, доклади, видеа и ги споделяш с аудиторията си. Хубавото на бюлетина в този формат е, че не се налага да пишеш кой знае колко.

Новини от твоята професионална сфера – събираш новости и актуална информация и я споделяш с аудиторията си.

 

Как да разбера кой вид е най-подходящ за мен

Всичко зависи от това колко съдържание можеш да подготвиш, колко често искаш да го разпращаш и колко ти се отдава писането.

Споделянето на лично ноу-хау предполага, че вече си натрупал достатъчно опит и има какво да кажеш по тези теми от твоята сфера, които интересуват аудиторията ти. Предполага също, че писането е приятно занимание за теб и ти се отдава или си решил да инвестираш в копирайтър.

Подборката на полезни материали е чудесна идея, ако все още нямаш богат професионален опит, който да споделиш; не обичаш да пишеш, не искаш да платиш на копирайтър да го направи вместо теб и ти харесва да се ровиш, да четеш и да отсяваш големи количества информация.

Събирането на новини също е добър вариант за начинаещи, за хора, които искат да си спестят голямото писане, за тези, които така или иначе обичат да четат новини и непрекъснато ровят за нещо ново в своята област. Проблемът с този вид бюлетин е, че в някои сфери просто няма новини често, регулярно или в достатъчно количество.

бюлетин, свободна практика, фрийланс, фрийлансър

Какво е важно за успеха на електронния бюлетин

В случая „успех“ значи, че хората получават, отварят, четат твоя бюлетин, споделят го с познати, приятели и колеги и не се отписват бързо от абонамента си. Изброените действия, а не броят на абонатите, определят успеха му.

Регулярност. Определи на какви периоди от време ще разпращаш бюлетина и не прави компромиси с това. Веднъж седмично, два пъти месечно, на всеки два или три месеца – научи абонатите си кога да очакват бюлетин от теб.

Полезност. Както и при писането на статии за блог, както и при електронната книга, както и при всяко съдържание за уеб, което създаваш това е основно. Дай на абонатите си полезна информация, поднесена по подходящия начин. Тогава ще са благоразположени към опитите да им продадеш своите продукти/услуги от време на време и ще се възползват от предложението ти.

Ексклузивност. Хората се записват за бюлетина ти, защото само така могат да получат информацията, която ги интересува; защото им предлагаш екстра, която няма да намерят другаде – подбираш полезна информация и новини специално за тях; споделяш им своето ноу-хау.

Фокус. Бюлетинът попада директно в пощенската кутия на абоната и остава там. Той ще го отвори в подходящия момент – когато нищо друго не го разсейва и има достатъчно време да го прочете. Не го разсейвай и ти. Махни излишните картинки, шарении и анимация. Нека всеки елемент от бюлетина ти е подчинен на една цел – поднасянето на добре структурирана полезна информация.

Личен елемент. Независимо как го наричаш и украсяваш, независимо кой вид бюлетин си избрал, той си остава имейл, т.е. ти изпращаш писмо на някого, каниш го на разговор. Направи го така, че отсрещната страна да усети, че е лично. Това е най-сигурният вариант да го накараш да ти отговори – било като ти напише мейл, било като се възползва от някоя от офертите ти. Усещането на всеки един от твоите абонати, че ти говориш лично на него е безценно.

Ако вече си направил електронен бюлетин и го разпращаш, провери отговаря ли на тези 5 показателя за успех. Ако още обмисляш подготвянето на бюлетин, върни се в блога следващата седмица – ще публикувам съвети и насоки откъде да го подхванеш и как да се справиш със списването му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *