Как да започна и да поддържам успешен електронен бюлетин

Продължавам темата за един от най-ефективните начини за привличане на нови потенциални клиенти и изграждане на здрава връзка с тях – редовното разпращане на собствен електронен бюлетин. Днес ще ти подскажа как да се подготвиш за списването и поддържането му. Прочети статията и ако имаш въпроси, пиши ми в коментарите.

 

Изясни си целта на бюлетина

 • Да продава.
 • Да образова.
 • Да изгражда доверие.

Като знаеш това, и го съобразиш със спецификите на бизнеса си и с опита, който имаш, определи кой е най-подходящият за теб вид бюлетин. Припомни си видовете бюлетини от статията „Какво е важно за успеха на твоя електронен бюлетин“.

 

Кой ще получава и чете твоя бюлетин

Коя е твоята таргет група? Опитай се да си я представиш с максимални подробности, за да знаеш каква информация да ѝ предложиш и как да ѝ я поднесеш.

Помисли какво би накарало някой да отделя 5 до 10 минути от времето си на твоя бюлетин и за чии други бюлетини вероятно е абониран.

Как съдържанието на бюлетина се вписва в твоята маркетингова стратегия

Ако го подготвяш специално за абонатите си, нека това бъде ясно на всички – и на тях, и на хората, които се чудят дали да се абонират.

Ако ще го споделяш и в блога си, уточни кога – почти веднага след като го разпратиш или доста по-късно. Ще го споделяш ли в социалните мрежи? (Ако не планираш да го правиш, увери се, че абонатите ти имат тази възможност.)

бюлетин, нюзлетър, свободна практика, привличане на клиенти, фрийланс, фрийлансър

Направи си план за поне десет бюлетина напред

Ако избереш варианта да представяш на абонатите си избрани новини от твоя бранш, това ще ти е малко трудно, знам. В този случай те съветвам да се върнеш назад и да провериш какви новини е имало по темата, която те вълнува през последните 6 месеца. Така ще имаш ориентировъчна представа на какъв материал можеш да разчиташ за определен период от време.

Във всички останали случаи можеш да си направиш план за поне десет бюлетина. Този процес ще ти помогне първо да си изясниш линията, стила, типа информация, които ще споделяш и второ да определиш на колко време искаш и можеш да подготвяш и разпращаш бюлетин.

Важно! Помисли също как можеш да спасиш положението, ако някой път се случи да си прекалено зает, за да подготвиш новия бюлетин. Сметни си и колко часа седмично/месечно можеш да отделиш за подготовката му.

Фокусирай се винаги върху една тема

Най-добре е всеки бюлетин да си има тема, особено ако споделяш в дълъг имейл лично ноу-хау. Следвай една линия от заглавието, което пишеш в полето „Относно“, през снимките и видеата, до финалния призив за действие или поздрав.

 

Направи си склад за идеи

Събирай си на специално определено за това място (папка в компютъра например) линкове към статии и видеа, снимки, нахвърляни идеи за постове, размисли по различни теми, въпроси от читатели на бюлетина ти, от твои настоящи клиенти. Подреди ги по начин, който ще ти позволи да ровиш и да търсиш идея и вдъхновение за следващия си бюлетин.

 

Пиши на езика на аудиторията си

Това важи независимо дали пишеш статия, имейл, бюлетин или съдържание за сайт. Изясни си какъв език ползва твоята аудитория и ѝ говори на него, за да я заинтригуваш и за да те разбира.

 

Започни да тестваш и да коригираш

Разпращаш бюлетина си и проследяваш:

 • брой изпратени мейли;
 • брой получени мейли;
 • колко бюлетина са отворени;
 • колко читатели са кликнали на линка, който си публикувал в него;
 • какво се е случило след това – какви продажби имаш, колко получени анкети, колко отговора на зададен въпрос, адекватна ли е като размер и съдържание обратната връзка, която получаваш от абонатите си.

За да постигнеш максимален ефект, тествай всичко:

 • кое е най-подходящото заглавие за всеки бюлетин;
 • колко дълъг да е един бюлетин;
 • какъв да е дизайнът му;
 • кога е най-удачното време за изпращането му.

Мисли, експериментирай, анализирай резултатите, коригирай каквото е необходимо и продължавай. Добре направеният бюлетин ти помага да изградиш здрава връзка с твоите читатели/абонати и да ги превърнеш в клиенти, които се възползват често от продуктите и услугите ти. Заслужава си усилието.

Напомням ти, пиши ми в коментарите, ако имаш въпроси по темата. Ще ти отговоря.

п.с. Много съм щастлива, че блогът най-сетне е с шрифт. Красивата „Комета“ е дело на чудния Кирил Златков. Ако искаш да я ползваш, можеш да я купиш от Fontspring или от Myfonts.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *