Питай копирайтър #34

Кое е единственото нещо, което трябва да помниш, когато създаваш текстове за сайт, блог, социални мрежи? 

⇒ Посетителят отделя между 3 и 5 секунди, за да прецени дали на твоя сайт/страница ще намери каквото му е необходимо и още до 7 секунди, за да сканира подзаглавията и да прецени ще зачете ли текста. Иначе казано:

взаимодействието между сайта/страницата и посетителите протича с огромна скорост.

Опитай се да поставиш на мястото на посетителя (няма да ти е трудно, ти самият ежедневно си в тази роля) и да видиш сайта си през неговите очи. Искаш да: 

 • разбереш веднага къде си попаднал;
 • видиш ясни менюта, в които бързо да намериш каквото ти е нужно;
 • видиш отговор на въпроса, с който си попаднал на тази страница;
 • получиш кратки, точни указания как да получиш това, което ти е необходимо.

Не те вълнуват прекалено оригиналните заглавия на страници и имена на бутони, даже те затрудняват или изобщо не ги забелязваш. Отблъскват те изпълнените с любезности обяснения. Изобщо не четеш дългите текстове, ако няма заглавия и подзаглавия, които да сканираш, за да прецениш има ли нещо полезно за теб на това място или не. А дори и тогава, предпочиташ да се хващаш на добре направени визуални кукички и да зачиташ определени места от текста, на които е акцентирано.

Разбира се, копирайтингът за уеб има редица тънкости и правила, но в основата на успешния подбор и поднасяне на информацията, стои именно осъзнаването, че имаш няколко секунди да привлечеш интереса на посетителя, да го задържиш, да го накараш да извърши определено действие.

Провери как си се справил с текстовете за твоя сайт или страница в социалните мрежи. Възползвай се от безплатна копирайтинг консултация с мен. 

Остави линк към сайта/страницата си в коментарите и ми задай въпросите  си. Ще отговоря на първите 5 до 14. 03. 2023.

копирайтинг курс, копирайтинг обучение, Иванка Могилска===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

2 comments to “Питай копирайтър #34”
 1. Здравейте, позитивна кампания – много по-лесно. Но как бихте реагирали на следния казус: потребител във Фейсбук смята, че наша инкасо кола е паркирана неправилно и че служителят й му е показал среден пръст. Поиска извинение от служителя. Ние направихме проучване и установихме, че е паркирала правилно защото е МПС със специален режим. Извинихме се от името на фирмата за непристойния жест, който я се е случил, я не. При което потребителят започна да ни рекитира – било му малко и през цялото време ни заплашваше, че ще ни публикува в соц.мержи. Спряхме да му отговаряме, веднага ни постна в соц група за неправилни случки с МПС. Имаше своите 5 минути слава. И коментари и в наша полза. Това е негативна реклама. Как да извлечем позитиви от нея? Ето това е казусът. Благодаря.

 2. Здравейте, бихте могли да извлечете позитиви от нея, ако:

  – се разберете някак с човека, компенсирате го с някаква ваша услуга например, в рамките на разумното, въобще, като направите така, че той освен да сподели, че е имал проблем с ваш служител и да поиска да разкаже как сте го разрешили;

  – разкажете и покажете как служителите ви посещават обучение за меки умения; общуване с клиенти и/или управение на гнева.

  В общи линии, когато е направен гаф, няма смисъл той да се отрича. Позитивното отношение на хората към сгрешилата фирма се запазва, изгражда, засилва на базата на проявеното от нея желание да коригира грешката си, да компенсира пострадалите и да вземе мерки тя да не се повтаря повече.

  Имайте предвид, че всичко това не е реклама, а по-скоро PR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *