Откъде работя днес: Виена, Нюрнберг, Амстердам – пътешествие с влак

В края на януари си направихме кратко пътешествие с влак през Австрия, Германия и Холандия. В днешната статия ти споделям препоръки за настаняване и места за работа, в градовете, които посетих, инфо за качеството на Интернета и други полезни съвети и наблюдения.

На финала ѝ ще намериш линк към вълшебния сайт, с който можеш да си организираш пътуване с влак до всяко кътче от Европа за нула време и малко допълнителна информация за прекачването от влак на влак и купуването на билети онлайн и от автомати в Австрия, Германия и Холандия. 

Чети, планирай пътуването си и събирай багажа. Става топло, но още не е жега, децата са на училище, има време, докато обичайният поток от летни туристи залее всичко, затова и цените за настаняване са по-ниски – моментът е идеален!

откъде работя днес, Виена, пътуване с влак в Австрия, фрийланс и пътуване, свободна практика, Свети Стефан

Ако Керуак е прав, и бог е плюшено мече, то може да се каже, че отношенията му с посетителите на църквата “Свети Стефан” във Виена са доста категорично дефинирани.

Виена, Австрия

Летяхме с Ryanair. Беше четвъртък, не много желан ден за полети, багажът ни беше само ръчен (по принцип пътуваме с минимум багаж, а и този път бяхме без дете), така че цената на билета ни беше възможно най-най-ниската.

От летището до центъра на Виена пътувахме със City Airport Train CAT. Влаковете са на всеки половин час. Билети може да купиш онлайн или от автомати на летището и преди самия перон. Навсякъде има табели, които те ориентират откъде тръгват CAT влаковете.

 

Настаняване

Понеже престоят ни щеше да е кратък, а и си имахме задължителна програма, която не оставяше много време за обикаляне, избрахме хотел на 5 минути от църквата „Св. Стефан“.

Силно препоръчвам пансион „Носек“. Великолепна локация, разкошна стара сграда, мил персонал, страхотна закуска, добър интернет. На табелка до входа пише, че тук Моцарт е написал операта си „Отвличане от сарая“. Магията на сценичните изкуства явно не е чужда и днес на обитателите на сградата – само част от нея е хотел. Още на пристигане се разминах по витите стълби със забързана госпожица, преоблечена като булка от Бел Епок; следваше я младеж, с костюм на полицай от началото – средата на миналия век. За съжаление нямах време да разуча обичай ли им е да се размотават костюмирани по стълбището или имат по-специална причина.

откъде работя днес, Виена, пътуване с влак в Австрия, фрийланс и пътуване, свободна практика, Свети Стефан

Пинко седи на бюрото си пред музея на играчките във Виена.

Места за работа

Работих единствено на старомодното, но удобно писалище в стаята си в хотела и то съвсем за малко. Но! Виена е меката на кафенетата, достатъчно е да се разходиш по някоя от централните улици, за да си набележиш поне 2-3, в които можеш да седнеш да поработиш.

Ако изборът те затруднява,  виж кой е най-близкият музей и използвай неговото кафене, няма да сбъркаш.

 

Интернет

В CAT влакчето от летището до центъра на града имаше интернет, usb портове и удобни масички, на които да си разположиш лаптопа и да поработиш, ако ти е толкова спешно.

Приличен интернет имаше и във всички кафенета и ресторанти, които посетихме. Предполагам, че като цяло няма да имаш проблем в това отношение. А ако имаш, спокойно можеш да си ползваш мобилния, в страна от ЕС си, та няма да ти струва скъпо.

 

откъде работя днес, Нюрнберг, пътуване с влак в Германия, фрийланс и пътуване, свободна практика

Нюрнберг, Германия

Настаняване

Апартаментът ни беше в стария град, на около 20 минути пешеходно разстояние от гарата. Brunnen Apartments са супер уютни, обзаведени, включително и кухнята, с абсолютно всичко необходимо и за по-дълъг престой.

Няма рецепция, не те чакат хазяи, няма никакво значение в колко часа ще пристигнеш. Получаваш код за достъп до заключена касетка до входа, в която ти е ключът и инструкции какво да правиш по-нататък, за да си влезеш в апартамента.

откъде работя днес, Нюрнберг, пътуване с влак в Германия, фрийланс и пътуване, свободна практика

Места за работа

Оказа се, че денят за шляене ни е понеделник, когато почти всичко е затворено. Нюрнберг ще ти хареса много, ако се опитваш всячески да надхитриш понеделнишкия стрес и да започнеш седмицата спокойно, все едно е вторник например.

На повечето ресторанти и магазини имаше табела Montag Ruhetag, което аз си преведох като „понеделник тих ден“. (Знам, че е „почивен“, но моят вариант ми харесва повече.)

За работа или за бъбрене и пиене на кафе ти препоръчвам кафенетата покрай реката. Имаш гледка, интернет и топлина. В Нюрнберг, по това време на годината, не ти трябва кой знае какво друго.

В стария град, съвсем близо до часовниковата кула, има и търговски център. На последния му етаж, след секцията с вечерни рокли и преди секцията с детски дрехи, е кафенето, от което се открива чудна гледка към покривите на Нюрнберг. Менюто е съставено основно от странни био-еко-веган-здравословни напитки, но има интернет и е относително спокойно.

 

Интернет

В апартамента и в заведенията, в които бяхме интернетът беше чудесен.
На няколко места в стария град имаше табели за безплатен интернет. Влачеше, късаше, но ако си много на зор, и нямаш мобилен, пак можеш да си провериш каквото ти е необходимо. За работа не става.
откъде работя днес, фрийланс и пътуване, свободна практика, пътуване с влак в Холандия, Амстердам

Амстердам, Холандия

Настаняване

Успяхме да си намерим хубав хотел на по-приемлива цена. В Амстердам цената на хотелската стая се променя според това за кои дни от седмицата искаш да я ползваш. Ако престоят ти включва петък и събота, подготви се да платиш повече.
Отседнахме в Hygensplace, на 10 минути пеша от квартала с музеите, на 40 минути пеша от централната жп гара и на 20 минути пеша от центъра. До хотела има трамвайна спирка, от която имаш удобен транспорт за всяка точка в широката централна част и някои квартали. Имаш и директен трамвай до гарата. 
откъде работя днес, фрийланс и пътуване, свободна практика, пътуване с влак в Холандия, Амстердам

Кафе-ресторантът до операта е почти празен през деня.

Места за работа

 • Градината на хотел Hygensplace в слънчеви дни.
 • Кафе-ресторантът до операта Amstel Hoeck. През деня е много тих, с чудесна гледка към един от каналите. Можеш да пиеш кафе и да си работиш, можеш и да хапнеш след това. (Лимонов кейк! Вземи си лимонов кейк за десерт!)
 • Кафе Tisfris– намира се на една пресечка разстояние от музея на Рембранд, някои от масите са с чудесна гледка към канала. Интернетът е добър. Сядай, отваряй компютъра и направо питай какъв е сладкишът за деня, изобщо недей да гледаш менюто. 

И на трите места е приятно, както за работа, така и за дъра-бъра с любим човек.

Поради слабостта ми към вкусната храна, идиотския интериор и музиката, изпълнявана на живо, ти споделям и две места, които не са подходящи за работа, но си заслужава да посетиш: 

откъде работя днес, фрийланс и пътуване, пътуване с влак в Германия, Нюрнберг, свободна практика, дигитален номад

Докато чакаме вечеряте в Moeders.

 • ресторант Moeders е мястото, на което да отидеш да хапнеш традиционни холандски ястия. Стените, вратите, первазите на прозорците в заведението са покрити със снимки на майки на всякаква възраст и от всякакво време. Носят ги клиентите. Ти също можеш да вземеш снимка на твоята майка и да я оставиш там. Усещането да хапваш под толкова много грижовни и добронамерени женски погледи е странно и приятно. Ястията са страшно вкусни. Чиниите и чашите са ретро и няма една с една еднакви. Атмосферата е прекрасна. Лошото е, че напливът е голям и е задължително да си резервираш маса поне няколко дни предварително. Другото лошо е, че не можеш да останеш цяла вечер и да си бъбриш с любимия човек на бутилка вино и мезета след вечерята. Имаш горе-долу два часа да хапнеш и да си тръгнеш.
откъде работя днес, свободна практика, фрийланс и пътуване, пътуване с влак в Холандия

Още щом зърнах случайно чадърите пред входа на “Капитан Зепо”, знаех че вътре ще ми хареса.

 • ресторант Kapitein Zeppos ми стана любим още щом го зърнах. Може да хапваш, да пробваш местна бира, да си бъбриш с барманките или с приятели и да слушаш прекрасна музика. Обстановката е еклектична, уютна, непретенциозна. На сайта на заведението можеш да видиш и какви концерти и събития има по време на престоя ти и да посетиш някое. Ние седнахме в ранния следобед, когато беше полупразно, но с напредването на времето видях как слагат знак reserve на почти всички маси, така че ти препоръчвам да си направиш предварителна резервация. Отвън също е приятно, когато не е студено. 

Интернет

Има навсякъде по заведенията, музеите, хотелите. Няма да имаш проблеми.
Ако искаш да работиш, седнал на пейка в парка, все пак ще ти се наложи да си пуснеш мобилния.
откъде работя днес, фрийланс и пътуване, пътуване с влак в Германия, свободна практика, Иванка Могилска

Какви са условията за работа в австрийските, немските и холандските влакове

Отлични! Те са най-добрият подвижен споделен офис, който съм ползвала досега. Има:
 • безплатен интернет – доста е приличен, можеш да работиш на него;
 • контакти, за да си заредиш лаптопа, телефона, таблета;
 • масичка срещу всяка седалка.

Влакът не се клати особено, така че можеш да пишеш и да рисуваш. Билет за тиха зона ти гарантира необходимото спокойствие, за да се съсредоточиш в задачите си, но няма да можеш да говориш по телефона. Можеш да излезеш от зоната, да си проведеш разговора и да се върнеш обратно.

Важното е, че в която и зона да се намираш самият влак е тих. Просто не се чува обичайното тракане по релсите, с което сме свикнали в българските влакове.

откъде работя днес, свободна практика, фрийланс и пътуване, пътуване с влак в Германия

Във влака от Нюрнберг за Амстердам един господин беше окупирал двойна седалка, на която беше разположил 2 лаптопа и 1 таблет и се трудеше необезпокояван от никого. Казвам го, за да знаеш, че няма да си единственият, който ще разпъне подвижния офис.
откъде работя днес, свободна практика, фрийланс и пътуване, пътуване с влак в Холандия, Иванка Могилска
Вагон-ресторантът също е удобен за работа, но може да се натъкнеш на по-голяма и леко шумна компания. Ако пък имаш късмет, може да е празно или с още максимум двама-трима души вътре, а човекът на бара да е весел по негови си причини и да те почерпи с шоколад.

Как да си организираш пътуване с влак през Австрия, Германия и Холандия

За да си организираш придвижването между държавите и градовете, не ти трябва нищо друго.

Какви места за сядане да си избереш

 • Тиха зона – без телефонни разговори и музика.
 • Две места едно до друго или две срещу две места с по-голяма маса по средата, пробвахме и двата варианта. Аз определено предпочитам две седалки една до друга.
 • Семейно купе или купе, подходящо за деца до 6 години – ако пътуваш с малко дете, ти препоръчвам да се спреш на някой от тези варианти. За всички ви ще е много по-спокойно да сте отделени от останалите пътници.

Ако се чудиш дали да доплатиш за запазени места, провери какво те съветва Omio. Пише ли, че се очакват повече пътници от обикновено, взимай, за да пътуваш спокойно.

откъде работя днес, фрийланс и пътуване, пътуване с влак в Германия, свободна практика, Иванка Могилска

Да си купиш билети онлайн или билети от автомат на гарата

Зависи от начина ти на пътуване. Ако искаш всичко да е предварително планирано, до минута, вземи си билетите онлайн, директно от Omio. Ако предпочиташ да си оставяш време за непредвидени събития и прищевки, купувай си билетите от автоматите на самите гари. На всяка машина за билети имаш опция за смяна на езика с английски (обикновено можеш да избираш между немски, английски, френски, испански, руски).

За купуването на билети до някои дестинации Omio си слага комисиона, за други не. Това също може да натежи на решението ти в полза на автомат за билети на гарата.

 

Ще успееш ли да се ориентираш бързо и добре на самата гара

Без никакви проблеми.

 • Заедно с билета, можеш да си вземеш от автомата и Reiseplan, в който пише перон, коловоз, номер на вагон и място (ако си взел запазено).
 • На самата гара през няколко метра има големи табели, по които се ориентираш в номерата на перони и коловози.
 • На перона – на немските гари имаше дори специална схема на влака, по която се ориентираш в кой край на перона да застанеш, за да си максимално близо до твоя вагон.
 • В самите влакове има дисплеи с подробна информация коя е следващата спирка, кои са другите след нея, в колко часа къде ще бъдеш и още куп полезна иформация, която не ти позволява да се объркаш.
откъде работя днес, фрийланс и пътуване, пътуване с влак в Германия, Нюрнберг, свободна практика, дигитален номад

Таблото, на което е показано къде на перона е добре да застанеш, за да си максимално близо до своя вагон, когато спре влакът.

 

За прекачването може и просто да имахме късмет, може някой да е помислил и за това, не знам, но слязохме от единия влак, направихме десетина крачки, за да прекосим перона и да изчакаме другия влак.

 

Да обобщя: да организираш и реализираш пътуване с влак през Австрия, Германия и Холандия е много лесно. Трябват ти две неща сайтът Omio и да четеш внимателно информационните табла по гарите. Припомни си статията „Как да планираш работата и пътуването си, така че да извлечеш максимума и от двете“ и стягай багажа.

One comment to “Откъде работя днес: Виена, Нюрнберг, Амстердам – пътешествие с влак”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *