Как да планираш работата и пътуването си, така че да извлечеш максимума и от двете

Какво те притеснява, когато си мислиш за дълго пътуване, съчетано с работа? Че няма да можеш да се накараш да работиш и задачите и клиентите ти ще страдат? Или че другите ще се забавляват, а ти ще стоиш постоянно в хотелската стая и ще кълвеш на компютъра?

И в двата случая ще изпиташ негативни емоции. В първия чувството за вина и напрежението при мисълта, че ей сега някой клиент ще звънне да се разправя с теб ще ти отровят почивката. (Освен, че ще загубиш клиенти и поръчки.) Във втория ще си огорчен, озлобен и много по-уморен, отколкото ако вършиш същата работа у дома. Просто ядът, че нищо не виждаш от местата, на които си и че другите се забавляват, а ти блъскаш, е изтощителен.

Но! С добра организация и планиране можеш да постигнеш баланс между работа и почивка. Прочети днешните ми препоръки и ги адаптирай към твоите навици и задачи. Експериментирай седмица-две, докато намериш най-удобния за теб вариант за работа и пътуване.

фрийланс, дистанционна работа, продуктивност по време на пътуване, фрийлансър, свободна практика

Бяхме решили, че след месец и половина странстване искаме да сме в Лисабон. Направихме маршрута според това си желание, като допуснахме типични грешки на начинаещия пътешественик. За тях ще прочетеш по-долу в статията.

 

1. Отговори си на въпроса колко време ще пътуваш и кои места искаш да посетиш

Има разлика между двуседмично и двумесечно пътуване. За да можеш да планираш каквото и да било, задай си някакви рамки. Ако се окаже, че не са ок, ще ги промениш в движение.

дистанционна работа, продуктивна работа по време на пътуване, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

Кои места искаш да посетиш? Направи си списък и прецени къде по колко време искаш да стоиш. Съветвам те да не си много амбициозен. Типична грешка на начинаещия пътешественик, който и работи, е да натъпка програмата си с интересни места, забележителности и природни хубости, заведения, спектакли, изложби, задължителни за разглеждане.

Да пътуваш една седмица и да имаш ударна пътешественическа програма е ок. Да пътуваш месец и повече и да си направиш подобна програма си е самоубийство. В края на втората-третата седмица вече ще си претъпкан с впечатления, изтощен и ще ти се иска да си останеш в хотелската стая. Напълно нормално е, човек има нужда от почивка от активната почивка. Остави си повече време на едно място, за да можеш да разгледаш, да си починеш и да поработиш спокойно. 

 

дистанционна работа, фрийланс, фрийлансър, продуктивна работа по време на пътуване, свободна практика

Акробатка си почива след тренировка и гледа как хлапетата се къпят в марсилското пристанище, точно до надписа „Къпането забранено“.

 

2. Опиши всички работни задачи, които трябва да свършиш по време на пътуването и сметни колко часа общо ще ти отнемат

Колко постоянни клиенти ще продължиш да обслужваш през лятото? Какви еднократни проекти имаш? Кога трябва да ги предадеш? Колко време ти е необходимо за завършването на всяка една задача, така че да си готов с поръчките в срок?

Независимо какво чудо за организация на задачите използваш – планер, календар-бележник, мобилно приложение – съветвам те да вземеш един чист лист и да си запишеш: 

име на клиент /  тип поръчка /  срок за предаване /  време за изпълнение

Това ще ти даде ясна представа колко часа работа имаш за вършене конкретно за  периода на пътуването, което ще ти помогне да сметнеш колко часа на ден трябва да работиш.

 

дистанционна работа, фрийланс, фрийлансър, продуктивна работа по време на пътуване, свободна практика

Има гледки, срещу които е грехота да седнеш и да забиеш нос в лаптопа си. Като тази например – гледка от стария квартал на Гранада към Алхамбра.

 

3.  Намали поръчките за съответния период

Ако трябва да работиш по 8 часа на ден, няма да ти се получат нещата. Тогава е по-подходящо да останеш на едно място, край морето или в планината, да си работиш от двора или от терасата от понеделник до петък и да се отдаваш на забавления и приключения вечер и през почивните дни. Това също не е лош вариант.

Но! Ако искаш да пътуваш и да обикаляш, намали работните часове – сведи ги до максимум 5 на ден.

В случай, че не ти излиза сметката, помисли да си удължиш работната седмица. Направи я 6 дневна, при условие, че се трудиш по 4-5 часа дневно и почиваш, обикаляш, разглеждаш през останалото време.

! Важно Повечето хора се страхуват от тази стъпка, защото смятат, че няма да се справят с парите, че ще загубят клиенти или че ще пропуснат важна поръчка. Прецени какво искаш и си постави граници. Да, парите ще намалеят, освен ако не изработиш поръчките предварително (много изтощаващо, понякога и невъзможно) или не ги делегираш на колеги срещу процент. Но пък ще спечелиш нови сили, впечатления, ще си починеш, ще живееш вместо да работиш. Клиенти няма да загубиш, ако спазиш следващата ми препоръка. Нови важни поръчки също няма да пропуснеш. Така или иначе си проверяваш пощата. Ако има нещо наистина интересно за теб, можеш да поискаш повече информация с уточнението, че в момента си в почивка или че работиш на пълния си летен капацитет и можеш да поемеш нова работа от (дата). 

 

дистанционна работа, продуктивна работа по време на път, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

За да влезеш в двореца Назир, в Алхамбра, ти трябва задължителна предварителна резервация и пак чакаш немалко време.

4. Предупреди клиентите си какво смяташ да правиш и как ще работиш

Напиши им мейл. Кажи им, че ти предстои дълго пътуване, но ще работиш, макар и с намалено работно време. Питай ги какви са техните планове, кога ще почиват, смятат ли да намалят поръчките си към теб за лятото, предложи им вариант какво и колко можеш да правиш за тях, докато си на път.

Ще се учудиш какво разбиране проявяват повечето клиенти, които вече са се убедили, че си съвестен човек и добър професионалист. Първо, защото част от тях също го дават по-леко през лятото (зависи от бранша). Второ, защото някои искат да направят същото, което планираш ти и ти се радват.

Естествено, ще има и такива, които ще подходят с недоверие и скептицизъм, ще се притеснят, че качеството на работата ти ще пострада. Ще го усетиш, дори да не го казват. Изтегли техните поръчки колкото е възможно по-напред или им изпрати малко повече материали, за да имат поне за седмица-две и да се успокоят.

 

дистанционна работа, продуктивна работа по време на път, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

Флоренция! Флоренция и дългите опашки пред музеите…

 

5. Прецени точния момент, в който да си направиш резервация за музеи и галерии

Няма да забравя опашката за влизане във Ватикана, опашката пред „Уфици“ във Флоренция и пак там опашката, която се виеше пред галерията на Академията.

Сега ситуацията може и да е различна заради корона вируса, но все пак провери и където можеш, направи си резервация или си купи билети предварително. Така ще ти е ясно в кои дни си зает и ще спестиш часове (да, точно часове имам предвид, не съм се объркала) чакане.

Само че! Не прави резервации прекалено рано, нито за музеите, нито за настаняване, запази най-голямото си предимство – гъвкавостта. 

Фрийлансърът започва да работи по-спокойно и ефективно и да си почива по-добре, когато осъзнае, че гъвкавостта е неговата суперсила. Можеш да подреждаш всеки свой ден и час както ти е удобно, не унищожавай сам тази магическа възможност, докато си на път.

 

дистанционна работа, фрийланс, фрийлансър, продуктивна работа по време на пътуване, свободна практика

Толкова съм преяла с впечатления, че стоя на Кабо да Рока, зяпам океана и въпреки жестокия вятър не искам да помръдна.

 

Първият път като решихме да работим и пътуваме извън България за по-дълго, освен че запълнихме доволно програмата с всякакви задължителни за посещение места, побързахме да резервираме и апартаменти за няколко седмици напред. Бяхме си сметнали предварително къде колко искаме да седим, а и ни беше притеснено – как така ще оставим търсенето на подслон за последния момент. Добре, но на втората или третата седмица забележителностите ни втръснаха. Вече не искахме големи градове, музеи, пазарища, галерии и архитектура. Искахме зеленина, тишина, да гледаме море и да не правим нищо, да работим и да не трябва в следващите два дни да опаковаме и пак да разопаковаме багаж. Само дето вече си бяхме платили настаняването за още седмица-две напред. Нямаше как да отменим резервациите, трябваше да продължим по същия график. В края на този маратон бяхме толкова изтощени, че ни дойде смелост да резервираме място за следващо настаняване в последния момент. Ден-два преди да напуснем предишното, а понякога и в колата, докато пътуваме към съответния град/село. Ако толкова няма нищо подходящо в нашия бюджетен диапазон, проверяваме как е в най-близкото населено място.

Купувай онлайн билети за музеи и галерии веднага след като си резервирал хотел или апартамент. Така знаеш в кои часове няма да работиш, спестяваш си чакане, разглеждаш каквото и колкото ти е възможно и заедно с това запазваш гъвкавостта си.

 

дистанционна работа, продуктивност по време на пътуване, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

Ако нямаш желание да помръднеш от мястото си и да разглеждаш повече, дошло е време за фокусирана, сериозна работа. Не си мисли „Никога няма да дойде такова време“, ще ти се случи много по-бързо отколкото очакваш.

 

6. Организирай изпълнението на поръчките си според пристигането, заминаването, преходите от точка до точка

Обикновено подреждаш изпълнението на задачите си по трудност, срок и важност. По-горе те посъветвах да изтеглиш напред, доколкото е възможно, поръчките на по-разтревожени от пътуването ти клиенти. Сега ти препоръчвам да се съобразяваш и с още нещо – кога си пристигнал на дадено място и колко вълнуващи неща планираш да правиш там.

  • Ако си за първи ден на ново място, планирай по-леки и кратки задачи, така или иначе самото вълнение от новото ти пречи да се концентрираш.
  • Ако вече си поразгледал и предишния ден си скачал с парашут, карал си кайт или си видял Сикстинската капела, захвани се с по-сериозни задачи и без това си емоционално пренаситен и имаш нужда от забавяне на темпото.
  • Ако ви предстои дълъг преход с кола (5-6 и повече часа) и няма да караш ти – подготви си необходимите работни материали и изчисти неща, които са ти поизостанали (винаги има такива), пиши, редактирай, нахвърляй си бележки, измисляй нови неща. Избягвай качването на статии, картинки и видеа и събирането на инфо от нета. Има места, на които телефонът ти няма покритие, съответно мобилния ти нет не работи, а и да работи, защо да го пилееш за такива неща, като в хотела може все пак да има някакъв.

Припомни си статията „Как да разпределям времето си между работата и семейството“ – в нея споделям няколко тествани от мен трика, които може да ти помогнат.

дистанционна работа, продуктивност по време на пътуване, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

Когато усещаш, че плановете ти се прецакват и нещата излизат извън контрол, отдели 5-10 минути и погледай планината, морето, каквото има на мястото, на което те е застигнал страха. Припомни си пътуването до момента, вълнението, новите неща, които си изпитал и научил. Дишай дълбоко. Успокой се. Върни се и планирай наново като се съобразиш с настъпилите промени. Ще се справиш.

7. Приеми, че невинаги нещата ще се случват, както си ги планирал и това е… страхотно

Да, понякога няма да успееш да свършиш каквото си планирал за деня. Друг път ще ти се провали посещение на отдавна жадувано и чакано място. Трети път всички външни обстоятелства ще са супер, но ти ще искаш да не ставаш от леглото. Четвърти път ще си стягаш багажа, когато хазяите ще ти предложат да останеш за още една нощувка безплатно. Пети път изнервен клиент ще звъни да си търси поръчката, а ти ще гризеш нокти, че нетът прекъсва или пък ще провеждаш важна бизнес среща от паркинга на някой магазин, защото е най-тихото място наоколо.

Бъди спокоен, забавлявай се, всичко това е нормално и нито едно от тези неща не е фатално. Ако щеш, кажи си, че тези месеци на работа и пътешествие са един малък тренировъчен лагер за фрийлансъри. Излизаш по-силен, с нови умения за организация, отиграване на ситуации, планиране, общуване, преговори, а самообладанието ти става като на супергерой.

И последно – това са неща, които съм тествала лично и работят за мен. Смятам, че ако ги адаптираш към твоята дейност и разбиране за пътуване и почивка, ще работят и за теб. Но! Вярвам, че ако се възползваш максимално от гъвкавостта на положението си, ще си намериш и твои хакове за приятно прекарване на работно-почивния, пътешественически летен сезон. Супер ще е, ако ги споделиш с нас. Благодаря ти.

Припомни си и първата статия от поредицата – „Как да се подготвиш и какво да вземеш със себе си, ако работиш и пътуваш през лятото“.

 

дистанционна работа, продуктивна работа по време на път, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

Възползвай се от последните безплатни консултации за фрийлансъри за лятото

 

One comment to “Как да планираш работата и пътуването си, така че да извлечеш максимума и от двете”
  1. “7. Приеми, че невинаги нещата ще се случват, както си ги планирал и това е… страхотно”. Всяко пътуване крие изненади и рискове които колкото да сме подготвени просто ще се случат. Красотата е в самото пътуване и изживяването с любим човек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *