Питай счетоводител #64

Започна безплатната, онлайн счетоводн консултация за април. Ако имаш въпроси, свързни с осигуровки и данъци за фрийланс; майчинство, болнични и ДДС за работещи на свободна практика, възползвай се от нея.

⇒ Задай всичките си въпроси на счетоводителката Стефка Василева. Тя ще отговори на първите 10 до сряда (24. 04. 2024)

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

16 comments to “Питай счетоводител #64”
 1. Здравейте,

  Поддържам продуктовия каталог на един онлайн магазин, но не съм на договор и нямам друга основна работа за момента. Няма опция и за граждански договор. Месечно получавам около минималната заплата за страната. Може ли просто да си попълвам този доход в данъчната декларация, без да се регистрирам като свободна професия или фирма?

 2. Здравейте, обмислям започване на дистанционна работа с чуждестранна фирма на граждански договор. Имайки в предвид написаното по-горе от вас “Не можете да работите с чуждестранна фирма на граждански договор. Трябва да се регистрирате като свободно практикуващ специалист и да упражнявате дейност по този начин.” Въпроса ми е -Има ли вариант да бъда назначена фиктивно на трудов договор в България и да си плащам сама осигуровките на назначилата ме фирма ,с цел да ми върви от една страна трудовия стаж. А за доходите , които ще получавам от чуждестранната фирма , в края на годината за тях какво ще дължа? Извинявам се за невежеството .

  • Здравейте,
   Относно назнаване фиктивно на трудов договор – не мога да дам мнение, освен това, че е незаконно да се прави.
   Може да отчитета доходите си в годишната данъчна декларация, като дължимия данък е в размер на 10%.
   Поздрави,
   Стефка

 3. Здравейте! Напоследък работата ми много намаля, но пък всеки месец все пак ми се налага да издавам фактура. Ок ли е да прекъсвам и възобновявам дейността за определени дни всеки месец? Благодаря!

  • Здравейте,
   Да, имате право да прекъсвате и възобновявате дейността си с подаване на декларация в сайта на НАП.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Здрвейте! Занимавам се с покупко-продажба на произведения на изкуството. С какви документи е редно да са придружени закупените произведения от авторите? Какво дружество препоръчвате за упражняване на тази дейност? Благодаря предварително за предоставената възможност и отделеното време!

  • Здравейте,
   За да отчетете покупката като разход в дружеството, трябва да имате договор за покупко-продажба. Ясно е, че физическите лица не могат винаги да издават фактури. Но с договор за покупко-продажба можете да оправдаете закупуването.
   Поздрави,
   Стефка

 5. Здравейте! Мога ли да се регистрирам и работя като Свободна професия, но по две професии и за двете да издавам фактури и получавам приходи?Благодаря!

  • Здравейте,
   Можете, да. Няма да имате проблеми нито с отчитането, нито с плащането на данъците и осигурителните вноски.
   Поздрави,
   Стефка

 6. Здравейте! При положение, че сме фрийлансъри и сме регистрирани по чл. 97а, при покупка на онлайн курсове, абонамент за някой софтуер,пакети с фотографии, разширения/плъгини към определен софтуер, някакви изображения и тн. от чуждестранни сайтове след това трябва ли да внасяме 20% от дадената сума на чуждестранния сайт за ДДС в България.

  • Здравейте,
   При регистрация по чл. 97а от ЗДДС дължите самоначисляване на ДДС за всички услуги, които ползвате от чуждестранни юридически лица.
   Поздрави,
   Стефка

 7. Здравейте! Извършам дейност посредничество на недвижими имоти, работим с чужденци физически лица/наематели/. Нямам касов апарат само разплащателна сметка на фирмата,те искат да ми плащат в брой и с валута, как да си отразя плащането и какъв документ да им издам?

  • Здравейте,
   Ако имате регистрация като свободна професия, можете да приемате плащания в брой без да има нужда да издавате касов бон. Можете да издавате фактура за получените суми и по този начин да отчитате доходите си.
   Поздрави,
   Стефка

   • Работим с фирма ЕООД, в този случай как да се отчитат като искат да плащат в брой и с валута

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *