Питай SEO специалист – 7

Това е последната безплатна консултация със специалист за тази година. Посъветвай се със Славчо Панов как да подобриш оптимизацията на сайта си. Ще имаш време да го обмислиш между празниците, да почетеш допълнително и да започнеш новата година с ясна идея как да се позиционираш по-добре в Google.

Пиши на Славчо в коментарите под поста. Той ще отговори на първите 5 въпроса до края на месеца.

===

Славчо Панов отговаря на въпроси в рубриката „Питай SEO специалист”. Той е съсобственик и SEO експерт в дигитална агенция WebsiteDesign. Има над 10 години опит в сферата.

Съсобственик и издател на Avtora.com, Bpost.bg, Smartnews.bg и други. Автор и лектор
на някои дигитални събития в бранша.

9 comments to “Питай SEO специалист – 7”
 1. Здравейте, начинаещ съм в SEO областта. Развивам новинарски сайт и бих се радвал да получа съвети как да го оптимизирам по добре за по добри резултати. Сферата в която пиша (хип-хоп) е доста тежка по отношение на конкуренти.
  Благодаря предварително.
  Сайт: allraps.com

  • Здравейте,
   оптимизацията на новинарски сайтове, се различава от оптимизацията на всякакви други. Докато за другите е много важно да се изгради един много силен линк профил, то тук е много по-важно всичко по самия сайт да е перфектно (имам предвид on-site и on-page seo) и след това да бълвате много качествено и полезно съдържание, което хем да води до трафик, хем конкурентите ви в бранша да започнат да ви цитират. Това е правилния път на новинарските сайтове.
   Като, разбира се, че никак не е лошо и да се сдобиете с малко хубави, силни и тематични линкове. Гледам, че сайта ви е на английски, което значи, че може би е за Англия или САЩ, а там конкурентите ви ви водят с няколко хиляди линка (а някои може би и със стотици хиляди). Не знам дали можете да си го представите, с какво сте се захванали. Като начало, ако нямате стотици хиляди долари, на дали ще можете да постигнете нещо там….
   Успех!

 2. Здравейте, най-напред поздравления за инициативата! Имам сайт за български подаръци http://www.babinarakla.bg. Сама оптимизирам, пиша метаданните и текстове, блог. Обаче знам, че има какво да се желае, не съм правила почти нищо по линк билдинга например. Въпросът ми е в каква насока има смисъл да работя по оптимизацията в бъдеще? Весели празници и Благодаря 🙂

  • Петя здравейте,
   като за начало, сайта ви има нужда от seo одит – дори на първи поглед си личат много неща, които не са както трябва да бъдат.
   Няма breadcrumbs навигация, очевидно, дразнещо бавен е, структурираните данни за пообъркани, мета данните също не са на ниво, няма линк, който да води към началната страница, което е ектремно дразнещо. Обикновено логото играе тази роля, но тук няма и лого…. както и да е, сигурен съм, че има много проблеми.
   Ако се направи одит и след това се оправят всички проблеми, после вече ще имате нужда от линк билдинг. И там положението не е никак цветущо…

   • Благодаря за градивните коментари и насоки. Повечето неща ги знам, но е въпрос и на липсата на добър програмист, защото Опен Карт се оказа труден за поддръжка и настройка. Относно метаданните, какво точно не е на ниво? Понеже сама ги пиша, може би неправилно (по модел научен в Софт Уни), къде е грешката? Весели празници ви желая!

    • Най-малкото, което можете да направите за тайтълите е поне да оеднаквите модела. Нека всяка страница (освен началната) да завъшва с името на бранда. Другото, което е дразнещо и неправилно е, че не бива да слагате едно и също 2 пъти, а май почти навсякъде е така, например: https://babinarakla.bg/koledni-podaratsi – заглавието е “Коледи подаръци – подаръци за Коледа”! Трябва да бъде “Подаръци за Коледа | Бабина Ракла” например. Подаръци за Коледа има повече търсене от коледни подаръци, но това няма как да го знаете. Няма как да се справите добре сама, ще трябва помощ…

 3. Здравейте, поздравления за инициативата 🙂
  Работя по сайт, който е на WordPress и е с основна версия на български език. Искаме да развием и версия на английски език. Кой вариант е по-добър:
  1. Английската версия да е направена с плъгин за превод?
  2. Да използваме нов домейн за EN версия?
  2.1. Ако използваме нов домейн, той трябва да е със същото домейн име като този на BG версията, но какво разширение да се ползва при положение, че не се цели развитие на пазар като USA, UK или друга англоговоряща държава.

  Благодаря!

  • Здравейте,
   ако ползвате нов домейн, то той със сигурност трябва да е със същото има, ако имате намерение бизнеса ви да е сериозен. Но нов домейн, значи, че ако сегашния сайт е натрупал някаква сила, то това няма по никакъв начин да се предаде към новия.
   Ако ползвате просто друго езикова версия на сегашния домейн (който за съжаление не може да е локален, тоест, ако е .bg, то тогава със сигурност трябва да ползвате нов домейн за друга държава), това като че ли е по-добрия вариант. Имам предвид нещо такова:
   site.com – основна бг версия
   site.com/en – английска версия и т.н…
   Не забравяйте, ако го ползвате тoзи вариант, задължително да маркирате другоезичните версии с релация hreflang.

  • Може да използвате bg.domain.com ; en.domain.com варианта за домейн на чуждоезичната версия на сайта. В последно време тези сайтове се класират доста добре, тъй като когато основния сайта се класира добре в България, защо и en.domain.com версията да не се класира отлично

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *