Питай счетоводител #26

Последна за тази година, безплатна консултация със счетоводител. Възползвай се. Задай си въпросите, за да имаш време да обмислиш отговора и да започнеш новата година с максимална яснота относно задълженията и облекченията за теб и бизнеса ти.

Пиши на счетоводителя Стефка Василева в коментарите под този пост. Тя ще отговори на първите 10 до понеделник вечер (21.12.2020).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

17 comments to “Питай счетоводител #26”
 1. Здравейте,
  Имам по-особен въпрос. При попълване на документи за майчинство от приложение 1 към чл. 3, Ал. 2 и 3, в полето, в което се декларират обстоятелства за детето от точка 3 кои данни по точно се посочват от всички 12 точки и на приложение 2 и приложение 7 също ли се отбелязват. С бащата живеем на семейни начела, нямам прекъсване в осигуровките от години и детето се гледа от мен.
  Лек ден!

  • Здравейте,
   В Приложение 1 отбелязвате всички данни, които съответстват на истината – имената на детето, когато е родено детето, данните на родителите, че детето не е дадено за осиновяване – абсолютно всичко, което отговаря на истината.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте, работя на бензиностанцията, през свободното си време се занимавам с ръчно изработени неща(картички,покани,различни картонени и хартиени декорации),как мога да продавам нещата легално,фирма ли ми трябва, но желая да си работя и на бензиностанцията, на трудов договор?

  • Здравейте,
   Можете да упражнявате допълнителната си дейност, без да е необходимо да напускане настоящата си работа.
   Вариантите да упражнявате дейността легално са два – или да упражнявате дейност като управител на фирма, или да си направите регистрация в Регистър Булстат като свободно практикуващ.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Здравейте, предстои ми отваряне на онлайн магазин на платформата Етси. Как е най-добрия начин за легализация на продажбите? Благодаря и Весели празници!

  • Здравейте,
   Когато имате онлайн магазин в Етси можете да работите или като дейността е през дружество (да регистрирате фирма) или като си направите регистрация в Регистър Булстат.
   Независимо от това, задължително трябва да направите регистрация по ЗДДС, защото Етси са данъчно задължено лице в Ирландия и законът Ви задължава.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте,

  Благодаря за възможността за въпрос!

  Ще предлагам онлайн IT услуги през чуждестранна платформа (нямам други доходи). От калкулатора на сайта излиза, че е най-изгодно да регистрирам ЕООД.

  Въпросът ми е: как протича един мой месец/година след това, когато наема счетоводител – какво взаимодействие се случва и колко често, при ЕООД с онлайн бизнес и 1 собственик?

  Напр. счетоводният абонамент се определя от брой документи на месец, а при работата през онлайн платформа средно има 1 плащане на месец – нямам представа какъв абонамент да планирам, какво ще трябва да подавам към счетоводителя си, трябва ли да го упълномощя за достъп до банкови сметки и т.н. Въобще, пълен лаик съм по темата.

  Благодаря!

  • Здравейте,
   Да, изгодната форма да упражнявате дейността си е да го правите като регистрирате дружество.
   От това дали Вашите клиенти ще бъдат от ЕС, или от т.нар. трети страни зависи дали имате задължение да се регистрирате и по ЗДДС.
   Относно начина на работа със счетоводител – всеки колега си има начин на работа. Със сигурност, ако имате регистрация по ЗДДС, ще трябва да предавате документи поне веднъж месечно, защото имате задължение да подавате Справка декларация по ЗДДС. Също така ще трябва да бъдат декларирарни и осигурителните вноски, коите сте длъжен за внасяне в бюджета при действаща фирма.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

   • Благодаря за коментара Ви и също на Иванка Могилска за предоставената платформа.

    Ако позволите една препоръка от моята специалност: АБВ са несигурен имейл, имали са и пробиви в данните. Бих го сменил с Gmail + пренасочване от собствения Ви domain, за представителност. Напр. hello@accounting-sofia.com

    Запазвам си контактите Ви,
    Поздрави!

 5. Здравейте,
  Бих искал да ви попитам, при търгуване с акции на пазара, какво точно трябва да се декларира, т. к. всички придобити активи са реинвестирани?

  • Здравейте,
   При попълване на данъчната декларация трябва да декларирате получените приходи от търговията с акции.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 6. Здравейте,

  Благодаря за възможността!

  От 5 години работя във фирма на трудов договор на 4 часа, която е също и първата ми работа. Искам да започна и втора работа на трудов договор, но на 8 часа.

  Възможно ли е да започна втората работа на 8 часа без да ги уведомявам за първата работа на 4 часа?

  И в този случай, ако ми поискат от втората работа(на 8 часа) при постъпване трудова книжка, как трябва да процедирам? В момента все още нямам трудова книжка и не знам дали трябва да ми я издадат и попълнят от първата работа(на 4 часа).

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Основнаия работодател (първия, с който имате сключен трудов договор) трябва да попълни трудовата Ви книжка с условията на работа.
   Също така трябва да уведомите вторият работодател, че сключения с него трудов договор е втори.
   ко имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

   • Здравейте
    Искам да стартирам блог, от който да печеля чрез AdSense, афилиейт линкове и собствени дигитални продукти. Кой е най-добрият вариант за отчитане да доходите ми?

    • Здравейте, консултация със счетоводител ще има след 18. 01. 2021. Ако искате, ще преместя въпроса ви в нея и ще получите известие за отговор на мейла си.

     • Здравейте. Купих апартамент с жилищен кредит, който мисля да отдавам под наем. Знам, че се плаща данък на държавата 9% от стойността на наема. Ако наемът е 600лв, аз имам 400лв кредит за това жилище, чистия доход, който ще получа е 200лв. Данъкът, който ще плащам на 200лв ли ще е или на 600лв??
      Благодаря за информацията, предварително! Хубав ден!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *