Как се определя срок за приключване на поръчка

Умението да определя реални срокове за изпълнение на поръчките си е критично за съществуването на всеки фрийлансър. От това зависи качеството на работата му, начинът, по който се чувства и до известна степен цената, която ще определи за съответната поръчка. Ако си начинаещ фрийлансър, може би срещаш известни затруднения и често предлагаш твърде кратки срокове или губиш потенциални клиенти, защото им се струваш много бавен. Не се тревожи. И това, като почти всяко друго нещо на този свят, се учи.

Знам, както и ти, че сроковете зависят от самата работа – специфика, обем, сложност – но има общи положения, които ще ти помогнат.

Засичай за колко време правиш една поръчка. Направи си таблица и записвай какъв тип е поръчката, колко е сложна, колко време ти е отнело да я завършиш. Бъди искрен и добросъвестен и не лъжи себе си – не включвай времето, в което висиш във Фейсбук, пиеш кафе или говориш с приятел по телефона. Така съвсем скоро ще можеш с един поглед да определиш кой тип поръчка колко време ти отнема.

Оставяй си до един ден време за непредвидени обстоятелства. Особено ако си взел твърде много поръчки. Не запълвай времето до последната секунда. Много е вероятно някой клиент да поиска корекции (дори да са дребни, ще ти объркат плана). Може да ти падне кръвното или да се наложи да спасиш съседската котка от дървото отсреща.

Трудно ти е да отвоюваш от клиентите си време за непредвидени обстоятелства? Не ти вярвам. В повечето случаи е достатъчно да обясниш, че си слагаш един ден екстра, който най-вероятно няма да използваш. Добави, че правиш това само и единствено, за да гарантираш качеството на работата си и защото искаш да си максимално честен. Цениш времето на другите и искаш те да планират нещата си спокойно. Ако това не проработи, значи поръчката наистина е спешна. Тогава трябва да измислиш нещо друго.

Kak_se_opredelq_kraen_srokПодреждай задачите по приоритет. Първо, разбира се, според срока, в който трябва да се свършат. Някои от тях вероятно трябва да работиш успоредно. Започни от най-сложната задача, докато още не си уморен и ти е бистра главата. Помисли с кои клиенти нямаш фиксиран ден (евентуално час), а уговорката ви е “до края на седмицата”. Ако имаш по-спешни задачи, сложи ги преди техните.

Понякога искаш да “зарибиш” нов клиент, помисли за кой от редовните ти клиенти един ден забавяне не е критичен. Не забравяй да попиташ/помолиш да предадеш поръчката си с малко забавяне.

Преценявай добре сложността на работата преди да определяш срок. Най-често срещаната грешка е да прегледаш новия проект отгоре-отгоре и да кажеш за колко време ще го направиш. След това, като задълбаеш, се оказва, че нещата съвсем не са толкова прости. Отделяй достатъчно време, за предварителен оглед на поръчката, за да не си гризеш ноктите пред компютъра няколко денонощия подред.

Лесните поръчки понякога отнемат повече време, не забравяй да помислиш и за това. Какво имам предвид ли? Всички онези пипкави, технически задачи, които понякога ти се налага да изпълняваш. Често пъти, особено ако са големи по обем, те отнемат повече време от някоя по-сложна задача. Фактът, че работата е скучна и едноообразна забавя нещата допълнително.

Колкото повече опит трупаш, толкова по-лесно ще ти бъде да си определяш сроковете. Ще се осмелиш да взимаш предвид и това колко си уморен, какви планове за уикенда имаш (да, все някога ще ти се наложи да си починеш малко повече от осем-часа-сън), колко време ти трябва за страничните ти проекти и подобни. Дотогава пробвай да прилагаш съветите, които ти предложих по-горе. Ще ти спестят доста горчивини и несполуки. Разбира се, когато станеш твърде самоуверен, отново ще ти се случва да даваш много кратки или много дълги срокове. Но на втория – третия път ще си вземеш поука, ще си препрочетеш статията и всичко ще се оправи.

Успешна седмица от мен. 🙂

One comment to “Как се определя срок за приключване на поръчка”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *