Питай счетоводител #62

Не отлагай счетоводните въпроси за друг път, само защото не си сигурен как и на кого точно да ги зададеш.

Възползвай се от безплатната онлайн консултация със счетоводител.

Питай счетоводителя Стефка Василева. Напиши въпросите си в коментар под този пост. Тя ще отговори на първите 10 човека до петък (23. 02. 2024). 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

10 comments to “Питай счетоводител #62”
 1. Здравейте и благодаря за възможността да задаваме въпроси! Искам да попитам относно Декларация 1 – как се попълват клетки 14 и 15, когато през месеца имаме дни с прекъснато осигуряване – например, ако прекъснем дейност на 9.02. и възобновим дейността на 9.03. Необходимо ли е нещо друго също да се отбележи по-различно (разбира се, освен намалените дни в осигуряване)? Благодаря за вниманието!

  • Здравейте,
   Ако зе месец февруари имате прекъсване, то в Декларация 1 трябва да попълните това – да отбележите, че няма пълен месец в осигуряване. Декларация 1 се подава месец за месец, съответно трябва да отбележите във февруари само прекасването на дейността, а когато подавате Декларация 1 за март – там отбелязвате възобновяването.
   Поздрави,
   Стефка

 2. Здравейте,
  Работя на свободна практика, но все още не съм се регистрирала като сол. Имам въпрос относно осчетоводяването на рекламите, които ще пуска през мета. Въпросът ми след като мета издава фактура с чии данни трябва да е тя с моите или с тези на клиентите?

  Отделно имам и въпрос относно доходите, които ще декларирам – трябва ли прилагам фактури, които съм издала, а ако не съм издала, но съм взела пари, как да декларирам ?

  • Здравейте,
   Ако рекламите са си за Вас и се плащат от Ваша сметка, то трябва да имате регистация по ЗДДС и да отчитате тези фактури.
   Относно декларирането на доходите – при подававане на годишна данъчна декларация не прилагате издадени от Вас фактури, приходни ордери и т.н. Но трябва да отчитате всички приходи, които получавате – и в брой, и по банка, за да може всичко да бъде наред.
   Поздрави,
   Стефка

 3. Здравейте!
  Благодаря за предоставената възможност!

  Преди 6 месеца се сертифицирах за 2 международни техники. Сертификатите ми са на английски и са с ценз ‘Practitioner’ (Практикуващ съответната техника).

  В същото време съм наета с трудов договор на 8 часа.

  Въпросът ми е: какви са вариантите да озаконя новата ми дейност?

  • Здравейте,
   Можете да работите едновременно като свободна професия, и по трудовото правоотношение.
   За да работите като свободна професия, трябва да имате регистрация в Регистър Булстат и да подадете в НАП декларация за стартиране на дейност.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Здравейте,
  Задължително ли е да имам фирма ,за да продавам дигитални продукти в Еtsy ?
  Как се осчетоводяват продажбите в Etsy?Какви документи трябва да предоставя на счетоводителя, ако фирмата е ООД . Благодаря

  • Здравейте,
   При продажби в Еtsy на дигитални продукти трябва да регистрирате фирма, или, ако дейността го позволява, да упражнявате дейност като свободна професия. Във всички случаи трябва да имате регистрация по ЗДДС.
   Относно справките, които давате на счетоводителя – всеки един счетоводител си има определени изисквания за тези справки. Затова аз не мога да кажа какво би могъл да изиска Вашият счетоводител, или някой друго колега.
   Поздрави,
   Стефка

 5. Здравейте,

  Извършвам услуга, но засега доходът ми не позволява да се регистрирам като самоосигуряващо се лице. Може ли да подавам данъчна декларация и да си плащам само данъците върху получените суми, без да се регистрирам? Ако може, коя декларация трябва да попълня и какво доказателство за доходите трябва да представя?

  • Здравейте,
   Можете да подадете годишна данъчна декларация, да.
   Попълвате приложение 3 и отбелязвате дохода в графата 4други доходи”.
   Не прикачвате никакви документи като доказателство за този доход.
   Поздрави,
   Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *