Бележки на стената #21: фрийланс, работа с медии и блогъри, копирайтинг предизвикателство

В рубриката „Бележки на стената“ споделям с теб линкове към полезни материали на други експерти, отзиви за професионална литература и покани за събития, на които си заслужава да обърнеш специално внимание. Бях я поставила на пауза известно време и искам да я възобновя.

Днес всички бележки са свързани с развиването на важни фрийланс и копирайтинг умения. Прегледай ги, сподели ги с приятели и колеги фрийлансъри – сигурна съм, че ще си намерят нещо полезно в тях. Приятно четене!

***

В края на миналата година в България пристигна Роберт Влах – бизнес консултант, който работи с фрийлансъри и прави фрийланс обучения. Несъмнено професионалист с много опит, основал и една от най-големите фрийланс общности в Европа, той беше в София, за да представи книгата си „Пътят на фрилансъра – най-добрите бизнес практики, инструменти и стратегии за фрилансъри“, която издателство Locus издаде през 2022 година.

Прочетох книгата и ако се чудите дали да ѝ отделите време, може би моите впечатления за нея ще ви помогнат да вземете решение.

 

Какво ми хареса в „Пътят на фрийлансъра“

Най-много ми хареса това, че авторът обръща специално, и обстойно, внимание на професионалната етика, морала, коректността. Подчертава, че те са в основата на стабилната свободна практика. Това е и моето верую. Прилагам го в собствената си работа. Не спирам да го пиша и повтарям през годините в блога и по време на фрийланс консултации.

Роберт Влах обяснява простичко и ясно какви са ползите на фрийлансъра от това да спазва професионална етика и да работи за изграждане на добро име, което е различно от личен бранд.

В книгата има и много полезна информация за това защо фрийлансърът трябва да гледа на свободната си практика като на бизнес; за ценообразуването – посочени са различни варианти; за грижата за клиентите и изграждането на клиентела (тази част е особено силна).

 

Какво не ми хареса

1. Бъбривостта

Роберт Влах се е опитал да засегне всички аспекти от живота на фрийлансъра и това е довело до някои доста повърхностно разгледани теми. Например частта, в която обяснява спецификите на създаване на съдържание. Други са ненужно разтегнати – частта с биоритмите, обясненията за Google Workspace, etc. Трети са малко или много остарели – тези, които касаят употребата на сайтове и приложения или пък подробните описания на социални мрежи. (Това е недостатъкът на хартиените книги, в които се пише за бързоразвиващите се технологии и интернет.) „Пътят на фрийлансъра“ е 560 страници. Ценна и полезна информация в нея безспорно има. Просто може да се събере в половината на този обем.

 

2. Неяснотата към кого е насочена книгата

От заглавието става ясно, че е за фрийлансъри. И да, фрийлансърите имат какво да научат от нея. В отзивите, публикувани в самата книга, се набляга на това, че тя е подходяща и за начинаещи, и за напреднали. Според мен това не е съвсем така. По-голямата част от написаното е полезно за начинаещи и дори за хора, които все още само обмислят да излязат на свободна практика. Ако тези неща не са известни на напредналите фрийлансъри, и не се прилагат от тях, то те най-вероятно не са никак напреднали, а по-скоро са хора, които години наред се измъчват, опитвайки се да работят на свободна практика.

Имаше объркващи места. Плавно и приятно върви текст, насочен към начинаещи колеги и изведнъж попадам на подробно разписана тема за управление и анализ на процеси. Нещо, което би свършило повече работа на предприемач или на наистина напреднал фрийлансър, който иска да работи в екип с други фрийлансъри или да премине към собствен бизнес и създаване на фирма със служители. (Все едно веднага след А, Б да кажеш Щ.)  Част от информацията е прекалено елементарна – например каква е разликата между фейсбук група и фейсбук страница; някои съвети пък не са приложими от начинаещи, най-вече защото те не разполагат с необходимия материален ресурс, но пък са смесени с такива, които са тъкмо за сега започващи фрийлансъри.

Разбирам, че авторът е искал да сподели всичко, което знае, но може би е трябвало да направи две книги, насочени към различна аудитория.

 

3. Някои преводачески решения

Текстът като цяло върви плавно, леко и се чете бързо. За мен обаче беше странно да чета за „професионални ИТ“ и „лични ИТ“ – разбирай телефон и компютър; за „обратна информация“, която би трябвало да е „обратна връзка“; за „писането за мрежата“ вместо за „писането за уеб“. Оставам с впечатление, че преводачът е далеч от професионалния жаргон, който използват фрийлансърите и предприемачите. Има и озадачаващи обяснения като това за дългите текстове в главата „Специфики за писането за мрежата“:  „От друга страна, по-дългите текстове, известни като longreads (дълги четива), също са живи и здрави.“  В смисъл?

Да си купиш ли книгата или не

Да, няма лошо да прочетеш как човек с толкова опит е формулирал основни положения в свободната практика и да се пробваш да ги приложиш. Просто не мисли, че с тази книга се изчерпва всичко и продължавай да търсиш информация за решение на конкретни фрийланс проблеми, с които се сблъскваш.

„Пътят на фрилансъра“ ще ти е интересна и полезна, ако сега започваш или ако отдавна се мъчиш да работиш като фрийлансър, но не си доволен от резултата. Ако си напреднал, по-голямата част от книгата няма да е новост за теб.

***

Научи как да работиш с медии, блогъри и инфлуенсъри – статията на Александра Джандева ти дава подробни идеи и насоки как да влезеш в полезрението на професионалисти, които могат да помогнат за популяризирането на дейността ти.

***

Включи се в копирайтинг предизвикателството, което направих в Инстаграм – „Копирайтинг по картина“. С него откриваш и упражняваш едно ново копирайтинг умение на седмица. При това без да отделяш повече от десетина минути. Ето какви са условията:

  1. Всеки вторник и четвъртък в 11 часа пускам нов пост – снимка с указания какво, свързано с нея, трябва да напишеш.
  2. Правиш упражнението в коментарите под поста – не би трябвало да ти отнеме повече от 10 минути – и после обсъждаме написаното.

Упражненията са леки, приятни, подходящи за начинаещи и за малко по-напреднали пишещи текстове за уеб.

Най-хубавото е, че виждаш каква е посоката на мислене на другите участници, вдъхновяваш се от тях, откриваш своите слаби места и можеш да работиш по тях. 

Предизвикателството започна преди 2 седмици, но можеш да се върнеш и да направиш упражненията назад, ако искаш. Докога ще продължи? Не знам. Пуснах го като на шега и за да се забавляваме, докато упражняваме някои прости копирайтинг трикове.

***

Възползвай се от безплатната копирайтинг консултация за фрийлансъри за месеца. Цъкни на линка, остави въпросите си в коментар, ще отговоря на първите 5 до сряда (14.02).

***

Приложи съвета на Роберт Влах, който в книгата си „Пътят на фрийлансъра“ казва:

„Един важен начин да докажете, че сте стабилен играч, е да умеете да изразявате отлично вашите професионални мнения. Независимо дали пишете текстове за вашия уебсайт или имейли до клиенти, или представяте предложение за някакво решение на среща с клиенти, вие разчитате на вашите умения да пишете и говорите. Ето защо е съвсем логично да ги развивате.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *