Какво НЕ ти казват блоговете за онлайн маркетинг и привличане на клиенти

Следиш няколко блога за социални медии и общуване с клиенти, четеш редовно статии на тема “фрийланс и как да привлечем клиенти”, запазил си поне една статия за това как се прави презентация и често си припомняш как се пише оферта и какво не бива да забравяш, когато пишеш оферта. Освен това четеш редовно професионална литература, използваш всеки случй да научиш нещо ново, въобще… може да се каже, че ти си образец за подготвен фрийлансър.

Получаваш ли обаче резултатите, които очакваш? Замислял ли си се какви резултати очакваш всъщност? Усещаш ли се комфортно, когато общуваш с клиенти, колеги, партньори или нещо не ти се струва съвсем наред? Следваш ли стриктно всички съвети, които прочиташ? Да? А знаеш ли, че всъщност не бива да го правиш.

Блоговете и сайтовете за онлайн маркетинг и общуване с клиенти, ти очертават общите положения. Понякога се разглеждат и частни случаи, но те пак подсказват възможни решения и те насочват към тип поведение, а не дават готови отговори. Продуктите/улугите, които се предлагат са различни, клиентите и тяхното позициониране на пазара, текущо финансово състояние, планове и характери са различни, затова и няма как да получиш точни рецепти.

Подбирай техниките за комуникация, които използваш, спрямо конкретния клиент. Преценявай сам поведението, тона, с който ти говори. Научи се да откриваш поне част от характера му между редовете на имейлите, които ти праща и след това избирай начина, по който ще общуваш с него.

Хората, които дават съвети в своите блогове или пишат статии по професионални теми, изхождат от личния си опит (не само, но доста често основно от него). Това не е лошо, дори напротив. Освен изведените наготово общи принципи, получаваш и по-специфична информация. Понякога практиците могат да са по-полезни от теоретиците. Особено ако умеят и да обясняват. Проблемът е, че ти и експертът, който те съветва в съответната статия, най-вероятно сте коренно различни по характер. Може би това, което той препоръчва да се направи е най-доброто като подход. Но ако този подход не съответства на твоите разбирания, поглед към света, характер и начин на действие, то вероятността да не ти се получи е голяма.

Какво НЕ ти казват блоговете

Не следвай съветите сляпо, а ги модифицирай така, че да запазваш основната им сила, но и да се чувстваш комфортно, докато ги изпълняваш. Ако не си уверен в това, което правиш и усещаш вътрешна съпротива, по-добре спри и избери друг подход. (Разбира се, не пропускай да анализираш собственото си състояние, за да разбереш къде всъщност е проблемът и можеш ли да промениш себе си или да развиеш някоя свое ново умение.)

Често статиите за онлайн маркетинг ти предлагат нови трикове и инструменти за привличане на хиляди последователи, посетители, фенове, клиенти. И най-вероятно не те лъжат. Въпросът е колко тясна е твоята ниша. Ако темите, по които пишеш не предизвикват масов интерес, а са по-специализирани, логично е да нямаш хиляди нови посетители на сайта.

Гледай реалистично на нещата. Не спирай да изследваш и опознаваш собствената си ниша. Не преставай да търсиш начини за разширяването й, но помни, че това не значи просто да използваш сляпо всички трикове и инструменти за привличане на потребители/клиенти. Измисли как можеш да изкушиш повече хора да научат нещо за твоята сфера/продукт/услуга. Наблегни на съдържанието като начало.

В сайтовете за онлайн маркетинг и общуване с клиенти рядко се говори за това след колко време виждаш ефекта от усилията си. Създаването на добър блог/сайт, с интересно съдържание, постоянни читатели/фенове/клиенти и регулярно привличане на нови посещения става бавно и е постоянен процес.

Започни да действаш веднага. Не чакай да изпипаш всичко по сайта до последния детайл и да го пуснеш след това. Тествай в движение. Ако предлагаш качествено съдържание, първите потребители ще ти простят дребните несъвършенства и ще се върнат отново. Изпробването на различни инструменти и техники за онлайн маркетинг също отнема време. Тествай смело. Експериментирай. Анализирай резултатите и пробвай нещо ново. Всичко това отнема време, но ти помага да вървиш непрекъснато напред.

Принципите и общите положения са сухи и лишени от живот. Ако ги спазваш без да влагаш сърце и фантазия, по-добре зарежи тая работа. Ще ти дам един прост пример. Прочел си, че когато публикуваш линк в някоя социална мрежа, вероятността потребителите да кликнат на него е много по-голяма, ако е придужен с кратък текст, който им подсказва какво е съдържанието му. Никой обаче не може да ти каже какъв да е тонът на този текст, как да се обръщаш към аудиторията си, какво точно да й разкажеш.

Изпълни сухите правила, техники, принципи със силата на твоите послания. Какво имам предвид? Например това, че всички – от производителите на прах за пране, през производителите на чипсове, та чак до онлайн магазините за стоки втора употреба – всички наричат посетителите на фен страниците си “приятели”.

“Здравейте, приятели! Усмихнат понеделник!”
“Честит трети март, приятели!”

Повярвай ми, ако ще пишеш подобни приятелски съобщения, по-добре не пиши нищо.

Отпусни фантазията си. Наблюдавай поведението на своята аудитория. Анализирай го. Постави се на тяхно място и намери верния тон, с който да им говориш. Кажи им само това, което наистина ти е важно да им кажеш. Имаш възможност да си наистина уникален в общуването си с околните – партньори, клиенти, обикновени любопитковци. Използвай я. От това можеш само да спечелиш.

Приключвам за днес. Не спирай да четеш статии за онлайн маркетинг, професионална литература, художествена литература. Всичко, което научаваш ти е от полза. Стига, разбира се, да си оставиш време и да помислиш.

Хубава седмица. 🙂

One comment to “Какво НЕ ти казват блоговете за онлайн маркетинг и привличане на клиенти”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *