Питай копирайтър #33

Кога посетителите на сайта ти кликат повече на линковете, които си заложил? Когато имат достатъчно ясна информация къде ще ги отведе конкретният линк и какво ще намерят като отидат на това място.

Например

Провери тук дали текстовете на сайта ти са ефективни.

Ще има много по-малко кликове от: 

Провери дали съдържанието на сайта ти е ефективно. Направи тест, с 5 кратки въпроса.

Знам, че на повечето сайтове обикновено пише „кликнете тук“/„прочете тук“  (и често дори не са активни линкове, а връзката е оставена след фразата), но това не значи, че тази практика работи.

Опитай вместо това да превръщаш конкретни, достатъчно информативни думи, фрази и изречения в линкове. Сигурна съм, че бързо ще видиш положителна промяна в поведението на посетителите на сайта ти.

Възползвай се от безплатна копирайтинг консултация с мен. Провери дали се справяш добре с формулировката на фрази и изречения за линкове или ми задай въпросите, свързани с копирайтинг за уеб, които те вълнуват. 

Остави линк към сайта/фейсбук страницата си в коментарите и ми задай въпросите  си. Ще отговоря на първите 5 до 15. 02. 2023.

копирайтинг курс, копирайтинг обучение, Иванка Могилска===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

2 comments to “Питай копирайтър #33”
 1. Здравейте, благодаря за тази възможност. Определено има какво да променям и накъде да се развивам по отношение на визия и съдържание в сайта. Следвам вашите съвети и малко по-малко подобрявам и конкретизирам блог постовете. Сърдечно благодаря за напътствията. Изключително ценни са.
  Ще се радвам на ваша обратна връзка, при възможност за такава, разбира се.

  Поздрави, Таня

  • Здравейте, Таня. Пишете леко, стилът ви е много приятен, което е чудесно начало. Разгледах блога, прочетох доста статии и ето на какво мисля, че можете да обърнете внимание:

   1. Изпускате възможности да ни кажете с какво вашият блог се отличава от другите. Много майки имат блогове – защо да се спра точно на вашия?

   #ПриключениетоДаБъдешМайка не е лошо име, но е много общо. Вече сте започнала с него, но мисля, че спокойно можете да добавите едно уточняващо, кратко изречение, което да подсказва върху коя част от приключението сте се фокусирала вие. В текста “за мен” казвате:

   “Моята кауза е създаването на авторски продукти, подпомагащи развитието на децата и техните умения, за да пораснат щастливи, самостоятелни и уверени в себe си човеци.”

   Ето това трябва да се разбира от всеки, който попада на сайта ви за пръв път. Подобно обяснение, но доста по-кратко формулирано, трябва да стои в хедъра ви. Важно е да кажете, че сте слухово-речеви терапевт и създавате игри, книги, упражнения за развиване на еди какво си при децата.

   2. Не е много ясно разделението на категории. Имате таб “полезно за родители” и таб “безплатни ресурси”. Бих ви препоръчала да помислите за преименуване на втория таб. “Развиващи игри” или нещо в тази посока мисля, че ще е по-удачно. Нека посетителите знаят какво точно ще намерят, ако цъкнат на този таб.

   3. Няма нужда да подравнявате текстовете и от двете страни. Лявото подравняване на текста улеснява сканирането му от посетителя.

   4. Липсват ви подзаглавия и това отказва вероятно част от хората да пребягат статията, която са отвори ли. Не могат лесно да разберат има ли в нея това, което им трябва. В тази статия например https://motheradventureblog.com/?p=2555 всяка игра би могла да си има име и подзаглавията да бъдат:

   Игра #1: име

   Игра #2: име

   Чудесно би било да имате и допълнителна информация за игрите – какви умения развиват, за деца на каква възраст са подходящи.

   5. Линковете и призивите ви за действие не се виждат. Ето тук например https://motheradventureblog.com/?p=1966

   текстът, който е активен линк “дихателни предизвикателства” е изписан с много дребни букви, почти незабележим е. Надписът изглежда като грешка в оформлението на статията, а не като линк, на който трябва да се кликне.

   Когато имате файлове за сваляне – направете текста/линк видим, достатъчно голям и в ярък цвят. Отгоре напишете призив за действие: “Свалете играта и се забавлявайте с вашето дете” например. Просто кажете на хората какво искате да направят. След това дайте текста/активен линк и задължително напишете в скоби какъв е файлът pdf, doc.

   Същият проблем виждам и при линковете за поръчка на картите и книгата ви. Текстът е много малък и твърде надолу, човек може изобщо да не го забележи и да го загледа. Или направете буквите по-големи или още по-добре, направете си бутон “купете/поръчайте”.

   6. Самите описания на картите и развиващата книга могат да се подобрят.

   На първо място, като посетител, искам да знам за какво помага тази игра на детето ми. И ще търся тази информация в първото изречение след името на картите.

   След това е хубаво да видя няколко булета с изведени 3 до 5 ползи от играта.

   После ще искам да видя указания как се играе. Може да не са супер подробни, но като родител ще искам да знам ще мога ли да се справя и да увлека детето си в нея, колко предварителна подготовка ще ми трябва.

   И разбира се, ще искам да видя самите карти. Не всички, но няколко. Важно ми е как изглеждат. От снимките ви това не става достатъчно ясно. Не мога да ги увелича.

   Това, че са подходящи за деца с дислексия е важно, но е сбутано на финала.

   Не се вижда бутон за поръчка.

   Според мен е важно да си направите допълнителна страница или страници към блога, в които да представяте авторските си продукти с хубави снимки и продуктово описание. И когато имате статия на подходяща тема, просто давате линк към съответния продукт с неговото добре направено продуктово описание. Така, както са в момента – с недобре подредени текстове тип статия – губите интереса на хората.

   Сайтът ви има хубав замисъл, но ще ви е полезно да го подредите, да пробвате да си направите бутони, използвайки HTML, да почетете за структуриране и форматиране на текст в уеб и за писане на продуктови описания.

   Ако решите, че ви е необходими кратък, фокусиран копирайтинг курс, който набляга именно на тези теми, мога да ви помогна.

   Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *