9 фрийланс улуги, от които се нуждаят собствениците на Etsy магазини

Въпросът „Къде да намеря клиенти?“ днес има конкретен отговор: „В Etsy.“

Антония – спецът, който помага на хиляди български творци да отворят свой онлайн магазин в платформата – ти подсказва от какви фрийланс услуги имат нужда и как да им ги предложиш. Чети и се подготви да намериш новите си клиенти.

===

Etsy.com е платформа за продажба на ръчно направени продукти и изкуство, материали за изработката им, винтидж стоки и дигитални продукти. Все повече българи отварят своя магазин в нея, за да споделят неповторими продукти със света. Към момента в платформата има 8000 български магазина! И много от тях имат нужда от помощ.

Кое е най-голямото предизвикателство на творческия бизнес? Собствениците на Etsy магазини споделят, че това е чувството, че трябва да правят всичко сами.

Те трябва да бъдат творци, фотографи, преводачи, копирайтъри, специалисти по социални медии и оптимизация; да намират време да създават артикули, да пишат текстове и статии, да планират и правят промоции, да изграждат бранд идентичност, да актуализират и качват продукти, да отговарят на съобщения от клиенти и да изпращат поръчки.

Затова често се обръщат към мен със зов за помощ не само по теми, свързани с по-ефективното използване на платформата, но и с въпроси по ежедневните ангажименти по поддръжката на един творчески бизнес.

А аз се обръщам към вас, фрийлансърите!

Вижте кои 9 услуги можете да предложите на българските творци, за да им помогнете да имат повече време за творческата част на бизнеса си.

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, продуктова фотография

1. Заснемане на продуктови снимки и видеа

Ако сте фотограф, собствениците на магазини в Etsy имат крещяща нужда от вас! Продуктовата фотография има своите специфики и творците невинаги успяват да направят кадри, които продават. Помогнете на техния бизнес като им предложите професионални снимки на предмети, облекла и бижута. Обработката на вече готови кадри също може да им бъде много полезна.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: създайте конкретни пакети за снимки + видео на 10, 20 или 50 продукта и дайте точни срокове за изпълнение на поръчката.

Про идея: разгледайте в какъв стил са снимките на продукти в платформата, подобни на тези на новия ви клиент, за да му дадете още по-добри кадри!

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, счетоводител, счетоводни услуги

2. Счетоводство и правни съвети

Собствениците на Etsy магазини имат нужда от първоначална консултация как да организират бизнеса си и от водене на счетоводство на месечна база.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: покажете им, че знаете какви са спецификите на онлайн магазините, как се осчетоводяват продажби на дигитални продукти, посочете им къде да намерят информацията, която им е необходима.

Про идея: Покажете, че ги разбирате – повечето творци започват своя бизнес с малък бюджет и ако им подскажете как да спестят пари, ще ползват услугите ви вечно.

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, графичен дизайн

3. Графичен дизайн

Можете да се насочите към два типа клиенти:

  • създатели на дигитални продукти, които имат нужда от помощ за дизайна на нови продукти;
  • творци, които нямат представа от дизайн и имат нужда от брандиране и създаване на идентичност.

Можете да създадете цялостна визия за магазин, пакет от дизайни за визуализации (тип текстов Instagram пост) или рекламни банери за промоции.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: предложете им готови пакети за брандиране, включващи лого / аватар, банер или cover photo и няколко визуализации на информация с текст.

Про идея: споделете ваши предишни проекти, за да могат творците да усетят стила ви на работа или създайте примерна визия за магазин, с която да покажете какво предлагате.

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, събиране и обработка на данни

4. Събиране и обработка на данни

Проучването на пазара и конкуренцията са основа на всеки устойчив бизнес и магазините в Etsy не са по-различни. Те често имат нужда от информация какво се търси на пазара, какво се продава, кои са топ магазините в тяхната ниша и какво ли още не!

Ако имате набито око за детайла и обичате да правите списъци и таблици, можете да сте им много полезни.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: открийте и споделете интересни трендове в платформата, за да привлечете вниманието на собствениците на магазини там. Дайте им необходимата им информация и те ще ви потърсят за още.

Про идея: разгледайте и използвайте инструменти за проучване в Etsy като Koalanda, Marmalead, eRank. Те много ще улеснят процеса на събиране на информация и са познати на Etsy търговците.

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, seo

5. Оптимизация

Имате опит в оптимизацията на онлайн магазини? Знаете как да правите проучване за ключови думи и изрази? Можете да ги вложите в текстове, заглавия и тагове, без те да звучат роботизирано?

Тогава сте безценни за всеки собственик на магазин в Etsy!

Предложете да оптимизирате текстове, заглавия и описания или пък им помогнете да разберат оптимизацията с няколко онлайн урока.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: обяснете им какво правите на разбираем език. Когато ползвате думи и фрази като „CPC” и „цена за клик“, уверете се, че разбират какво им говорите.

Про идея: разгледайте Etsy наръчника за оптимизация. Всяка платформа е различна и е добре да знаете специфичното в нея, преди да захванете първия проект.

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, email маркетинг

6. Email маркетинг

Все повече Etsy търговци се насочват към този тип маркетинг, за да накарат хората да се върнат в магазина им. Ако имате опит в писането на убедителни търговски мейли, това е вашият шанс да помогнете на творците да създадат лоялна база от клиенти и да разраснат бизнеса си.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: покажете им колко е важен email маркетингът и как той може да помогне на бизнеса им да расте.

Про идея: прегледайте календара на празници и събития в електронната търговия и съставете план за комуникация с клиентите на клиетните ви чрез email.

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, копирайтинг

7. Копирайтинг

Въпреки възхода на видео съдържанието, текстовете все още са основна част от онлайн магазините: описания, заглавия, политики, about секция. Всички тези елементи трябва да присъстват в успешния Etsy магазин.

Необходими са още шаблони за съобщения до клиенти, текстове на известия за изпратена и доставена пратка и какво ли още не.

Ако можете да пишете добре, убедително и увлекателно на английски език, има какво да предложите на собствениците на Etsy магазини.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: напишете примерен текст за about секцията на произволно избран Etsy магазин. Оформете личната история на твореца в не повече от 300 думи и я споделете с потенциалните си клиенти, за да усетят стила ви.

Про идея: Много творци умеят да пишат добре на български, но не се чувстват сигурни да създават съдържание на английски. Предложете им редакторска услуга и ги накарайте да се чувстват спокойни, че казват точно това, което искат.

 

качване на продукти, поддръжка на онлайн магазин, Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги

8. Качване на продукти и поддръжка на магазин

Много Etsy предприемачи споделят, че имат стотици готови продукти и снимки, но нямат време да актуализират магазините си. Ще им бъдете много полезни, ако можете да ги отмените и да качвате продуктите, да пускате промоции и намаления и да обновявате информацията, когато е необходимо.

Предишен опит в Etsy е плюс, но не е задължителен. За да сте по-спокойни, създайте си акаунт в платформата и тествайте всичко предварително.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: Уверете ги, че могат да ви се доверят, като им споделите мнения и коментари от други ваши клиенти. Да допуснеш някой в магазина си не е шега работа, спечелете доверието на творците!

Про идея: Разучете как работи инструментът за оптимизация на онлайн бизнеса Vela, за да можете да работите по магазините на клиентите си без да се налага да влизате всеки път в акаунтите им с мейл и парола.

 

Etsy магазини, фрийлансър, свободна практика, фрийланс услуги, реклама в социалните мрежи

9. Поддръжка и реклама в социалните мрежи

Много от творците с магазини в Etsy имат профили в социалните мрежи. Други само рекламират в тях. Те често имат негативен опит и вече са загубили пари и време в безплодни кампании. Ако имате опит с реклами, поддръжка и развитие на профили в Instagram, Pinteret, Tiktok или Facebook, можете да сте много полезни на българските творци.

Те имат нужда от поддръжка на профили и рекламни кампании. Най-често сами създават съдържанието за тях, но ще се радват на насоки какво да бъде то, така че можете да им помогнете и със стратегически план.

Как да спечелите клиенти с Etsy магазини: покажете им успешни акаунти, с които работите.

Про идея: разучете Pinterest и как да го използвате, за да помогнете на творческите бизнеси да достигнат до повече хора. Това е социалната мрежа с най-добри резултати за Etsy.

Има ли с какво да помогнете на българските творци в Etsy?

Каня ви да представите себе си и услугите си в групата Etsy Суперзвезди, където ви очакват повече от 1000 собственици на магазини в Etsy. А ако искате да разберете повече за това какво е необходимо, за да се създаде един успешен магазин в Etsy, запишете се за 12 стъпки към успешен магазин в Etsy.

===

Антония е консултант и дизайнер, който помага на творците да сбъднат мечтата си и да отворят успешен магазин в Etsy. Има повече от 8 години опит и 3 успешни магазина зад гърба си. Тя е на  разположение за въпроси на tonka@shehustlin.com и www.shehustlin.com

Ако искате да разберете как да увеличите продажбите си, свалете този PDF с упражнение за самоанализ  и го направете. Това ще ви помогне да разберете на какво ниво се намирате и как да продължите. Подходящо е и за хора, които сега започват, и за хора, които имат Etsy магазин от известно време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *