Теория и практика на работата по време на пътуване

На теория едно от най-хубавите предимства на това да си фрийлансър е, че можеш да работиш, когато и откъде си пожелаеш.

На практика е още по-хубаво. Съществуват обаче някои тънкости и неудобства, които ти препоръчвам да имаш предвид. Особено ако за пръв път се отправяш на пътешествие, по време на което ще трябва да работиш.

На теория можеш да се излежаваш на плажа с лаптоп в скута и мохито в ръка и работата да върви като песен. Виждал си много такива снимки и си въздишал завистливо, нали?

На практика всичко, което ще постигнеш е да напълниш лаптопа с пясък, а ако си по-сръчен ще успееш да го залееш и с мохито. Жега е, морето е срещу теб, наистина ли вярваш, че можеш да се концентрираш и да работиш? По-добре остани в хотела или седни в някое кафене, свърши си каквото имаш и се забавлявай след това.

На теория можеш да работиш, по което време си пожелаеш. В общи линии си го представяш като допълнителни 3-4 часа към обичайните 24, които се появяват и изчезват, когато ти е удобно.

На практика нямаш способността да събираш и разтягаш времето. Затова използвай прохладните сутрини или горещите часове между 13 и 17 часа, за да свършиш каквото трябва. Ако не се изкушаваш от вечерно пийване с приятели, можеш да работиш и нощем. Ти избираш.
Най-добре е да си вършиш работата по едно и също време всеки ден – помага за дисциплината и концентрацията и приключваш по-бързо.

На теория навсякъде има Интернет.
На практика, докато не ти е необходим, наистина го има навсякъде. Потрябва ли ти, изчезва като с магическа пръчка. Провери цените на мобилния Интернет в страната, в която отиваш. Друг вариант е да си подготвиш всички материали предварително и спокойно да си работиш във влака или от някое бунгало в средата на нищото. Все ще намериш кафене с Wi-Fi, където да поседнеш за час и да си прегледаш пощата.

На теория можеш да си цъкаш на лаптопа откъдето намериш за добре.
На практика след втория час ти трябва ток. В автобуса или колата ще ти е малко трудно да си го набавиш, затова проверявай предварително заредена ли ти е батерията. Превърни си го в навик.

На теория и на практика ти може би имаш по-добра идея за това как се работи по време на пътуване. (За мен експериментите в тази посока едва сега започнаха.) Ще се радвам да я споделиш.

========================

Прочети още:
Теория и практика на работата от вкъщи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *