Защо близките ти се отнасят с пренебрежение към твоята фрийланс работа

И как да се справиш с това

 

Преди две седмици ти разказах кога баща ми осъзна, че фрийлансът е сериозно занимание и престана да ме пита няма ли да си намеря „нормална работа“, и те помолих да ми споделиш кога твоите близки започнаха да проявяват уважение и разбиране към работата ти на свободна практика.

Бях обещала, че ще включа в днешната статия най-интересните истории с имената на хората, които ги разказват, както и с линкове към сайтовете им. Не очаквах, че повечето споделяния ще дойдат по имейл или на лични съобщения и ще са пълни с толкова горчивина. За да уважа личното пространство на всички, които ми писаха, няма да публикувам конкретни истории, имена и линкове. 

Вместо това, на базата на получените истории, ще се опитам да посоча най-честите причини, поради които близките ни се отнасят със скептицизъм или недоверие към нашата фрийланс работа. Ще ти споделя и възможни начини за разрешение на проблема. Ако никой от тях не може да се приложи към твоя случай, поне ще ти остане облекчението, че не си сам. Почти всеки фрийлансър изпада в подобна ситуация, когато излиза на свободна практика. Не си повреден, не си недостатъчен или недобър, не си и необичан, напротив.

 

Защо близките ти се отнасят зле към работата ти на свободна практика

свободна практика, фрийланс, фрийлансър

Причина №1: Страх ги е, че няма да имаш достатъчно пари

Най-простичко обяснено е това. Родителите ти искат да си добре осигурен материално. За тях е важно не просто да връзваш двата края, а да имаш хубав, топъл дом и достатъчно пари, за да издържаш себе си и семейството си. И не им се вярва, че това може да се случи с фрийланс.

Как да се справиш с проблема

 1. Въоръжи се с търпение. Всяко начало е трудно и е много възможно в първите месеци, или година, да нямаш достатъчно приходи. Гледай да не се оплакваш пред родителите си. Това не значи да не споделяш с тях с какви трудности се сблъсвакш. Просто го прави от позицията на човек, който търси решения и знае, че за да се получат нещата е нужно време.
 2. Обяснявай и споделяй за малките си победи. Имаш вече двама редовни клиенти? Похвали се на родителите си. Подписал си договор за голяма поръчка? Сподели радостта си с тях. Много е вероятно, ако си още в началото, те все още да са скептични и да смятат, че трябва да си намериш истинска работа. Не позволявай това да ти вгорчи радостта от успеха. Те ще се успокоят и ще се зарадват, когато видят, че се справяш добре в дългосрочен план.
 3. Напомняй си, че те просто искат най-доброто за теб. Вярно, правят го от своя гледна точка, не се опитват да се поставят на мястото ти и да те разберат, което може да е доста обидно. Опитай се да не се обиждаш и огорчаваш и да си напомняш, че го правят от любов. Прояви и ти любов към себе си, не им се връзвай, не се разколебавй и продължавай да развиваш свободната си практика. Когато стане достатъчно стабилна, кажи го на родителите си или им го покажи – заведи ги на почивка, извеждай ги на вечери, измисли как да го направиш.

Щом се убедят, че можеш да се грижиш финансово за себе си и семейството си, родителите ти ще погледнат с други очи на твоите фрийланс занимания.

 

свободна практика, фрийланс, фрийлансър

Причина №2: Разочаровани са, че няма да растеш в професията

За родителите ни кариерното развитие често е свързано със заемането на все по-високи постове в рамките на дадена организация. Щом няма организация, а си сам войнът е войн, логично за тях, няма накъде да се развиваш.

Как да се справиш с проблема

 • Разказвай им периодично с какви клиенти работиш, като подбираш най-известните и авторитетните.
 • Хвали им се, когато те канят да водиш лекции и семинари и им споделяй отзиви на хора, присъствали на изявите ти.
 • Уведомявай ги предварително за медийните си изяви, за да могат да те гледат, слушат, четат.
 • Споделяй им как нарастват гледанията, слушанията, посещенията на съдържанието, което създаваш.

Въобще, търси начин да им покажеш как и накъде си проправяш твой собствен път и за колко хора са важни мнението и знанията ти.

 

свободна практика, фрийланс, фрийлансър

Причина №3: Смятат, че е несправедливо да се шляеш и да не правиш нищо, докато те се скъсват от работа

Подобни грешни мисли обикновено се появяват в главата на партньора. Особено, ако няма задълбочена представа от работата ти и ако той самият никога не е бил фрийлансър. Човекът излиза сутрин и се прибира вечер. Ти си бил/а в къщи през цялото време. За него е съвсем естествено ти да поемеш всички домашни задължения, нали така и така си у дома и се помотваш. Добре де, не че се помотваш, но колко е там да отделиш 10 минути да измиеш чиниите, още 10 да пуснеш прахосмукачка и има-няма още 30, за да напазаруваш. Докато си почиваш, може да пуснеш пералня, да простреш и каквото там още има да се прави.

Как да се справиш с проблема

 • Започни да му разказваш работни ситуации и случки с клиенти.
 • Останете да работите един ден заедно у дома (убеди го да си вземе хоум офис или намери някакъв друг начин да работите от къщи и двамата), нека всеки види на какво напрежение е подложен другият.
 • Наеми си офис или ходи да си работиш в споделено работно пространство.

 

свободна практика, фрийланс, фрийлансър

Причина №4: Смятат, че работиш работиш твърде много и не им обръщаш достатъчно внимание

В началото фрийлансърът наистина работи прекалено много и причините за това са различни: ставките са му по-ниски и трябва да изпълнява повече поръчки; налага му се да учи много неща, извън собствената си професия, за кратко време; не си разпределя добре времето; страхува се, че ще остане без работа и приема поръчки по всяко време; увлича се и трупа в паничката си повече отколкото може да свърши.

Нормално е партньорът ти да се чувства пренебрегнат и недоволен. Особено ако той самият е със стандартно работно време от 9 до 18 часа.

Как да се справиш с проблема

 • Обяснявай какво трябва да свършиш и защо трябва да го свършиш точно сега. Така хем партньорът ти може да прояви разбиране, хем ти ще видиш колко нелепо звучат, изказани на глас, част от мотивите ти за денонощна работа.
 • Научи се да си организираш времето и да си планираш поръчките. В категория „Срокове и разпределяне на времето“ ще намериш купища полезни съвети, практики и тактики, които можеш да приложиш веднага. 
 • Приоритизирай. Кое ти е най-важно – партньорът и детето или работата; да имаш много поръчки за дребни суми веднага или да действаш всеки ден по малко в посока по-малко, но по-скъпо платени поръчки.
 • Нагласи работното си време според това на партньора ти, доколкото е възможно. Можеш да работиш когато си искаш, нали така? Е, използвай тази възможност.
 • Определи си дни/време, в които НЕ работиш и прекарваш време с партньора си. Не забравяй нежно да му обърнеш внимание, че си съобразил/а почивните си дни с неговите, за да можете да правите неща заедно.

Разбира се, тук вариациите и подходите са много. Експериментирай, докато намериш най-удачния вариант за вас двамата.

 

свободна практика, фрийланс, фрийлансър

Причина №5: Притесняват се, че си в тежест на семейството си и че пилееш времето и способностите си неразумно

Това може да са родителите на партньора ти, твоите родители, които вече не живеят заедно, прекалено загрижени приятели. Причините за притесненията им обикновено са свързани с някакви техни, дълбоко вкоренени разбирания и вярвания, с които много трудно ще се пребориш. Разбира се, можеш да опиташ.

Как да се справиш с проблема

Няколко разговора никога не вредят, но се опасявам, че няма да са достатъчни. Можеш да пробваш да приложиш и всяка една от идеите за справяне с лошото отношение към твоите занимания, които съм описала по-горе. Възможно е някоя да помогне.

Не съм била в такава ситуация, убедена съм, че е много деликатна, но ето какво се осмелявам да ти кажа: 

 • бори се за това, което ти е важно и си го отстоявай; ако не можеш, значи не ти е толкова важно;
 • спечели партньора си на своя страна;
 • дистанцирай се от хората, които непрекъснато ти повтарят, че така не може, не трябва, не е хубаво; обгради се с близки, които дори да не те разбират, приемат твоето решение и ти оставят пространство да опиташ. Да, знам, че на думи е по-лесно отколкото на практика, но ти препоръчвам пак да прочетеш съвета ми от първия булет – бори се за себе си.

Винаги има повече от един начин да се правят нещата – и в личен, и в професионален план. Експериментирай, докато намериш най-подходящия за теб. Никой не ти обещава пълна подкрепа по пътя. Независимо дали си избрал по-утъпкан или тепърва ще го проправяш. Мога само да те успокоя, че сме много, че времето оглажда ръбовете и конфликтите, неразбирателствата отшумяват или се разделяш с хората, които не са за теб и се събираш с други, които гледат в твоята посока. Важното е ти да си добре със своите избори и цели.

Надявам се да съм ти била полезна. Ако искаш да добавиш нещо по темата или тя поражда нови въпроси, пиши ми в коментар или по мейл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *