Питай счетоводител #52

 • Какви осигуровки дължа като фрийлансър?
 • Как е по-добре – да се регистрирам като самоосигуряващ се или да направя фирма? Каква фирма да направя?
 • Задължително ли е да плащам ДДС, когато работя с клиенти от чужбина?

За тези и всички други счетоводни въпроси, които те тормозят счетоводителката Стефка Василева има отговор. Питай я.

Започна безплатната счетоводна консултация за фрийлансъри за месец април. Задай въпроса си в коментарите под поста. Стефка Василева ще отговори на първите 10 до 25. 04. 2023, вторник. 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

4 comments to “Питай счетоводител #52”
 1. Здравейте!
  1. Като фрийлансъри при доходи от YouTube, Upwork, Patreon знам че трябва да сме регистрирани по чл. 97а. Въпросът ми е ддс внасяме само върху таксата, която платформата удържа за себе си ли. Например : 50$ , 30 от които остават за нас, а 20$ за платформата. Върху тези 20 ли трябва да внесем 20 %.
  2. Като фрийлансъри при доставка на услуги на фирми от ЕС, знам че фирмата в съответната държава трябва да си самоначисли ддс , а не ние. Въпросът ми е как стоят нещата, ако клиентът е от ЕС, но е физическо лице, а не фирма или ако правилно използвам термина – данъчно незадължено лице. Тогава ние трябва ли да внасяме ддс в БГ.

  • Здравейте,
   1. Отговорът ми е да. Правилно – самоначислява се ДДС само на таксата, за която получавате фактури.
   2. Ако клиентът е физическо лице от ЕС и ако ние сме регистрирани по ЗДДС, при издаване на фактура начисляваме ДДС.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте,

  Занимавам се с изработка на авторски бижута като хоби и имам няколко продажби през куриерските фирми с наложен платеж от последната година. До колкото разбирам, трябва да подам ГДД по чл.50, но съм объркана кое приложение трябва да попълня. Не съм регистрирана като фирма, ЕТ или занаятчия, не съм СОЛ. В такъв случай предполагам приложение 3 е изключено. Приложение 5 е за произведения на изкуството, което считам, че би се приложило в моя случай. Ако не е така, може ли да обясните защо?

  В случай, че трябва да попълня приложение 2, което става въпрос за търговска дейност, разбрах, че трябва да се попълни и Годишен отчет за дейността. Правилно ли разбирам от сайта на НАП, че при приходи от продажби под 200 хил. лв само отчет за приходите и разходите може да се подаде? Той къде се попълва и ще ми бъдат ли признати разходи направени от поръчки онлайн, за които обаче нямам фактури.

  Благодаря много предварително.

  • Здравейте,
   Срокът за подаване на декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 година беше до 30.04. За 2022 година ли става въпрос?
   Поздрави,
   Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *