10 съвета как да спечелиш доверието на клиента

Клиентите са недоверчиви същества. Техните съмнения в теб и твоите професионални умения са кабърчетата, разпилени на пътя към съвместната ви, ползотворна работа. Колкото по-бързо ги изметеш от там, толкова по-добре. Ето 10 проверени начина да го направиш.

1. Отговаряй бързо на имейлите със запитвания. Ако може да е в рамките на деня, чудесно. Ако си затрупан от работа и не можеш да отговориш скоро на поставения въпрос, върни две – три изречения отговор. Обясни, че си получил мейла, в момента ти е натоварено, но утре до края на деня, след два дни, etc. ще дадеш на клиента цялата информация, която му е нужна.

2. Подготвяй се за срещите, телефонните и скайп разговори. Това винаги се усеща. Когато си проучил клиента, запознал си се с особеностите на неговия бизнес и си отделил време да помислиш по проблема му, говориш стегнато, ясно, уверено и конкретно за неговия случай.

3. Обяснявай как ще протече процеса на работа. Така клиентът се успокоява в две направления: 1) че знаеш какво правиш; 2) че няма да го държиш на тъмно и да го изненадваш неприятно по време на съвместната ви работа.

4. Предлагай най-доброто за клиента, а не най-изгодното за теб. Понякога клиентът идва и иска нещо конкретно – да напишеш нови текстове за сайта му например – което да му помогне да постигне предварително определена цел. Ти преглеждаш внимателно текстовете, проверяваш ги за уникалност и виждаш, че от нови всъщност няма нужда. Достатъчно е старите да се редактират, да се изведат някои акценти. Не се изкушавай да направиш това, което иска клиентът и да вземеш повече пари еднократно. Предложи решението, което ще му спести средства и ще е достатъчно ефективно. Тези неща се помнят и когато отново има нужда от услуги като твоите, клиентът ще потърси първо теб.

5. Слушай повече, говори по-малко. Хората обичат да ги слушат без да ги прекъсват, да проявяват интерес към тях. Това ги кара да се чувстват важни, разбрани, оценени и ги провокира да разказват за себе си още повече. Да, на теб не ти трябва някой, който говори ли говори за каквото се сети. Затова го побутвай с въпроси в необходимата ти посока и слушай внимателно отговорите. Така хем ще разбереш какво иска клиентът, хем ще го накараш да се чувства спокоен и разбран.

10 съвета как да спечелиш доверието на клиента

6. Не настоявай, че разбираш от всичко. Едва ли ще се намери кой да ти повярва. Само дето клиентът може да си помисли, че всъщност не си добър в нищо, или изобщо не знаеш къде ти е силата, а такъв фрийлансър никому не е нужен. Бъди готов с отговора на въпроса „В какво сте най-силен?“. Не е важно да изредиш много неща, важно е това, което казваш да е истина и да можеш да го докажеш с предишни проекти и с действия.

7. Не се хвали, а действай. Най-бързо ще спечелиш клиента си не с думи, а с дела. А и да се хвалиш сам какъв професионалист си, колко много знаеш и какъв огромен опит имаш, едва ли ще направи добро впечатление на някого. Вместо да губиш време в празни приказки, предложи на клиента конкретни решения на проблема, с който е дошъл при теб.

8. Спазвай си сроковете, за всичко. Ако кажеш на клиента, че до края на деня ще му изпратиш договор, направи го. Ако обещаеш до два часа да има оферта, нека я получи най-късно в края на втория час. Нека още по време на договарянето на поръчката да се убеди, че си фрийлансър, който държи на думата си.

9. Бъди спокоен, ведър, усмихнат. Това предразполага клиентите и те се чувстват спокойни с теб.

10. Освен това, което си поел като ангажимент да направиш, добави още нещо от теб. Не е нужно да е голямо, не бива да ти отнема много време. Прегледай статията „Кога фрийлансърът може да предложи безплатна услуга и да спечели от това“ и може би ще ти дойдат идеи.

Припомни си и 10 фрази, които е най-добре да забравиш, когато общуваш с клиент, прегледай статията „Брой до 10 преди да говориш“.

Сподели в коментарите ти как печелиш доверието на клиентите си. Благодаря ти и успешна седмица!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *