Фрийлансър отива на фирмено парти

5 причини да изключиш компютъра и да се срещнеш с непознати, живи хора

Ставаш подизпълнител на голяма фирма. Преговаряли сте дълго. Планирате да работите заедно още по-дълго и то по различни проекти. В края на последната среща си стискате ръцете и определяте датата, от която започва съвместната ви работа. Доволен си. Много си доволен. Само че, преди да си казал “чао” и да си се изнизал през вратата, чуваш да ти отправят покана за фирмено парти.

Облива те студена пот. Хрумва ти, че е жизненоважно – точно по това време – да измиеш прозорците, да се научиш да точиш кори за баница или да пренаредиш мазето. Разбирам любовта ти към общуването с много непознати на едно място, както и желанието ти да бягаш бързо и надалеч, но те съветвам да отидеш.

Твоят статут е по-различен от този на служителите във фирмата, но ти ще работиш с тях.
Ежедневно ще си разменяте имейли, ще си говорите по Skype и по телефона, ще се жалвате един на друг от нахални клиенти и ще си се ядосвате (винаги се намира за какво). Събери кураж и се виж с тези хора лице в лице и то в по-неформална обстановка. Ще ти помогне.

1. Показваш, че имаш желание да се запознаеш с екипа, с който ще работиш. Важно ти е, хубаво ти е, гориш от нетърпение и т.н.

2. Ще свържеш всяко име с длъжност и физиономия. Така ще ти е по-лесно да запомниш всички и когато ти казват:”С този проблем се обърни към Тошко или към SEO-то.”, да не се чувстваш глупаво. А и вече се познавате, ще спестиш един имейл с обяснения кой си и защо товариш човека с още работа.

3. Ще видиш… ъ-ъ… колегите си в заведение, не в офиса. Това е хубаво по няколко причини:
  • колкото и малко да е времето, което ще прекарате заедно, усещаш какви са им отношенията; кой носи на майтап и кой не толкова; научаваш малко повече за характера на всеки един от тях;
  • наблюдаваш отношенията им с шефа в неформална обстановка – от това също можеш да си направиш изводи кой какъв е;
  • имаш по-голям шанс да ги накараш да те харесат по-бързо. Вие не сте се събрали да се харесвате, събрали сте се да работите? Много си прав, само че ако се посмеете заедно, после работата ще върви по-леко и по-бързо.
4. Можеш да задаваш работни въпроси на всеки един от компанията и той ще ти отговори. С кеф. Няма човек, който да не иска да помогне, когато го накараш да се чувства силен, можещ и знаещ (и му тикнеш едно малко в ръката). А за теб всяка работна информация е добре дошла.

5. Уверяваш се, живите хора не са страшни, не хапят и дори ти е приятно да общуваш с тях.
Ти си фрийлансър и най-вероятно имаш нужда от напомняне на тези подробности.

Пожелавам ти весела седмица, успех с новите партньори и …
забавлявай се, все едно дали работиш или си на фирмено парти.
Всичко останало ще се подреди от самосебе си.

======================
Прочети още: 
5 трика за фрийлансъри с проблеми в общуването
5 причини да ходиш на тренинги и обучения

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *