5 трика за фрийлансъри с проблеми в общуването

Извън работата можеш да бъдеш какъвто си искаш, но за да си успешен фрийлансър, просто трябва да се научиш да общуваш с хората и да създаваш връзки. Като един симпатичен – в личния си живот – темерут, мога да те успокоя, че това се учи.

Всеки е добър в някакъв вид общуване – лице в лице, по телефона, по имейл. Открий кой е твоят начин. Използвай го максимално и не спирай да развиваш уменията си. 

Тренирай. Принуждавай се да общуваш. Когато ходиш по форуми, обучения и семинари (добре е да посещаваш подобни събития, защото там са твоите колеги и потенциални клиенти), не се свивай в ъгъла по време на почивките. Отиди и се запознай с хората, които те интересуват. Носи си визитка, усмивка и един искрен комплимент към човека срещу теб. Това е достатъчно за начало.

Подготви се предварително. Хората обичат да говорят. Просто трябва да им зададеш правилните въпроси и да ги слушаш активно. Намисли си няколко въпроса – спасителни пояси –  които да ползваш, когато нищо не ти идва на ум. Какво да кажеш след като човекът спре да говори? Имаш два варианта:
  • задаваш му нов въпрос на базата на това, което си чул;
  • споделяш свой опит и въобще подбутваш разговора в посоката, която те интересува.
5 трика за фрийлансъри с проблеми в общуването
Прояви въображение. Когато не става въпрос за първа среща с клиент, а за общуване и създаване на контакти по време на професионални сбирки, конференции и семинари, можеш да подходиш по различен начин. Какъв точно ще трябва да измислиш сам, според ситуацията.
Ако си добър в писането, но те няма в говоренето, и се намираш на афтърпарти след обучение например, винаги можеш да изпратиш едно питие и една бележка на човека, който ти е направил впечатление. Точно в този момент той едва ли ще се подразни. Дори напротив.

 

Харесвай и не се страхувай да го показваш. За да искаш да се запознаеш с някого и да работиш с него, той най-вероятно ти е направил впечатление. Нещо в него ти е харесало. Заложи на това. Хората обичат да бъдат харесвани. Показвай им го.
Засега нямам повече прозрения по темата, но тези работят. Вече е проверено.

 
Ти какви трикове за улесняване на общуването с непознати използваш? Сподели с нас, ще ни помогнеш. 
Благодаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *