3 тайни на успешния фрийлансър

За да си добър фрийлансър, не стига да си факир само в собствената си професия. Начинанието, с което си се захванал е далеч по-изтощително, защото се налага да жонглираш с още няколко професии. За да не ти изгърмят бушоните и да блокираш в най-неподходящия момент, ти предлагам 3 ключа към спокойствие, забавление и невъобразим кеф по време на работа.

3 тайни на успешния фрийлансър

1. Влагай личния си опит в проектите и в отношенията с клиентите. 
Ако си копирайтър, който обича да пътува, стреми се към поръчки, които ще ти позволят да опишеш пътешествията си и да имаш повод да осъществиш нови. Ако си дизайнер с подчертан интерес към козметични продукти, знаеш много за билките, различните видове домашни маски и какво ли още не, поръчките за дизайн на опаковки и рекламни визии на различни козметични продукти ще са истинско щастие за теб.

Наблюдавай хората, поведението им в различни ситуации, анализирай мотивите им и използвай всичко научено, за да подобриш комуникацията с клиентите си.
Всяко нещо, което правиш за забавление – ходене на кино, четене на книга, пийване с приятели, возене на влакчето на ужасите – може да бъде полезно за работата ти. Затова с чиста съвест се забавлявай повече.

2. Бъди любопитен и получавай пари за това. 
Звучи добре, нали? Хубавото на фрийланса е, че трябва да работиш за фирми, които се развиват в различни сфери. Трябва да ги проучиш, да се запознаеш с тънкостите на техния бизнес и така, докато им направиш визията, предложението за маркетингова стратегия или им напишеш текстовете за сайта, научаваш куп нови неща. Когато дойде поредният нов проект, погледни го именно по този начин – още една възможност да научиш нещо. И дори ще ти платят за това. А и, ако си помислиш, всичко научено, можеш да приложиш в някои от следващите си проекти: да предложиш на клиентите си по-интересни теми и нови гледни точки, което определено ще ти донесе още повече работа и пари.

3. Вземи присърце успеха на клиентите си. 
Това съм го писала и преди, но в случай, че си забравил: гледай на успеха на клиента си като на свой (което си е точно така, ако се замислиш). Тогава ще работиш по-усилено и с повече желание. Дори доводите, които даваш на клиента, защо едно нещо трябва да се направи така, а на иначе, ще бъдат съвсем различни. И той ще ги приема много по-бързо и без възражения. (Просто, когато ти пука за работата и успеха на някой друг и искаш да помогнеш, това винаги си личи. А и се случва достатъчно рядко, за да си позволи клиентът да го пренебрегне.)

Това, според мен, са три от тайните на успешния фрийлансър. Ти може би имаш други. Ако искаш ги сподели с нас, ако искаш просто ползвай и тези, за да се чувстваш по-добре. В крайна сметка това е най-важното.
Хубава седмица от мен.
🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *