9 задължителни стъпки за начинаещия фрийлансър

Вярно, че по темата е изписано много, но непрекъснато получавам писма, в които някой ме пита откъде да започне. Затова, този пост е специално за теб – един начинаещ фрийлансър, който не знае откъде да захване цялата работа.

1. Направи си имейл.
Да, сигурно си имаш, но нямам предвид нещо от типа: furia_5718@… или ani_1981@…
Имейлът ти трябва да вдъхва доверие. Затова име и фамилия вършат работа. Или пък професията ти и фамилията. (Например: copywriter_nenov@…) Помисли, пробвай. Важното е да не предизвиква смях, да дава конкретна информация за това кой си или с какво се занимаваш и да е лесен за изписване. (Същото важи и за името ти в Skype.)

2. Направи си портфолио.
Прочети какво трябва да има в едно портфолио, разгледай портфолиа на фрийлансъри, които работят в твоята сфера и действай.


3. Измисли си стратегия.
Можеш да работиш за чуждестранни клиенти. Разгледай колкото се може повече сайтове за фрийланс и след това избери няколко, в които да се пробваш. В българския форум за фрийланс са публикували и списък със сайтове, за да те улеснят. Прегледай го.

Искаш да работиш с български клиенти и най-вече на български. В дясната лента на блога, в секция “сайтове за фрийлансъри” ще намериш няколко полезни линка.
Само те обаче няма да са ти достатъчни. Помисли как можеш да стигнеш до своите потенциални клиенти, прочети и какво пише по въпроса в блога. Имаш портфолио, достъп до социални мрежи, Google и какво ли още не. Сигурна съм, че ще откриеш твоя начин.

4. Чети внимателно условията за работа на всеки един сайт преди да се втурнеш да кандидатстваш. Това ще ти спести много въпроси, нерви и недоразумения.

5. Определи цена за услугите си. Така няма да изпадаш в паника, когато някой те попита колко ще му струва писане на статии – 10 бр. или дизайн на опаковка. Не определяй цени като гледаш в тавана. По-добре прочети как се ценообразува.

6. Кандидатствай за поръчка.
Всички сайтове предлагат поръчки, подходящи за начинаещи фрийлансъри. Фокусирай се върху тях.

7. Въоръжи се с търпение.
Все едно дали ще работиш за чуждия или за българския пазар, най-вероятно няма да получиш поръчка веднага. Не се обезсърчавай, а не спирай да кандидатстваш.
Търси и проекти, за работата, по които не могат да ти платят с пари, но могат да сложат линк към портфолиото ти, да те препоръчат или да свършат нещо друго, което ще е полезно за теб като фрийлансър.

8. Не спирай да се ровиш из сайтове, форуми и блогове за фрийланс, за да научиш колкото се може повече за работата на свободна практика. Не забравяй да се усъвършенстваш и в собствената си професия.

9. Искай препоръка от всеки клиент, с когото си работил.

Това е като за начало.
Със сигурност ще имаш още много въпроси. Потърси отговор в блога или си кажи болката на страницата на “Свободна практика” във Facebook.

Пожелавам ти успешна седмица.

============================
Прочети още:
Какво да уча, за да стана фрийлансър
Как да използвам моето портфолио, за да привлека клиенти
Как инициативният фрийлансър печели поръчки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *