Кога свободната практика става успешен самостоятелен бизнес

„Кога свободната практика става успешен самостоятелен бизнес“ е един от въпросите, които сте ми задавали най-често в годишната анкета за най-наболелите фрийланс проблеми. След 13 години работа като фрийлансър мога да ви отговоря бързо и кратко – „Не става.“

Не бързай да се разочароваш и отказваш. Отговорът ми си има и дълга версия. В статията ти обяснявам защо не става и какви са ти алтернативите.

 

Защо свободната практика не се превръща от само себе си в успешен самостоятелен бизнес

Просто, защото между фрийланса и самостоятелния бизнес има съществена разлика.

Когато си на свободна практика, клиентите търсят теб лично за извършването на определен тип услуги. Ти им продаваш своето време и умения и ако спреш да работиш за седмица например, т. нар. ти бизнес също спира за седмица. Ти си моторът, горивото, лостовете за управление – всичко.

Когато имаш самостоятелен бизнес, може в началото да работиш сам, но се предполага, че замисълът е след сравнително кратко време да имаш екип, който произвежда и/или предлага твоите продукти и услуги. Ако спреш да работиш за седмица, бизнесът ти няма да спре. А може да не спре и за много по-дълго, зависи как си го разработил и организирал.

Както разбираш, това са два различни начина да изкарваш пари и да правиш това, което обичаш.

собствен бизнес

Кога все пак е възможно свободната практика да стане успешен самостоятелен бизнес

Когато от фрийланс, решиш да минеш към собствен бизнес. Това е първата стъпка.

Какви са следващите стъпки, за да стане той успешен, все още не мога да ти разкажа. Просто не съм уверена, че искам да имам мой бизнес и не съм се втурнала в тази посока. А знаеш, че почти всички съвети, тактики и насоки, които ти давам са на база личния ми опит. Тествам ги, уверявам се, че работят и едва тогава ги споделям с теб.

фрийланс, свободна практика

Задължително ли е да мина от фрийланс към собствен бизнес? Какви са ми опциите?

Нищо не е задължително, независимо какво ти казват околните, какво четеш и слушаш по блогове и подкасти за успешни хора, стартъпи и бизнеси. Ако не ми вярваш, прочети статията „Кога изгодните предложения не са чак толкова изгодни“.

Помисли какво наистина искаш – да имаш собствен бизнес или фрийлансът да ти носи достатъчно пари, за да си спокоен и да ти остава достатъчно време, за да си почиваш, да играеш с децата и да правиш куп интересни неща.

Собственият бизнес изисква повече време, отговорности, съсредоточаване не върху същинската ти работа – дизайн, копирайтинг, маркетинг, etc. – а върху организиране, управление на хора, време, поръчки и какво ли още не.

Фрийлансът също изисква от теб да правиш куп неща освен да практикуваш професията си, но отговаряш само за себе си, организираш и управляваш само себе си, което е доста по-лесна задача.

Вариант 1 – решаваш, че ще имаш собствен бизнес

Можеш да наемеш специалисти от твоята област, които да работят за теб. Познаваш спецификите на работата, познаваш целия процес, имаш нужните професионални умения и опит, да прецениш кой от кандидат-служителите ти разбира какво прави, кой няма опит, кой просто не става. Познаваш и клиентите. Направил си име. Всичко това ти позволява доста плавно и естествено да започнеш да прехвърляш поръчки на други фрийлансъри, след това да си сформираш екип, да се активираш и да търсиш още и още клиенти, да си направиш фирма, да наемеш офис, ако решиш, да назначиш хора и да отвориш поредната маркетингова, дигитална или копирайтинг агенция.

Какво трябва да направиш оттам нататък, за да стане бизнесът ти успешен, както казах, няма да коментирам. Има достатъчно специалисти, които дават акъл по темата.

Можеш да започнеш да предлагаш продукти. После да възложиш изработката и продажбата им на друг. За теб ще остане само да разработваш нови и нови идеи за продукти. Или да намериш човек, който иска да го прави за теб и твоята фирма.

 

Вариант 2 – предпочиташ спокойна и доходоносна свободна практика

Да, такава е възможна. Разбира се, ще отнеме време да си я изработиш, но те съветвам да мислиш и действаша в следните посоки:

  • планирай все едно имаш собствен бизнес – това значи да  сметнеш колко постоянни клиента ти трябват, за да имаш дохода, който искаш; да прецениш колко време ще си оставиш за еднократни поръчки,  да се научиш да ценообразуваш и да си организираш задачите, така че да нямаш чувството, че работиш непрекъснато, etc.;
  • търси качествени клиенти, които са готови да плащат повече за наистина добре свършена работа; разбира се, за целта трябва да имаш какво да им предложиш като знания, умения, начин на общуване; така ще можеш да работиш по-малко, а да печелиш повече;
  • занимавай се със странични проекти, които ти носят удоволствие и допълнителен доход – изработи и продавай книги, курсове, илюстрации и снимки в имидж банки, лога в сайтовете за продажба на лога, etc.; непременно прочети статията „Как да преценяваш предложенията за допълнителен доход“, ще ти спести много време, безсмислени срещи и напразни надежи;
  • погрижи се да си осигуриш пасивен доход – тук съвети и идеи не се наемам да давам, препоръчвам ти да четеш материали по темата от Стойне Василев и Борил Богоев.

Накратко казано е това. Мисли какво искаш, дай си сметка за плюсовете на всеки от вариантите, пробвай. Ако решиш, че искаш да развиваш стабилна свободна практика, виж програмата на онлайн видео курса ми „Как да успеем на свободна практика“ и го поръчай. Ще ти помогне при подготовката, планирането, привличането на клиенти, воденето на преговори, отличаването от конкуренцията и организацията на времето.

онлайн видео курс за фрийланс, свободна практика

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *