Как да работиш по-малко, а да печелиш повече

Основна болка на начинаещите фрийлансъри е, че работят много, а печелят малко. Някои от напредналите в свободната практика пък се задъхват от въртележката, на която са се качили и искат да намалят темпото, но се страхуват, че заедно с това ще намалеят и доходите им. От която и група да си, знам как се чувстваш и ще ти споделя какво можеш да направиш през новата година, за да промениш ситуацията си.

Съзнавам как звучи фразата „работи по-малко, печели повече“ и бързам да те уверя, че не ти предлагам фокуси, шмекерии и талончета от националната лотария. Съветите, които давам по-долу съм тествала, и прилагам лично, в моята свободна практика. Към момента работя 4 до 5 часа на ден, 4 или 5 дни в седмицата. Всичко, което правя допълнително е по мое желание, а не по финансова или друга принуда. Работя по лични проекти и искам да видят по-бързо бял свят.

И така, какво да направиш, за да оптимизираш работата си, да имаш повече време за себе си, семейството си и лични проекти и доходите ти да не пострадат от това.

 

1. Реши колко време искаш да работиш и колко искаш да печелиш

Ако си начинаещ фрийлансър: Увери се, че си оставяш достатъчно време за почивка и че няма да ти се налага да работиш по празници. Не се лакоми за големи суми, като начало е достатъчно да си покриваш разходите и да имаш известна сума отгоре, която да делиш на две – за спестяване и за инвестиция в собствения ти бизнес.

Ако си напреднал в свободната практика: В случай, че искаш да работиш 20 часа седмично например, но без сегашните ти доходи да страдат от това (а в момента работиш по 7 часа на ден), трябва да помислиш за – нови, по-скъпоплатени услуги и развитие на лични проекти, които да генерират приходи, без да е необходимо да правиш нещо по тях всеки ден.

Като знаеш броя часове, които искаш да работиш седмично/месечно и сумата, която искаш да печелиш, можеш да определиш лесно какви трябва да са цените на услугите ти. След като го направиш остава да намериш на кого да ги продадеш, което може да не е чак толкова трудно, ако следваш долните препоръки.
 

2. Формулирай конкурентното си предимство

Ако си начинаещ фрийлансър: Отговори си на въпроса „Какво можеш да дадеш на клиентите, което другите не могат?“. Забрави за общи формулировки като „отлично качество“, вероятно не си единственият в твоя бранш, който работи добре. Бъди по-конкретен. Би трябвало да знаеш къде е силата ти – просто облечи знанието в думи.

Ако се затрудняваш, прегледай тези статии, те ще ти дадат идеи как да откриеш кое е конкурентното ти предимство:

Ако си напреднал в свободната практика: помисли дали не е време да преформулираш конкурентните си предимства. Натрупал си нови знания и опит, може би има нещо ново, което да предложиш на клиентите си.

фрийланс, свободна практика, копирайтинг

3. Ако си начинаещ фрийлансър: изясни си с какви клиенти искаш и можеш да работиш според новоформулираните си конкуретни предимства, и помисли къде да ги намериш

Не ти трябват много клиенти и много поръчки. Трябват ти клиенти, които търсят това, което ти предлагаш и са готови да платят за него. За отправна точка, прегледай статията „С какви клиенти искаш да работиш и защо е важно в някакъв момент да си изясниш този въпрос“. Не се задоволявай с общи решения от типа на „предпочитам да работя с малки фирми“. Постарай се да си максимално конкретен. Добро начало е например да решиш малки фирми от какви браншове искаш да са ти клиенти. Така ще ти е по-лесно да ги намериш и да им предложиш услугите си.

Профилирането по бранш (по-скоро по няколко, защото българският пазар е малък) ще ти донесе и допълнителни ползи в бъдеще. Като например клиенти, които са готови да платят по-висока сума за услугите ти, защото знаят, че си в час с темата, ще работиш бързо и текстовете ти ще са максимално полезни за техните клиенти.

 

4. Ако си напреднал в свободната практика: помисли има ли нова група потенциални клиенти, които биха се заинтересували от услугите ти

Ще ти дам пример.

Аз съм копирайтър с повече от 14 години опит в създаването на рекламни текстове за традиционни и дигитални канали за реклама и в писането на съдържание за уеб. Знам какви са конкурентните ми предимства и много харесвам клиентите си, с някои от тях работя вече повече от 10 години. Досега съм писала съдържание за сайтове, измисляла съм рекламни концепции или само слогани и радио реклами, развивала съм бизнес блогове.

Миналата година бях консултант на няколко сериозни фирми с онлайн магазини. Те ме помолиха да направя копирайтинг одит на сайтовете им, да посоча проблемите, които имат със съдържанието и да им кажа как да ги поправят и да не ги допускат повече. Две от тях работеха със собствени копирайтъри, за които написах специални правила и препоръки и направих шаблони – да ги следват, когато пишат текстове за нови продукти.

Тази година смятам официално да стартирам нова услуга, насочена именно към такива клиенти – собственици на онлайн магазини или на бизнес блогове, които имат копирайтъри, но не постигат целите си: изграждане на стабилна връзка с клиентите, привличане на повече посетители, които да превърнат в клиенти; повече продажби онлайн. Опитът ми като копирайтър, а вече и като човек, водил обучения и изнасял лекции, ще ми помогнат да им предложа качествен копирайтинг одит, разписани правила и шаблони за копирайтърския екип или направо подготвено специално за него обучение.

След като си написал на един лист какви нови знания и умения си натрупал и какво ново си правил през миналата година; след като си обобщил всичко в 1-2 изречения и си готов с новоформулирани конкурентни предимства, продължи нататък – намери нова група потенциални клиенти, които са готови да плащат добре за това, което им предлагаш.

Обикновено колкото повече знаеш и можеш, колкото по-голям специалист си, толкова по-лесно е да работиш по-малко за повече пари. Причината не е, че имаш голям късмет например, а че си блъскал достатъчно дълго, за да се превърнеш в експерт и си се сетил как можеш да монетизираш тези си експертни знания и умения.

 

5. Ако си начинаещ фрийлансър: определи под каква цена не си готов да изпълниш дадена поръчка

Напиши си я с големи цифри на лист и го залепи над бюрото си. Поглеждай го винаги, когато се изкушаваш да вземеш някоя поръчка на по-ниска цена, защото не знаеш дали скоро ще има друга.

При това не определяй тази цена както ти дойде, а спрямо отговора на въпроса „Колко минимум трябва да ми е ставката на час, за да си покривам разходите, като работя не повече от (брой часове на седмица)? “

Времето и усилията, които ще изхабиш в работа по нископлатени поръчки, вложи в осигуряването на по-добре платени поръчки.

 

6. Ако си напреднал в свободната практика: вдигни цените

Вече съм споделяла с теб, че според мен декември е най-добрият месец за това, но за увеличение на цените никога не е късно. Пребори страховете си, че клиентите ще те зарежат. Да, може би един-двама ще отпаднат, но повечето ще се съгласят с охота на  заразумно увеличение, ако са доволни от съвместната ви работа. Така ще ти се освободи време, а доходите ти няма да пострадат. Ти решаваш дали ще си търсиш нови клиенти на мястото на отпадналите, или ще се отдадеш на почивка и работа по лични проекти.

Прегледай статията „Кога, защо и как един фрийлансър трябва да увеличи цените“ и действай.

Независимо дали си начинаещ или напреднал в свободната практика, научи кои са 5-те ключови предпоставки за успешен разговор за пари с клиента.

 

7. Предварително си планирай време за придобиване на нови умения

Това важи и за начинаещи, и за напреднали – най-сигурният начин да работиш по-малко, а да печелиш повече, е като развиваш знанията и уменията си и предлагаш нещо, за което повечето ти колеги само са чували. Така спокойно можеш да искаш повече пари за услугите си и да ги получаваш.

Чети и учи сам, запиши се на курс, гледай какво правят колегите ти, анализирай своите и техни грешки и успехи.

Ако си начинаещ копирайтър фрийлансър, виж програмата на онлайн копирайтинг курса „Как да напиша съдържание за сайт и блог в 10 урока“ и го поръчай. Ще ти е полезен и ако имаш малък бизнес, за който трябва сам да пишеш описания на продуктите и услугите си.

онлайн копирайтинг курс, копирайтинг обучейние онлайн, как се пише съдържание за уеб

Обобщение

1. Разбери колко точно искаш да работиш и колко точно искаш да печелиш, за да определиш цените си.

2. Формулирай ясно какво различно предлагаш на клиентите си и как ще им е полезно то.

3. Намери клиентите, които имат нужда от това, което предлагаш ти.

4. Оферирай ги, вземи поръчката, поискай 50% капаро, свърши си добре работата, получи си останалите 50%.

5. Отдели време за популяризиране на услугите си и за учене на нови неща, за да можеш периодично да вдигаш цените и да предлагаш нови услуги на клиенти, които са готови да платят повече за тях.

6. Развивай собствени проекти, които след време могат да генерират приходи без да е нужно лично ти, всекидневно, да правиш нещо по тях.

Това е едната посока, в която да насочиш усилията си, за да работиш по-малко, а да печелиш повече. За другата ще ти разкаже Силвина Фурнаджиева, която ще е гост в блога в сряда със статията „Как да се справя с изкуствено привнесения стрес: силата на добрия план“. Вътре ще намериш куп практически съвети и упражнения, които ще ти помогнат да се трудиш спокойно и да виждаш ефекта от усилията си. Ела в блога в сряда или, ако още не си се абонирал, направи го и ще получиш статията директно в пощенската си кутия.

Междувременно, можеш да прегледаш и тези две статии:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *