10 грешки, които да избегнеш през новия работен сезон

И как да го направиш

Добро утро! Надявам се, че си прекарал хубаво лято и си готов за есенно-зимни подвизи на полето на труда. В блога вече има над 500 статии за намиране на клиенти, водене на преговори, организиране на времето, копирайтинг, отношения с клиенти, партньори и колеги. Използвай търсачката горе, в десния ъгъл, за да намериш по-бързо информацията, която те интересува.

Напомням ти реда на публикуване на статии и опциите за безплатни консултации в „Свободна практика“:

  • нова статия на фрийланс или копирайтинг тематика излиза всеки понеделник;
  • безплатна счетоводна консултация със Стефка Василева има на 15-то число всеки месец (започваме от октомври);
  • безплатна копирайтинг консултация с мен има всяка предпоследна сряда от месеца (започваме от октомври);
  • статии от гост автори и обяви за работа – когато ги има – обикновено излизат в сряда.

Планираме и безплатни консултации с Марио Пешев, които касаят по-скоро технологичната страна на бизнеса – платформи и проблеми при създаване на уебсайт, инструменти за по-ефективна работата, etc. Надявам се, че ще са ти полезни и ще намериш отговор на въпроси, които спъват развитието на бизнеса ти. Тези консултации също ще тръгнат, най-вероятно, през октомври.

След програмната част, да минем на темата. Предстоят ти усилни работни месеци. Особено ноември и декември, знаеш, са малък кошмар откъм срокове, нервни клиенти, сбъркани поръчки. С малко предвидливост и упоритост можеш да си спестиш неприятните изживявания и да се наслаждаваш на интересни, добре платени поръчки и общуване с разбрани клиенти.

Виж кои грешки допускат най-често фрийлансърите и научи как да ги избегнеш.

 

1. Липса на план

Може да ти е омръзнало да го чуваш и да ти изглежда елементарно, но липсата на план или лошото планиране са най-честите причини за неудовлетвореност, ниски приходи и постоянна умора не само при фрийлансърите.

Важно е в началото на всеки усилен сезон да си правиш план. Какво искаш да постигнеш, колко клиента ти трябват (и какви), за да ти се получи, по какъв тип проекти, на какви цени и колко часа на ден искаш да работиш – задължително е да имаш отговори на тези въпроси. При това записани на лист, сложен на видно място над бюрото ти. Човек забравя лесно, особено в критична ситуация, и е важно да може с един поглед да си припомня за какво е борбата. Това му помага да взима бързо адекватни решения.

Направи си теста „Как ще се развиваш в професионален план следващата година“. Той е добра отправна точка към създаване на текущия ти план.

Сега е моментът да прегледаш и статията „Защо трябва да имаш фрийлансърски принципи и каква ти е ползата от тях“.

 

2. Липса на ред

Оставяш се хаосът да те погълне и по някое време уплашено осъзнаваш, че нямаш идея къде се намираш – буквално и преносно – и какво всъщност правиш. Липсата на ред, във всяко отношение, включително и на бюрото ти, е пагубна.

2.1. Неумение да приоритизираш и подреждаш задачите и да си правиш план за деня

То те прави бавен и неефективен. Хващаш едно, оставяш го по средата, защото друго се оказва по-спешно, междувременно измиваш прозорците, за да се разкършиш и се оказва, че късно вечерта, когато очите ти се затварят, трябва да започнеш или продължиш работа по най-важния проект за деня/седмицата.

Тези две статии с практически съвети за подобряване на фокуса и продуктивността, ще ти помогнат да сложиш нещата в ред, прегледай ги:

 

2.2. Пренебрегване на грижите за здравето и външния вид

Всички, добре, почти всички фрийлансъри минават през етапа „защо да си мия зъбите, като мога да си придърпам компа в леглото заедно с един чипс и да не ставам цял ден“. Чувала съм много признания и тревоги по темата.

При някои е период и минава от само себе си. Други трябва да положат усилие, за да преодолеят инертността си. Трети така и не се справят с проблемите на самотата, ленността, немарливостта към себе си и заседяването и се връщат в офис, където имат външен стимул да си ги решат.

Няма как да работиш добре, ако не се чувстваш добре – физически, психически, емоционално. Напомняй си го всеки път като се изкушиш да се лепнеш за компютъра още с отварянето на очите, защото имаш спешна поръчка.

Прочети и прилагай съветите и препоръките от тези три статии, всичките съм ги тествала лично, дават отличен резултат:

 

3. Липса на търпение и упоритост

Малко са нещата на този свят, които хем да стават бързо, хем да ти се получават чудесно и фрийлансърството определено не е от тях.

Не е толкова трудно да си направиш план, по-трудно е да го спазваш.
Лесно е да сложиш нещата в ред, по-тегаво е да го поддържаш.
Иска се кураж да вдигнеш цените, иска се двойно по-голям кураж и прозорливост, за да не приемаш какви да е поръчки за какви да е пари, когато нямаш достатъчно работа.

Ако работиш с чуждестранни клиенти, и имаш предишен опит и портфолио, ти трябват поне 3 месеца, за да започнеш да печелиш прилични проекти с добро заплащане.

Ако си съвсем в началото на професионалния си път, борбата да стартираш и да спечелиш поръчка ще е поне 6 месеца, след това вече ще се бориш да натрупаш портфолио и клиенти. (Разбира се, винаги има хора с късмет, които успяват по-бързо, но те са по-скоро изключения.)

Ако си решил да работиш с български клиенти, ти трябва поне година упорит труд, за да си стъпиш на краката, 2 до 3 години, за да завъртиш колелото и да не се чудиш непрекъснато откъде да намираш клиенти и да си създадеш име. (Пак казвам, има и изключения.)

През цялото време, винаги докато си на свободна практика, трябва да учиш нови неща, да се развиваш и да не спираш да търсиш най-ефективните за теб начини да популяризираш услугите си. Имай предвид, че е по-резултатно да правиш по нещо малко всеки ден в тази посока, отколкото да чакаш да ти се освободи много време, за да свършиш повече неща наведнъж.

 

4. Въздържане от въпроси

Колкото повече въпроси задаваш на клиента си, толкова по-лесно ще ти е да си изясниш какво наистина иска, за да прецениш как да му го дадеш.

Да питаш много не значи, че не знаеш. Значи, че искаш да разбереш какво знае другата страна и как вижда нещата. Защото може да се окаже, че за нещо съвсем елементарно (което според теб е ясно), клиентът ти дори не е чувал или има съвсем различно мнение по въпроса.

Прочети много пъти  статията „Как да разбера какво иска клиентът“, ще ти помогне да се ориентираш и питаш правилно, за да получиш отговорите, които ти трябват. Прегледай и „Какво да направя, ако клиентът не отговаря на въпросите ми“.

 

5. Прекомерна сговорчивост от страх, че може да нямаш работа, съответно доходи, или да не обидиш някого

Много често, когато съм съветвала колеги да отстояват правото си на нормални условия за работа и да не търпят лошо отношение, съм чувала да казват: „Лесно ти е на теб, ние трябва да плащаме сметки накрая на месеца!“.

Преди да продължа със съветите по-долу – уверявам те, аз също плащам сметки в края на месеца, правила съм го и като начинаещ фрийлансър. Знам колко е трудно да устиска човек на страха, че няма да има работа, съответно пари. Знам също, от опит, че ако вместо да се страхува или да взима кофти поръчки, вложи усилията в популяризиране на своите фрийлансърски услуги, резултатът ще го удовлетворява много повече финансово, емоционално и професионално.

Прочети тези 3 стаии и прилагай наученото, много бързо ще усетиш ефекта:

фрийланс, свободна практика

6. Страх от преговори

За да ти дадат, трябва да си поискаш, при това по подходящия начин. Повечето начинаещи фрийлансъри се страхуват да преговарят, за да не загубят поръчка или защото не се чувстват достатъчно уверени в способностите си да го направят.

Преговорите са съвсем естествена част от бизнеса и никой няма да ти се разсърди, че преговаряш. С времето ще се научиш как да го правиш все по-добре, ще намериш твоите трикове и хватки. Дотогава, ползвай някои от тези:

7. Невъзможност да си събереш парите

Това е причината, поради която се отказват голяма част от работещите на свободна практика. Решения на проблема има. Вместо да се повтарям, прочети тези статии и действай – прибери си парите. Най-хубаво, разбира се, е изобщо да не се стига до гонене на клиента за плащане. Връзвай си гащите предварително – 50% капаро и договор.

8. Неумение/страх да делегираш

Това е основен проблем на голяма част от хората, независимо дали са на свободна практика или на трудов договор. От една страна е вярно, че на вълка му е дебел вратът, защото си върши сам работата. От друга, фрийлансърът има доста повече (при това разностранна) работа от един вълк.

Има сфери, в които си неумел, а са важни за развитието на успешна и стабилна свободна практика: счетоводство, реклама, маркетинг, създаване на уебсайт, копирайтинг – ако си добър в едно, то други две ще ти куцат. Вместо да губиш време да буташ нещата криво-ляво, намери на кого да делегираш това, което не знаеш как да направиш добре, а е важно за бизнеса ти.

На по-късен етап, когато напреднеш във фрийланса, спокойно можеш да делегираш по-елементарните задачи на начинаещ колега или да си потърсиш асистент, който да се занимава с бумащината и кореспонденцията, а ти да се съсредоточиш върху работата си. Знам, че намирането на правилните хора е тежък процес, но фрийлансърът продава време и ако не делегираш, много бързо ще стигнеш до тавана на възможностите си да поемеш поръчки и да печелиш повече.

9. Слаба оптимизация на работния процес

С времето усещаш, че някои процеси във фрийланс практиката ти се повтарят. Въпросите, които задават потенциалните клиенти са едни и същи, по един и същи начин НЕ ти дават информация, ако не питаш изрично. Ще спечелиш доста време, а и ще намалиш вероятността за грешки, ако подготвиш шаблони. Прегледай тези две статии, за да разбереш какво имам предвид:

Създай си и система за запазване и кръщаване на файлове, която ще ти помогне да намираш в архивите си каквото ти потрябва максимално бързо.

 

10. Липса на удоволствие от работата

Тази последна грешка обикновено е пряка последица от грешка №1 – липсата на план и цел, която да си припомняш достатъчно често.

Хаосът, трудните отношения с клиенти, безинтересните и нископлатени поръчки, кратките срокове на работа са способни да убият кефа на всеки ентусиаст с времето. Не казвам, че с план всичко ще ти върви по мед и масло. Казвам, че ще ти е по-лесно да преодоляваш трудностите. Още повече, когато помниш за какво си излязъл на свободна практика – за да си независим, за да разполагаш с повече време, за да печелиш повече, което ще ти помага да постигнеш нещо друго, важно.

Ако искаш да по-бързо да станеш успешен фрийлансър и да се радваш на повече приходи, интересна работа и достатъчно време за любимите си неща, вземи си онлайн видео курса „Как да успеем на свободна практика“. В него съм събрала всичко, което ти е необходимо да стартираш и поддържаш фрийлансърската си дейност – изясняване на конкурентни предимства, подготвяне на базова оферта, упражнение за определяне на срокове и организация на времето, препоръки за ефективна работа с клиенти, указания коя стъпка след коя следва. Виж повече подробности, прегледай програмата и направи поръчка.

В случай, че имаш въпроси, пиши ми на Пиши ми на i/at/mogilska.com или на mogilska/at/gmail.com, ще ти отговоря.

Успешна седмица и още по-успешен работен сезон!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *