Как се прави стандартизиран предварителен въпросник за нови клиенти

или как да спестя време и да получа точното задание от клиента

Всеки път, когато говориш с нов клиент, искаш от него конкретно задание, разказваш му как протича работният процес, обясняваш му какви са начините на плащане и какво влиза в цената – предварителни проучвания, видове услуги (ако иска например не само написан текст, а и снимки, анонси, etc.), брой корекции. Уточняването на всички тези детайли обикновено се побира поне в 6 – 7 имейла. Въпреки тях, в процеса на работа се оказва, че нещо не сте изяснили докрай и има недоволни.

Предварителен въпросник за нови клиенти

Спести на себе си и на клиентите си време, нерви и неособено добрия резултат от общата ви работа (в случаи, че възникне поредица от недоразумения вследствие на лоша комуникация).

Направи си стандартизиран предварителен въпросник. Нека целта му е клиентът да ти даде максимум указания за това какво иска и да е колкото се може  по-наясно какви са правата и задълженията му по време на общата ви работа.

Какво трябва да съдържа един стандартизиран предварителен въпросник
Ще нахвърлям общите щрихи, а ти добави детайлите според това какъв фрийлансър си – копирайтър, дизайнер, програмист, маркетолог, илюстратор. 

1. Името на фирмата и продукта, за който ще работиш

Трябва да са изписани така, както е правилно според клиента и както той ги изписва на рекламните си материали.

2. Адрес на фирмения уеб сайт, ако има такъв

Ще се учудиш колко често клиентите забравят да го напишат. Затова е добре да ги подсетиш предварително, вместо да размените поне 3-4 мейла по темата.

3. Информация за това какъв е продуктът/услугата

Задавай на клиента въпроси, които да го принудят да ти даде повече подробности и да напише на какво иска да се акцентира в съответния проект.

4. Източници на информация по темата, върху която ще работиш и която е избрана от клиента

Поискай си ги. Напиши директно какво ти е необходимо. Не е ясно дали ще получиш отговор на точка 3. и 4., но пък си длъжен да пробваш.

Не забравяй именно под тези въпроси да сложиш уточняващ параграф – искаш всичко това, за да можеш да създадеш по-добър текст, дизайн, маркетингов план за неговия продукт.

5. Вид рекламни материали или текстове, които трябва да се изготвят

Изброй възможностите (с кратки обяснения кое какво е) и помоли клиента да отбележи това, което ти поръчва.

Добави уточнение, че ако всичко по точка 3., 4. и 5. бъде оставено само на твоите решения, клиентът има право само да нанася корекции по вече готовите материали, но не и да променя вида им, темата, etc. В случай, че иска такава промяна, то би трябвало да направи изцяло нова поръчка.

6. Основна цел на рекламните материали и текстове

За да попадне направеното от теб право в целта, трябва да знаеш каква е тя. Напомни го на клиента си. Не пропускай да споменеш и последствията, които има за неговия бизнес една разфокусирана реклама, пусната в нищото.

7. Таргет група и нейните особености

Нужна ти е всякаква информация:

  • пол,
  • възраст,
  • местоживеене – голям град, малък град;
  • семейно положение;
  • социално положение и доходи (високи, ниски, средни);
  • хобита и интереси.

Колкото повече знаеш, толкова по-добре ще се справиш със задачата. Скъпите изследвания не са задължителни. Важно е клиентът да има желание да ти разкаже наблюденията си върху своите клиенти. Задавай въпросите и обяснявай защо ти е тази информация така, че да я получиш.

8. Корекции

Припомни си статията “Фрийлансърът и безбройните корекции” и непременно напиши в края на въпросника колко корекции са включени в цената. Добави, че след това ти е възможно да коригираш само срещу заплащане. (Не забравяй да включиш тази информация и в офертата си.)

9. Срокове

Можеш да ги включиш в офертата, можеш да ги включиш и във въпросника, а най-добре и на двете места, за да няма после “Не съм видял, прочел, не знаех.”

Няма ли да стане много дълъг този въпросник
Всъщност не. Измисли си въпросите. Напиши обясненията към тях кратко, точно и ясно. Избягвай прекалената любезност и текстът ти ще се стегне. По-добре е стилът ти да е категоричен, простичък и директен. Ако написаното има за цел да обясни на клиента колко полезно е всичко това за неговия бизнес, няма да звучиш невъзпитано и рязко.

Поиграй си с оформлението. Можеш да направиш таблици, да оформиш въпроси с възможни отговори като подточки, да оставиш отворени въпроси и да използваш звездичка и NB, за да привлечеш внимание върху обясненията и напомнянията. Не прекалявай с шрифтовете и цветовете.

Личното отношение към всеки клиент не е ли една от отличителните черти на всеки фрийлансър
И е така, и не съвсем. Всичко зависи от броя на запитванията, които получаваш и колко си натоварен. Ако имаш едно ново запитване на седмица – две, не е проблем да му отговориш лично. Ако имаш по три и повече запитвания на седмица, по-добре е да си направиш въпросник.

Хубавото е, че четеш внимателно писмата и ако има нужда от специални уточнения и обяснения, можеш да промениш въпросника или да направиш нов – конкретно за този клиент.

Още по-хубавото е, че стандартизираният въпросник, който получава всеки потенциален клиент, ти спестява време. Това време влагаш в лично отношение и работа по поръчки на текущите си клиенти.

А най-най-хубавото е, че когато клиентът види въпросник и му се поставят категорични условия, започва да те мисли за наистина сериозен професионалист от голямото добро утро и в повечето случаи се трогва да ти отговори. Така ти дава възможност да му предложиш най-личното възможно отношение – добре свършена работа, която ще му донесе желания резултат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *