Как един фрийлансър се подготвя за новия работен сезон

Есента е коварен сезон. Първо твърде дълго я наричаш „късно и дъждовно лято“, а после си зает да се бориш с натрупалите се задачи, лошото си настроение и каквото-там-още-те-прави-недоволен.

Признай си малко по навреме, че лятото свърши, а работният сезон лека-полека започна. Обърни внимание колко са се увеличили запитванията от нови клиенти през последната една седмица и колко от старите вече са попитали дали си на линия. Време е да влезеш в работен ритъм. От теб зависи колко плавно и ненатоварващо ще го направиш. Предлагам ти няколко идеи в тази посока.

Преподреди си работното място
Все едно дали си пътувал цяло лято или си работил у дома, със сигурност на бюрото ти е пълен хаос. Или пък вече ти е омръзнало да го гледаш подредено по този начин. Промени нещо. Почерпи се една нова лампа, пребоядисай си работната маса или започни да си водиш записките за септемврийските поръчки в нов тефетер в ярък цвят.

Докато си подреждаш работното място и изхвърляш ненужното, концентрирай се, за да подредиш и летния хаос в главата си.

Направи списък на новите запитвания и на старите клиенти, с които сте се разбрали да се чуете наесен
Това ще ти помогне да си изясниш с колко потенциални клиенти разполагаш в момента и с колко като минимум трябва да стартираш работа. След като си направиш сметката, пиши на тези клиенти, с които сте си дали почивка за лятото, че вече си на линия. Напомни им за проектите, които сте обсъждали, ако имаш нови идеи по тях, не пропускай да ги съобщиш.

нов работен сезон, фрийланс, свободна практика

Прегледай цените си, ако ще ги увеличаваш, сега е моментът
Припомни си как да увеличиш цените без да загубиш клиенти.
Сега започва и сезонът на множеството нови запитвания. Можеш да преработиш базовата си оферта и да разпращаш нея на потенциалните клиенти, а старите да оставиш на заварено положение. Ти решаваш. Не забравяй само, че както подбиването на цената, така и прекомерното ѝ раздуване не е помогнало никому. Важно е да оценяваш труда си реално и да знаеш защо и за какво трябва да ти се платят парите, които искаш. Така вероятността да ги получиш нараства неимоверно.

Припомни си статията „Как да работя спокойно през новата година или фрийлансърски дзен“
Ще намериш в нея полезни насоки за по-лесно общуване с клиенти и по-добра организация и оптимизация на работата.

Чети редовно блога „Свободна практика“ и си кажи, ако искаш някои теми да се засегнат по-обстойно
Ваканцията на блога приключи и в него, както обикновено, ще намираш нова полезна информация, която да улесни живота ти на фрийлансър. Ще продължа да публикувам и статии с копирайтърски съвети.

Възползвай се от възможността да си полезен на себе си и на останалите фрийлансъри. Ако някой проблем те мъчи особено много, пиши ми или направо го постави за обсъждане във фейсбук страницата на блога, така ще се включат повече колеги и ще е по-полезно за всички.

Нямам повече препоръки. Освен една, последна: бъди по-коварен от есента – прави нещата както трябва и се старай да се чувстваш добре и доволен от себе си. Тогава сезонът няма да е от чак такова значение.

Успех. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *