Питай счетоводител #57

Започни работния сезон с изрядно счетоводство – питай счетоводител за осигуровките, ДДС-то при работа с чуждестранни клиенти, плащането на данъците като фрийлансър, получаването на майчинство и каквото друго не ти е ясно.

Остави въпросите си в коментар под този пост. Счетоводителят Стефка Василева, която има вече солиден опит в работата с фрийлансъри, ще отговори на първите 10 до сряда, 20. 09. 2023. 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

6 comments to “Питай счетоводител #57”
 1. Здравейте! Като фрийлансъри, ако искаме да купим от чуждестранен сайт дигитален продукт свързан с развитието и осъществяването на нашата дейност, например: софтуер, някакво разширение или приставка към софтуер, пакет със фотографии, видеа, текстови файлове, онлайн курсове за подобряване на нашите умения,шрифтове и др. , трябва ли и за всичко това да внасяме 20% от цената на продукта ддс в БГ., за който веднъж вече сме платили пълната цена на съответния сайт. Тези дигитални продукти не би ли следвало да спадат към тъй наречените нормативно признати разходи, които харчим за да може да осъществяваме дейността си.

  • Здравейте,
   Нормативно признатите разходи са разходи, които законът е определил, че имате право на тях и той е регламентирал размера им за всяка една свободна професия.
   Относно това дали трябва да внасяте 20% – зависи дали имате регистрация по ЗДДС или не, т.е. дали Вашитя Булстат номер е регистран по ЗДДС или не.
   Поздрави!

 2. Здравейте, работя във фирма на 8-часов договор, искам да започна да поемам по малко допълнителни проекти извън работното ми време – услуги, свързани с дигитален маркетинг. Имам няколко фирми, с които искам да работя. Какъв е най-добрият вариант за мен да осчетоводявам тези допълнителни услуги, какъв договор да сключвам? Проектите са за малки суми – от рода на 150 до 180 лв. за проект.

  • Здравейте,
   За Вашият случай смятам, че за момента най-добрият вариант за отчитане на дейността е със сключване на граждански договори. При развитие на дейността е добре да проверите вариантите за регистрация на свободна практика, но за момента е по-добре да сключвате граждански договори.
   Поздрави!

 3. Здравейте!
  Ще имам ли проблем, ако си отворямагазин в Etsy, но не се регистрирам веднага като самоосигуряващ се, а даречем сбед първите няколко поръчки? Просто не съм сигурна дали магазинът ще има някакви продажби изобщо.

  • Здравейте, Валерия. Консултацията за септември приключи. Ще прехвърля питането ви в следващата, която започва от 16 октомври. Пак ще получите отговор тук и на мейла си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *