Питай счетоводител #56

Блогът все още е във ваканция, но безплатните счетводни консултации за фрийлансъри продължават.

 Задай всички счетоводни въпроси, които не ти дават да започнеш с летящ старт новия работен сезон от септември, на Стефка Василева – счетоводител с богат опит във фрийланс делата и счетоводството за малък бизнес. Тя ще отговори на първите 10 до вторник, 29. 08. 2023. 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

8 comments to “Питай счетоводител #56”
 1. Здравейте! Има ли нещо по-специфично при използване и отчитане на приходи от платформата Patreon (когато сме фрийлансъри). Освен , че трябва да сме регистрирани по чл. 97 и да си внасяме ддс когато платформата ни удържа такси.
  Нещо друго специфично свързано с това , че приходите идват от хора , които си плащат малък месечен абонамент за нашето съдържание, или нещо друго по-специално.

  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Няма нищо по-различно от това, което сте написали. Задължителна регистрация по ЗДДС и месечно отчитане. Също така на тримесечие се отчитат приходите, които получавате.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте !

  Искам да започна до прадавам ръчно правени неща от мен през интернет.
  Единият вариант е да се направи уебсайт, а другия да използвам дадена платформа за това.

  Та въпросите ми са

  – Как може да се направи това легално ?

  – Ако ползвам услугите на някой уебсайт, който вече събира такси, трябва ли да се регистрирам за допълнителни такси ДДС или нещо друго?

  Благодаря за вашето време

  • Здравейте,
   Можете да продавате през платформи, да. Първо трябва да си направите регистрация като свободна професия, за да можете законно да осъществявате дейността си.
   Ако платформата е регистрирана в страна, извън България, трябва да имате и регистрация по ЗДДС, за да отчитате комисионните, които платформата Ви удържа при изплащане на възнаграждението.
   Поздрави,
   Стефка

 3. Здравейте!
  Интересувам се относно прекратяването и възобновяването на дейност, касаещо самоосигуряващите се. На сайта на НАП ясно е написано, че за тези периоди НЕ се дължат осигуровки. Как се изчисляват в тези случаи осигуровките? На сайта на НАП не намирам калкулатор за този случай.

  • Здравейте,
   Когато подадете декларация, че временно преустановявате дейността си, нямате задължение за заплащате осигурителни вноски към държавата. Трябва да подадете декларация образец 7, за да можете да заплащате само здравните осигурителни вноски и те да не бъдат спрени за периода, в който сте декларирали, че временно прекъсвате дейността си. Когато подадете декларация образец 7, автоматично в сайта на НАП излизат задълженията като сума.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Здравейте, към настоящия момент работя на трудов договор, но бих искала да опитам фрийленс практика. Докато разбера дали това е моето амплоа, а и в съчетание с основната ми към момента работа, това би означавало хипотетично приходи от по няколко стотин лева месечно и то не всеки месец. Как е най-удачно да подходя, за да мога да извършвам законово дейността си? Има ли друг начин, освен това да се регистрирам като самоосигуряващо се лице? Този вариант като разход би ми коствал половина от потенциалния месечен приход (ако не и повече) и затова се интересувам от други възможности. Благодаря ви предварително 🙂

  • Здравейте,
   За да упражнявате дейността си законно, трябва да направите регистрация като специалист на свободна практика. Ако работите с чуждестранни платформи, може да се наложи и да направите и регистрация по ЗДДС. Също така трябва всеки месец да внасяте осигурителни вноски за времето, в което ще имате дейност. На тримесечие се дължи отчитане и заплащане на данък за дохода, който е придобит за трите месеца.
   Поздрави,
   Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *