Разкажи как стана фрийлансър: Валентина Дерменджиева, креативен предприемач

Кое продава най-много, как се разработват паралелно 4 бранда и какво се случва ВИНАГИ, когато се чудиш дали да не се откажеш – на тези въпроси отговаря креативният предприемач Валентина Дерменджиева.

Интервюто е на Александра Джандева, която, както винаги, успява да подтикне събеседника си да ни вдъхнови, успокои и окуражи да продължим работата по собствените си проекти.

✅ Отдели 10 минути от деня си и прочети какво споделя Валентина Дерменджиева за своите несполуки, победи, фрийлансърски и предприемачески прозрения. Ще ти е от полза.

Валентина Дерменджиева: Беше ми изключително трудно да не се отказвам и да повярвам в себе си

Валентина Дерменджиева, креативен предприемач, разкажи ми как стана фрийлансър, свободна практика, фрийланс

Здравей, Валя! Как започна твоят професионален път и в коя сфера се развиваш?

Здравейте и искрено благодаря за поканата! Казвам се Валентина Дерменджиева и определям себе си като creativepreneur, или креативен човек, който обича да започва различни неща.

Моят професионален път започна в сферата на управлението на инвестиционни проекти. Чрез този опит развих уменията си за планиране и организиране.

Във всяка работа обаче, все достигах до момент, в който сама се заемах и с дизайна – тази таблица да стане по-красива, да пренаредя фирмените шаблони, да направя покани за събитие… и така, постепенно разбрах, че дизайнът и организацията са моите силни страни.

И съм щастлива, че успях да ги обединя и да създам собствен бизнес, използвайки ги всеки ден.

 

Как избра да работиш на свободна практика?

По принуда!
Преди 10 години, по време на първото майчинство, ми хрумна идеята да създавам детски мебели (още не съм я стартирала, но почакайте още малко :)). Реших да си направя уебсайт без изобщо да зная как.

Тогава нямаше всички тези курсове, които има днес, но намерих един видеоклип в YouTube и се научих! Наложи се да разбера и как да си направя лого, презентация, страница в социалните мрежи, 3D дизайн на мебели… и така, без да искам се оказах фрийлансър с бебе вкъщи.

 

С какво се занимаваш в момента?

След като няколко години бях фрийлансър, започнах да създавам и да продавам
онлайн тематични продукти, свързани с организация и дизайн, естествено.
Преди две години създадох и агенция за дизайн, чрез която помагам на жени да
стартират бизнес идеите си. Аз съм човек, който не може да прави само едно нещо.
А скоро, най-накрая ще стартирам и идеята си за детски мебели.

 

Валентина Дерменджиева, креативен предприемач, разкажи ми как стана фрийлансър, свободна практика, фрийланс

Кое ти беше най-трудно в началото?

Беше ми изключително трудно да не се отказвам и да повярвам в себе си.

Като креативен човек, имах много идеи, но само ги започвах и се отказвах с някоя типична причина: „Сега нямам пари/време/възможност!“

Тогава в живота ми се появи човек, който повярва в мен, докато аз не вярвах в себе си. Този човек ме държеше отговорна да създам първите си два продукта без да се отказвам…. а това беше много трудно, тъй като създавах моя сватбен планер, когато обявиха пандемията.

 

Какви грешки направи по пътя и какви поуки си извади?

Грешки не мога да ги нарека. За мен грешките са част от пътя и са съвсем нормално явление.

Стъпваш накриво в живота си, Вселената веднага ти изпраща знак, за да влезеш отново в своя път. Сблъсквах се и продължавам да се сблъсквам с всякакви предизвикателства.

Признавам, има моменти, когато се чудя дали да не се откажа… и точно тогава ВИНАГИ се появява някой, който ми благодари за работата и продуктите ми, и разбирам, че това си е моят път!

 

Валентина Дерменджиева, креативен предприемач, разкажи ми как стана фрийлансър, свободна практика, фрийланс

В момента развиваш едновременно 4 бранда и общото между тях е стремежът ти към внасяне на ред и хармония. Разкажи ни накратко за тях.

Да, в момента развивам три тематични бранда и имам агенция за дизайн. В C’Oshara създавам и продавам продукти за бременни и новородени – органайзер на бременността, органайзер за новородено, тематични рамки и меки ръчноплетени приятели за игра.

В Plan in White създавам Моят сватбен планер и сватбен дизайн за бъдещите младоженци.

В Plant a Habit създавам продукти (скоро и програми) за целеустремени хора, които искат да постигат целите си. В момента актуален е Моят планер 2024 – това не е просто планер, а система за постигане на цели.

В Create it! правя графичен и уебдизайн и продуктов дизайн за външни клиенти.

 

Кое е най-важното нещо, което би искала да знаеш в началото, преди да поемеш по пътя на предприемачеството?

Добре, че не знаех много неща! Ако знаех какво ме очаква, нямаше изобщо да започна.

Шегата настрана – искаше ми се да знаех, че трябва да се науча да работя с хора – с екип и с подизпълнители. Осъзнавам, че това е едно отделно умение, което ти позволява да вървиш напред, да делегираш и да изграждаш общност.

 

Какъв съвет би дала на другите хора, които искат да създадат свой проект, но нямат нужните умения и знания?

Просто започнете! Без знания и умения, там където сте! Направете само първата крачка! Ако наистина го искате и това е пътят ви, следващите крачки ще се появят сами.  Никога няма да сте готови напълно и всички условия да са налице, за да стартирате!

 

Валентина Дерменджиева, креативен предприемач, разкажи ми как стана фрийлансър, свободна практика, фрийланс

Мисля, че ще е полезно и да разкажеш и как се справяш с рекламата и маркетинга – това е голямо изпитание за много собственици на малък бизнес.

В годините се наложи да се науча да създавам професионално реклама в социалните мрежи и Google, така че го правя лично. Даже помагам и на другите с това!

Но, освен платената реклама, истината е че лицето на бранда и неговата автентичност продава най-много.

До скоро се криех зад продуктите си, от което целият ми бизнес страдаше. В момента се опитвам да променя това и аз да изляза напред, за да кажа на хората как мога да им помогна.

Също така, много добра стратегия е да даваш на хората полезно и безплатно съдържание преди да по искаш да купят от теб.

 

Валентина Дерменджиева, креативен предприемач, разкажи ми как стана фрийлансър, свободна практика, фрийланс

Как жонглираш с ролите си на майка и предприемач? Кое е най-трудното и кое най-удовлетворяващото нещо?

Трудно!
Както казах, работя за себе си след раждането на първата ми дъщеря. Втората бременност и майчинство също минаха едновременно с работата. За щастие, близките ми ме разбират и ми помагат.

Ситуирала съм офиса буквално на 1 минута от вкъщи, училище и детска градина, за да мога да съм на разположение във всеки момент. А когато децата са болни се научих много бързо да коригирам седмичния си план.

Най-трудно ми е да спра да мисля за работата си денонощно и докато съм със семейството си. А най-удовлетворяващото е, че давам пример на децата си какво е работливост, отдаденост и отговорност пред собствен бизнес.

 

Знам, че работиш и в екип с още дами по един от проектите си. За много фрийлансъри е трудно да изградят партньорства и да делегират задачи. Имаш ли уроци, които искаш да споделиш с нашите читатели?

Да, от две години работя с хора в екипа си. Истината е, че още се уча на това, тъй като вярвам, че „само аз мога да свърша всяка работа“, което първо не е истина, и второ – е ужасно изцеждащо.

Направих много грешки при делегирането, мислейки си, че просто давам задачи на човек, и той сам се справя с тях. Не смятах, че трябва да създам процес, отчетност и контрол и така допуснах много загуби.

В момента съм в период, в който „узрявам“ и започвам да делегирам задачи, но с взетите уроци и вярвам, че именно ефективното делегиране е пътят, по-който един малък бизнес може да стане голям.

 

Валентина Дерменджиева, креативен предприемач, разкажи ми как стана фрийлансър, свободна практика, фрийланс

Как семейството прие твоите бизнес начинания? Получи ли подкрепа и разбиране?

В началото всички около мен бяха много скептични… и приемаха всичко като „едно скъпо хоби“.

Трябваше им време, което да мине, за да разберат, че „времето за работа“ всъщност не е „време за теб“. Наложи се да се науча да поставям граници, за да мога за кратко време да се фокусирам и да свърша много неща (умение, което всяка майка развива :)).

А относно подкрепата… всеки ме подкрепи по неговия си начин.

Осъзнах, че хората никога няма да ни подкрепят така, както на нас ни се иска, а така, както могат!

 

Валентина Дерменджиева, креативен предприемач, разкажи ми как стана фрийлансър, свободна практика, фрийланс

Пропускам ли нещо важно, за което искаш да разкажеш – да дадеш съвет, вдъхновение, или просто да споделиш какво си казваш в трудните моменти?

Моят съвет към всички е да следват това, което им казва сърцето – не семейството, близките и приятелите. Там е истината за всеки един човек! И да бъдат автентични по пътя!

А в най-трудните моменти си повтарям, че всичко това се случва с причина, за да си взема уроците и да израстна. Също, приемам случващото се с благодарност, защото знам, че след дъжда винаги идва слънце.

Запознайте се с работата на Валентина:

===

Александра Джандева, свободна практика, фрийланс, комуникационен специалист

Казвам се Александра Джандева – работя на свободна практика като журналист и комуникационен специалист.
Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи. Поддържам личен блог, с който подкрепям жените да развиват уверено кариерата си.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *