Как да започна успешно новата работна година

Има два начина да започнеш годината.
Първият е стремглаво, бързо. Хвърляш се в центрофугата на ежедневието – работа, разговори с клиенти, работа, закъснели плащания, работа, още само това да свършиш и ще си починеш, а после само онова да свършиш и ще си починеш, а след това ще се заемеш с личните си проекти, само да избуташ и ееей тази поръчка. На някои хора подобен ритъм им харесва. Ако и ти си от тях, това е твоят успешен начин за започване на работната година.

freelancer_copywriter_Mogilska

Не те разбирам, но съм сигурна, че имаш своите основания да позволяваш клиентите и проектите да те изстискват до краен предел. И ти пожелавам успех.

Вторият начин е да си дадеш време да дишаш, да гледаш, да си осигуриш пространство за размах. Ако не си направил равносметка на изтеклата работна година, днес е твоят ден. Ако вече си отметнал тази задача, планирай новите си работни подвизи. Не бързай. Пий едно кафе. Припомни си статията от 05. 01. 2014: Как да работя спокойно през новата година или фрийлансърски дзен”, в нея ще намериш доста практични, полезни съвети за успешен работен старт.

Защо повтарям всичко това, като съм го казвала и преди по един или друг начин? Защото съм забравила да ти споделя нещо много важно. Освен от планиране, професионализъм и добри преговори, успехът ти зависи и от твоята нагласа.

Смяташ, че ти пробутвам врели-некипели от книгите по самопомощ? Всъщност не. Експериментирах усърдно със себе си и след доказан резултат ти препоръчвам днес вместо да работиш, да направиш следните неща:

 

1. Вземи лист и химикал и седни на спокойно и тихо място, където никой няма да ти пречи

Съсредоточи се върху себе си и собствените си желания. Това е лукс, който не всеки може да си позволи, използвай го максимално. Не бива да те прекъсват, нито да позволяваш на някой друг да ти влияе. Отдели половин-един час само за себе си и своето бъдеще.

 

2. Опиши какво е успехът за теб:

  • да имаш много клиенти, поръчки и пари;
  • да имаш време за личните си проекти;
  • да имаш време за семейството и приятелите си;
  • да пътуваш повече.

Тъй като вероятно ще искаш всички тези неща, помисли още малко и много, ама много честно, ги подреди по приоритет.

3. Помисли, и си нахвърляй бележки, как да осъществиш всяко една от тези си желания

Бъди по-конкретен, ако обичаш. Записвай си идеи, чертай планове, мечтай, приеми, че са възможни и най-смелите ти хрумки. Не отхвърляй нищо на първо четене, не се самоцензурирай. След като си записал абсолютно всичко, което ти минава през главата по темата, остави го да отлежи. После подреди записките си, изхвърли ненужното и започни да си създаваш нещо като план за действие.

 

4. Погрижи се да не губиш листа с безценните си записки

Сложи го някъде около работната си маса, така че да го виждаш преди да започнеш работа и като приключваш. До него сложи и планът за действие. Още по-добре ще е да анализираш веднъж на седмица-две докъде си стигнал с изпълнението му.

5. Отдели времето за горните стъпки, не се извинявай с много работа

Препоръчвам ти да отделиш време за всичко това, защото така ще подредиш нещата вътре в себе си, ще се успокоиш и ще започнеш да работния си път с бавна и уверена крачка.

Помни, че ако се втурнеш в годината недоволен, мрънкащ, разтревожен, с мисълта, че времето няма да ти стига за нищо, така и ще бъде. Ще си набрал инерция и ще ти е трудно да се спреш и да промениш нещо. Затова използвай днешния ден, или първата работна седмица на 2015-та, зависи колко време ти трябва, за да се настроиш, да зададеш на мислите и действията си правилна посока и изживееш (не изработиш, забележи) една успешна лично за теб година.

Успех!

SONY DSC

п. с. Чувствай се свободен винаги да споделяш проблеми, прозрения и победи с нас, твоите колеги – фрийлансъри, тук или във Facebook страницата на блога. Когато си помагаме и обменяме опит, винаги е по-лесно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *