Как да започна успешно новата работна година

Има два начина да започнеш годината.
Първият е стремглаво, бързо. Хвърляш се в центрофугата на ежедневието – работа, разговори с клиенти, работа, закъснели плащания, работа, още само това да свършиш и ще си починеш, а после само онова да свършиш и ще си починеш, а след това ще се заемеш с личните си проекти, само да избуташ и ееей тази поръчка. На някои хора подобен ритъм им харесва. Ако и ти си от тях, това е твоят успешен начин за започване на работната година.

freelancer_copywriter_Mogilska

Не те разбирам, но съм сигурна, че имаш своите основания да позволяваш клиентите и проектите да те изстискват до краен предел. И ти пожелавам успех.

Вторият начин е да си дадеш време да дишаш, да гледаш, да си осигуриш пространство за размах. Ако не си направил равносметка на изтеклата работна година, днес е твоят ден. Ако вече си отметнал тази задача, планирай новите си работни подвизи. Не бързай. Пий едно кафе. Припомни си статията от 05. 01. 2014: “Как да работя спокойно през новата година или фрийлансърски дзен”, в нея ще намериш доста практични, полезни съвети за успешен работен старт.

Защо повтарям всичко това, като съм го казвала и преди по един или друг начин? Защото съм забравила да ти споделя нещо много важно. Освен от планиране, професионализъм и добри преговори, успехът ти зависи и от твоята нагласа.

Смяташ, че ти пробутвам врели-некипели от книгите по самопомощ? Всъщност не. Експериментирах усърдно със себе си и след доказан резултат ти препоръчвам днес вместо да работиш, да направиш следните неща:

1. Вземи лист и химикал и седни на спокойно и тихо място, където никой няма да ти пречи.

2. Опиши какво е успехът за теб:

  • да имаш много клиенти, поръчки и пари;
  • да имаш време за личните си проекти;
  • да имаш време за семейството и приятелите си;
  • да пътуваш повече.

Тъй като вероятно ще искаш всички тези неща, помисли още малко и много, ама много честно, ги подреди по приоритет.

3. Помисли (даже може да си нахвърляш бележки) как да осъществиш всяко една от тези си желания. И бъди по-конкретен, ако обичаш.

4. Погрижи се да не губиш листа с безценните си записки. Сложи го някъде около работната си маса, така че да го виждаш преди да започнеш работа и като приключваш.

5. Съобрази програмата си с написаното на листа.

Препоръчвам ти да отделиш време за всичко това, защото така ще подредиш нещата вътре в себе си, ще се успокоиш и ще започнеш да работния си път с бавна и уверена крачка.

Помни, че ако се втурнеш в годината недоволен, мрънкащ, разтревожен, с мисълта, че времето няма да ти стига за нищо, така и ще бъде. Ще си набрал инерция и ще ти е трудно да се спреш и да промениш нещо. Затова използвай днешния ден, или първата работна седмица на 2015-та, зависи колко време ти трябва, за да се настроиш, да зададеш на мислите и действията си правилна посока и изживееш (не изработиш, забележи) една успешна лично за теб година.

Успех!

SONY DSC

п. с. Чувствай се свободен винаги да споделяш проблеми, прозрения и победи с нас, твоите колеги – фрийлансъри, тук или във Facebook страницата на блога. Когато си помагаме и обменяме опит, винаги е по-лесно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.