Питай счетоводител #55

Блогът е все така във ваканция, но! за счетоводните проблеми и неясноти няма почивен ден. Затова безплатните счетводни консултации за фрийлансъри продължават и през лятото.

Задай всички счетоводни въпроси, които не ти дават да се фокусираш върху коктейлите и морето, на Стефка Василева – счетоводител с богат опит във фрийланс делата и счетоводството за малък бизнес. Тя ще отговори на първите 10 до вторник, 25. 07. 2023. 

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

15 comments to “Питай счетоводител #55”
 1. Здравейте! Много ще съм Ви благодарна, ако ми дадете съвет за следния казус. Майка ми ще се пенсионира след няколко месеца и след това иска да дава частни уроци по математика. Какво е нужно да направи от счетоводна и данъчна гледна точка, за да бъде всичко легално, да си плаща данъци и т.н.?

  • Здравейте,
   За да може да предоставя услугите законосъобразно, трябва да направи регистрация в Регистър Булстат и да подаде декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице в НАП.
   След тази регистрация може да издава фактури към клиентите си и да отчита дохода си.
   Поздрави,
   Стефка

 2. Работя с човек от Австрия, който ми осигурява работа. Каза ми обаче, че тъй като има “малък бизнес” според закона в Австрия може да не се регистрира по ДДС. Става въпрос за физическо лице, не за фирма. Когато си попълвах ДДС декларацията обаче ми дава грешка, ако не въведа VAT (слагам деветки) и сложа сумата в клетката за приходи от ЕС. Не би ли трябвало този човек да е регистриран по ДДС, независимо от големината на бизнеса си? Иначе защо в БГ се регистрираме задължително по ДДС, ако работим с ЕС, независимо че сме примерно СОЛ с някакви минимални доходи?

  • Здравейте,
   Трябва да има регистрация по ЗДДС, за да можете да издавате фактури към клиенти си. Тогава ще можете да виждате в системата VIES, че този ДДС номер е валиден и няма да има проблем при подаване на ДДС декларация към НАП.
   Поздрави,
   Стефка

 3. Здравейте,прочетох ваша статия,в която ясно пишете,че регистрацията в Регистъра е в 7 дневен срок от започването на дейност и пак 7 дневен срок в НАП от започване на дейност,но има ли срок от регистрацията в Регистъра и НАП,т.е.дали може да се извърши първо регистрация без да има дейност ,а когато започва дейност,тогава в НАП.Благодаря ви предварително

  • Здравейте,
   Можете първо да направите регистрация в Регистър Булстат, а след това в НАП да подадете декларация за регистрация на самоосигуряващо си лице. По закон трябва да спазите тези срокове от 7 дни, но няма проблем да бъде по-голям срокът.
   Поздрави,
   Стефка

 4. Здравейте, имам два въпроса във връзка с приходите на СОЛ.
  Варират ли осигуровките на СОЛ спрямо месечните му приходи или може да се осигурява фиксирано на минимална осигурителна сума? Какъв е случаят ако лицето не е СОЛ, а е фирма?
  Вторият ми въпрос е, трябва и СОЛ да внася данък всяко тримесечие и ако да, може ли осигуровките предварително да се извадят от този данък за съответното тримесечие, като разход? Благодаря ви!

  • Здравейте,
   Вариант при осигуряването на СОЛ при свободна професия е да заплащате авансово осигурителни вноски на избран от Вас доход (напр. минималния такъв) и след това при подаване на годишната данъчна декларация и в зависимост от получения доход, да направите изравняване на осигурителните вноски.
   Относно авансовия данък – да, внася се на тримесечие. При изчислението на дължимия данък, данъчната основа се намалява с нормативно признатите разходи и платените осигурителни вноски.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте! Работя на трудов договор, осигурена на макс. праг, фирма от Великобритания ми предлага заплащане срещу определена услуга (програмиране) за срок от 2 седмици със заплащане на час. Как мога легално да уредя въпроса за мен, като те искат фактура за сумата, която ще ми преведат? Мога ли за издавам фактура като физическо лице? Задължителен ли е гражданският договор? Благодаря!

  • Здравейте,
   За да имате право да издадете фактура към фирмата от Великобритания, трябва да направите регистрация като свободна професия в Регистър Булстат.
   Граждански договор не може да сключите с фирмата, защото е извън страната.
   Ако сключите договор за предоставяне на услуга, отново ще трябва да им издадете фактура за извършената работа.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 6. Здравейте! Работя на трудов договор, който нямам намерение да прекъсвам и обмислям да започна работа в upwork в свободното си време, т.е. доходите от там няма да са много високи. Не искам да регистрирам фирма. Изрядно ли ще е всичко ако плащам данъците си за работата в upwork с годишната данъчна декларация за доходите на физически лица? Също така, колко би бил данъкът който ще заплатя? Благодаря Ви много!

  • Здравейте,
   Не е задължително да имате регистрирана фирма. Може да направите регистрация като свободна професия и по този начин да работите в Upwork. Нещо важно, което трябва да знаете е, че работейки в тази платформа, трябва да имате и регистрация по ЗДДС, заради фактурите за комисионните, които Upwork. издават всеки месец когато изплащат приходите към Вас.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

 7. Здравейте! Смятам да преустановя дейността ми през август поради отпуска и намалена заетост. Все пак ще имам някои малки задачи, както и останали за фактуриране задачи от юли. Въпросът ми е възможно ли е за работа, извършена през юли и август, фактурата да е с дата септември месец?
  Благодаря!

  • Здравейте,
   Разбира се, можете да отчетете сумите в весец септември, когато ще декларирате, че вече имате дейност.
   Поздрави,
   Стефка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *