Как да си умерено активен и суперефективен фрийлансър

Установих, че хората често бъркат активност и ефективност, а за успеха на фрийлансъра и двете са от ключово значение. Затова реших да внеса малко яснота по темата и да ти подскажа как може да си умерено активен и супер ефективен – печелившата комбинация.

 

Защо това, че си активен не значи, че си ефективен

Когато си в морето, можеш да пляскаш хаотично с ръце и крака без това да ти помогне да се придвижиш и с един метър към брега. Да, ще се задържиш на повърхността, но ще се измориш бързо и ще потънеш.

Същото е и с търсенето на клиенти и работата по много поръчки. Ако търсиш какви да е клиенти, където се сетиш, ще получиш точно това – какво да е отношение, недобро заплащане и какви да е поръчки. Може да имаш много работа, но едва ли ще изкарваш добри пари. Ще се изтощиш бързо и от хаотичната си проактивност и непосилния брой задачи, с които трябва да се справиш. Тогава или ще престанеш да полагаш усилия, ще се откажеш от фрийланса и ще се върнеш на работа на трудов договор, или ще трябва да промениш нещо.

 

Какво значи да си активен

Да полагаш усилия по посока постигане на целите си, а не да чакаш нещата да се случат сами. Ако си фрийлансър, трябва сам да си търсиш клиенти, да определяш цени, да организираш времето си. Никой няма да дойде и да ти предложи поръчка (поне в началото) и да ти каже кога и как да си свършиш работата.

 

Какво значи да си ефективен

Това значи усилията ти да дават резултат, и то не какъв да е, а този, който е стъпка към постигането на целите ти.

 

Как да си умерено активен и суперефективен фрийлансър

Когато за пръв път ходих на рафтинг, минах кратък инструктаж – какво да правя ако падна от лодката, докато минаваме през бързей.

„Нищо. Не прави нищо. Усмири ръцете и краката си, обърни се с гръб към течението и се остави да те носи – по някое време ще те изхвърли на брега.“

Сложиха ни спасителни жилетки и каски и ни пуснаха пробно, без лодката, в една част от реката, да тренираме какво правим, ако паднем зад борда.

Уверявам те, че това е едно от най-трудните неща, които съм правила – нищо. Инстинктът просто те кара да цапаш с ръце и крака, докато потънеш (е, ние бяхме с жилетки, но все пак). Активността, ако не е фокусирана в правилната посока, може просто да те зачисти. Затова ето какво те съветвам да направиш.

активен, ефективен, фрийлансър, свободна практика, организация на времето

1. Формулирай целите си.

1.1. Искам да работя с малки/големи фирми от … бранш.

1.2. Искам работният ми ден да е … часа и да работя … дена в седмицата. За целта трябва да имам … бр. клиенти и цените ми да не падат под …, …, … лв. за съответните услуги.

1.3. Искам да правя само съдържание за сайтове или да се занимавам с писане на статии, но само за … (мода/архитектура/пътешествия/баня, etc.).

 

2. Помисли как можеш да ги постигнеш

2.1. Как трябва да се представиш и като какъв експерт трябва да се позиционираш, за да работиш с малки/големи фирми от … бранш? Къде трябва да търсиш своите потенциални клиенти? Какви са проблемите им? Как ще ги решиш?

2.2. Колко  … бр. клиенти трябва да имаш и под какви суми не трябва да падат цените на услугите ти, за да работиш толкова часа и толкова дни от седмицата, колкото искаш?

2.3. Какви умения трябва да развиеш, усъвършенстваш и представиш пред потенциалните си клиенти, за да работиш за една конкретна сфера или да правиш само едно конкретно нещо – съдържание за сайтове, дизайн на етикети, etc.

Прегледай статиите:

3. Разбий голямата цел на малки задачи, за чието изпълнение си постави реалистични срокове

Често съм ти казвала, но пак ще повторя – не е важно да правиш много неща, но рядко, за популяризирането на услугите си, обучението и изпълнението на задачите си. Важно е да правиш по нещо малко, по посока постигане на целта си, всеки ден:

  • Един час за учене на нещата, които наистина можеш да приложиш в практиката си.
  • Един час за популяризиране на услугите ти там, където са хората, които имат нужда от тях.
  • Четири до пет часа фокусирана работа по добре планирани дневни задачи.

С подобна програма можеш да постигнеш повече отколкото с изтощително и хаотично блъскане и лутане, когато и колкото време имаш. Пробвай.

Хвърли един поглед на статията „10 неща, които спъват успеха ти като фрийлансър“.

Успешна седмица от мен!

п.с. Всички вие, които споделихте новината за курса, които се абонирахте за блога и които ме окуражавате като ми давате обратна връзка какво ви харесва и какво не в „Свободна практика“ – благодаря ви, великолепни сте, ще се постарая да не ви разочаровам.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *